Ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ίδιου και των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση χαρακτήρισε ο Πάνος Καμμένος το θέμα της κατάργησης του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά, μιλώντας το πρωί στην "Κοινωνία ώρα Mega" και σημειώνοντας ότι μετά και από δική του επιμονή έχει βγει πλέον από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Άμυνας ήταν κατηγορηματικός ότι ποτέ ο ίδιος δεν πρότεινε την κατηγοριοποίηση των νησιών στο θέμα του ΦΠΑ και πως μετά από επικοινωνία του με τον Ν. Παππά αργά χθες το βράδυ αποφασίστηκε η θέση των ΑΝΕΛ να αποτελέσει και οριστική θέση της κυβέρνησης στις σημερινές διαπραγματεύσεις.
"Το βράδυ στις 12:30 μίλησα με τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό και κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και αυτό τελικά αποτελεί θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά δεν μπαίνει σήμερα στη διαπραγμάτευση. Αυτό κλείνει το θέμα εδώ", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά "η θέση των ΑΝΕΛ και η δική μου προσωπικά ήταν πάντα κρυστάλλινη σε σχέση και με τον πρωθυπουργό και με την κυβέρνηση".
"Απέφυγα μέχρι σήμερα να πάρω θέση για το θέμα της διαπραγμάτευσης και το έκανα μόνο μέσα στην κυβέρνηση και στην κυβερνητική επιτροπή για να μην δημιουργήσω ποτέ κανένα θέμα και κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις τις οποίες με πολύ σοβαρό τρόπο διεξάγει ο πρωθυπουργός ο ίδιος. Βεβαίως τις απόψεις τις οποίες είχαμε στην κυβερνητική επιτροπή και στο κυβερνητικό συμβούλιο τις είπαμε, όπως επίσης καθορίσαμε και τις κόκκινες γραμμές", τόνισε.
Πρόσθεσε ότι "μια από αυτές τις κόκκινες γραμμές είναι το θέμα των ΦΠΑ στα νησιά, στα νησιά που ανήκουν στο πρώην υπουργείο Αιγαίου και παλαϊκής άμυνας, στη σημερινή γενική γραμματεία Αιγαίου".
Εξήγησε επ' αυτού πως εάν ο κάτοικος του νησιού "χάσει το προνόμιο του χαμηλού ΦΠΑ θα προκληθεί να κάνει αυτό που κάνει για τις ιατρικές υπηρεσίες, να παίρνει το καράβι το πρωί και να πάει να ψωνίζει από απέναντι, θα διαλυθούν οι τοπικές αγορές και θα κλείσουν τα νησιά".
Δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις για τις χθεσινές πληροφορίες είπε ότι "έγινε διαρροή από κάποιο μέλος του συμβουλίου, αυτό είναι ψευδές" και πως χθεσινό στο κυβερνητικό συμβούλιο "ετέθη το θέμα ότι θα έπρεπε να βρούμε ένα μέτρο το οποίο θα κάλυπτε τα 80 εκατομμύρια που στοιχίζει αυτό το χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά για να μην υπάρχουν έξι δείκτες διαφορετικοί ΦΠΑ και μάλιστα η πρόταση η αρχική ήταν να διπλασιάσουμε την επιδότηση στην ακτοπλοία".
"H επιδότηση στην ακτοπλοΐα όμως θα πήγαινε στους ακτοπλόους και όχι στους νησιώτες. Εν συνεχεία ετέθη η άποψη να βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Κανένα όμως από αυτά τα μέτρα δεν καλύπτει το χαμηλό ΦΠΑ στο σύνολο της ζωής των νησιωτών. Μπορεί τα ισοδύναμα να είναι παραπάνω, 150 εκατομμύρια, αλλά είναι θέμα θεσμικό για τους νησιώτες αυτό. Εν συνεχεία ήρθε μια πρόταση από τις Βρυξέλλες να εξαιρεθούν έξι νησιά, η Κως, η Ρόδος, η Πάρος, η Νάξος και η Μύκονος. Και αυτό δεν το δέχθηκα διότι και η Ρόδος και η Κως είναι στην παραμεθόριο αλλά παράλληλα και η Σαντορίνη και η Πάρος και η Νάξος και η Μύκονος παίζουν σημαντικό ρόλο στον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας. Το βράδυ διέρρευσε η πληροφορία ότι εγώ το πρότεινα, πράγμα απόλυτα ψευδές", υπογράμμισε.
"Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ και εμού προσωπικά στη συμφωνία αλλά και στην κυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Έντιμα, καθαρά, κρυστάλλινα, ούτε εκβιασμούς, ούτε τίποτα. Είπα ότι αντισταθμιστικά μπορούμε να δώσουμε 1% παραπάνω στα είδη πολυτελείας, μπορούμε να φορολογήσουμε όπως θα πρέπει να γίνει άμεσα τις ιδιοκτησίες σε off shore εταιρίες σε ακίνητα", είπε.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα γίνει αλλαγή σε σχέση με τη συνταξιοδότηση στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς "δεν θα φεύγει κανείς πριν τα 58".
parapolitika.gr