Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - Το ΔΝΤ βάζει «βόμβα» στη συμφωνία

Μάιος 03, 2015

H Ελλάδα περνά τα πιο δύσκολα 24ωρα των τελευταίων ετών καθώς νέα εμπλοκή σημειώθηκε το Σάββατο στο Brussels Group κατά τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών μας.

Όπως μετέδωσε το Mega, η εμπλοκή αφορά στις ομαδικές απολύσεις, ενώ οι δανειστές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από την κρίσιμη Τετάρτη, όταν και συνεδριάζει η ΕΚΤ εκ νέου για τη χορήγηση ρευστότητας μέσω ELA και με κάποια σενάρια να κάνουν λόγο για «ηχηρό μήνυμα» Ντράγκι προς την Αθήνα.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η εμπλοκή προέκυψε κατά κύριο λόγο από την εμμονή του ΔΝΤ και την αιφνιδιακή απαίτηση για επιβολή των ομαδικών απολύσεων.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως είναι αυτό που ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπέρ των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην νομοθετήσει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Οι ελληνικές ομάδες των διαπραγματευτών που βρίσκονται στις Βρυξέλλες επιχείρησαν με στοιχεία να αναδείξουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι νομικό κεκτημένο και σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και ότι λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει καθώς η Αθήνα δηλώνει ότι αυτό το σημείο όπως και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι κόκκινες γραμμές γι' αυτήν.

Μέχρι τις 8 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί να έχει ένα θετικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ώστε να μπορεί να αυξηθεί το όριο για την έκδοση ομολόγων που θα μπορούσαν να επιφέρουν ρευστότητα στην οικονομία της χώρας. Υπάρχει ωστόσο και το ορόσημο της 6ης Μαίου όπου εκεί που μπορεί να κοπεί και η τελευταία γραμμή ρευστότητας μέσω του ELA.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε αισιοδοξία στην Αθήνα καθώς είχαν παρατηρηθεί συγκλίσεις τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει δημοσιονομικά μέτρα που δεν θα θίγουν όμως όσους πλήρωσαν τα χρόνια της κρίσης, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.
Όλα όμως αυτά θα εξαρτηθούν και από την πρόθεση των θεσμών να απελευθερώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία υπέρ της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τουλάχιστον 25 άτομα ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους τεχνοκράτες των θεσμών, προκειμένου να βρεθεί λύση στα περισσότερα ζητήματα «αγκάθια».

Πληροφορίες ήθελαν την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αίτημα για έκτακτο Eurogroup την Δευτέρα, κάτι που ωστόσο φαίνεται ως ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, καθώς ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα και την Ελλάδα.

Ο ίδιος πάντως χθες για πρώτη φορά μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» να μιλήσουμε για «σημείο καμπής» που θα αλλάξει το κλίμα.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Ο Γιούνκερ
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο τόσο της χρεοκοπίας, όσο και της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρα τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων, αλλά είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».

«Για αυτό όλες οι κυβερνήσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους. Όμως σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ερωτηθείς αν η Αθήνα πρέπει επιτέλους να επιστρέψει σε μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να διαψευστεί το όργιο φημών για αθετήσεις πληρωμών, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Eurogroup και να αναμφίβολα να προχωρήσει σε μία αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική. Εάν θα πρέπει να εφαρμοστούν προεκλογικές δεσμεύσεις, θα πρέπει και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως».

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot