Με τρία «αγκάθια» και δύο «όπλα» ξεκινά η μάχη στις Βρυξέλλες

Απρίλιος 08, 2015

Με νέα εμπλουτισμένη λίστα μέτρων και προσδοκίες για ανατροπή του δυσμενούς κλίματος που υπάρχει, προσέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, θέλοντας να θέσει τις βάσεις για μία συμφωνία «πακέτο», που θα βγάλει τη χώρα από την ασφυξία ρευστότητας και θα επαναφέρει την αγορά σε κανονικούς ρυθμούς.

Το διήμερο EuroWorkingGroup (σήμερα στις 4 το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση) θα εξετάσει τα νέα δεδομένα και θα κάνει τις όποιες παρατηρήσεις υπάρχουν, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με νέα μέτρα στη «φαρέτρα» της. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τους δανειστές που έχει κλονιστεί επικίνδυνα και αφετέρου να υπάρξει κοινός τόπος συζήτησης. Και τα δύο προαναφερόμενα μόνο ως δεδομένα δεν ήταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Βαρουφάκη και την Κρ. Λαγκάρντ ήταν κομβικής σημασίας, αφού η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκαθάρισε στον Έλληνα υπουργό τους κανόνες του «παιχνιδιού», αναφέροντας ότι τα περιθώρια ελιγμών μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αν και του υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να είναι ελαστική απέναντι στην Ελλάδα.

H συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Βαρουφάκη και την Κρ. Λαγκάρντ ήταν κομβικής σημασίας, αφού η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκαθάρισε στον Έλληνα υπουργό τους κανόνες του «παιχνιδιού»

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αναμένουν από την Αθήνα ένα νέο «πακέτο», το οποίο θα «θεραπεύει» τα κακώς κείμενα του προηγούμενου. Πηγές από την έδρα της Κομισιόν σημειώνουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερη σαφήνεια, διάθεση δεσμεύσεων και το κυριότερο να μη γίνει καμία μονομερής ενέργεια που θα πυροδοτήσει το ήδη δυσμενές κλίμα. Επικεντρώνονται μάλιστα σε τρεις τομείς που κατά τους δανειστές αποτελούν «προαπαιτούμενα». Το πρώτο έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις. Δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Μάλιστα θεωρούν «εχθρική ενέργεια» τις πρωτοβουλίες του Π. Σκουρλέτη, μία ημέρα πριν συνεδριάσει το EuroWorkingGroup.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με το ασφαλιστικό. Οι δανειστές ζητούν να ανοίξει το θέμα άμεσα και βέβαια να μην υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει οι δανειστές να μην είναι κάθετοι σε αυτά τα ζητήματα, τουλάχιστον σε κάποια που αποτελούν τη «σημαία» του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θα προτείνει η όποια συζήτηση και δέσμευση να μετατεθεί χρονικά και να μην είναι στην κορυφή της παρούσας ατζέντας.

Ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί και απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Εκεί φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση, αφού πλέον στο τραπέζι δεν είναι το δίλημμα αν θα γίνουν ή όχι αποκρατικοποιήσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν. Εκείνο που προβληματίζει τους δανειστές είναι η πολυγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα τους διαγωνισμούς για Ιππόδρομο, Ελληνικό και Αεροδρόμια με τους υπάρχοντες πλειοδότες, αλλά με οριακά διαφοροποιημένες συμβάσεις, οι οποίες όμως θα συμφωνηθούν με τους αναδόχους.

Το άλλο «αγκάθι» στο οποίο και σε αυτό δείχνει να υπάρχει κοινή γλώσσα είναι αυτό του ΦΠΑ. Από την κυβέρνηση λένε πλέον ότι «δεν είναι στις προθέσεις τους να προβούν σε αυξήσεις», αλλά εντέχνως αφήνουν το θέμα ανοικτό, ενώ υπάρχουν και υπουργοί που δηλώνουν πως «το θέμα εξετάζεται».

«Αντίβαρο» στο επιφυλακτικό κλίμα για την Ελλάδα, αποτελεί η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιμείνει σε αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι έχει και τον τρόπο και τη βούληση να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της «μαύρης» τρύπας που τείνει να δημιουργηθεί. Πάντως να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτου στο Bloomberg ότι «όλοι ξέρουν τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία».

Ισχυρές πιέσεις 
Και ενώ τα βλέμματα όλων είναι σήμερα και αύριο στραμμένα στο Euro Working Group, οι εταίροι κορυφώνουν τις πιέσεις τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Ξένα μέσα επαναφέρουν το θέμα του Grexit, ενώ συσχετίζουν το θέμα και με τη σημερινή συνάντηση Πούτιν - Τσίπρα.

Μεταξύ αυτών που «χτύπησαν» χθες ήταν η δήλωση του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ, που άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνική κυβέρνησης.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει και να παραμείνει στο ευρώ, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό», σημειώνει ο Γκάμπριελ, κατηγορώντας, εμμέσων πλην σαφώς, για άλλη μια φορά την ελληνική πλευρά για ασάφεια στις θέσεις και τα αιτήματά της.

Να «δεσμευτεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτύχει και να ολοκληρώσει στο σύνολό τους τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει την επόμενη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Ν. Σιτς.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλ. Βιντερστάιν τόνισε χθες αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Euro­WorkingGroup, ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση».

Σαφήνεια
Από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αναμένουν από την Αθήνα ένα νέο «πακέτο», το οποίο θα «θεραπεύει» τα κακώς κείμενα του προηγούμενου. Πηγές από την έδρα της Κομισιόν σημειώνουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερη σαφήνεια, διάθεση δεσμεύσεων και το κυριότερο να μη γίνει καμία μονομερής ενέργεια που θα πυροδοτήσει το ήδη δυσμενές κλίμα.

«Εχθρική ενέργεια»
Μάλιστα θεωρούν «εχθρική ενέργεια» τις πρωτοβουλίες του Π. Σκουρλέτη, μία ημέρα πριν συνεδριάσει το EuroWorkingGroup.

Πολυγλωσσία
Ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί και απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Εκεί φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση. Εκείνο που προβληματίζει τους δανειστές είναι η πολυγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot