Την ύστατη προσπάθεια να φτάσει με τους δανειστές σε μια «συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα» καταβάλλει η κυβέρνηση, την ώρα που η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά και τα δημοσιονομικά κρέμονται από μία κλωστή.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στείλει ήδη το μήνυμα στους Ευρωπαίους πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσες προσπάθειες της αναλογούν και πως τώρα είναι σειρά δική τους να «καταβάλλουν λίγη προσπάθεια». Επιπλέον, ανεβάζει… στροφές και ρίχνεται στην τελική μάχη των διαπραγματεύσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.
Μπουρλότο από Τόμσεν: Δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος
Μαύρα σύννεφα έφερε πάνω από τη διαπραγμάτευση ο Πόουλ Τόμσεν, καθώς στην ενημέρωση του ΔΝΤ είχε να αναφέρει κυρίως προβλήματα για τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο σε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν μίλησε για ελάχιστη πρόοδο, άφησε αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ τόνισε πως δεν βλέπει συνολική συμφωνία, αλλά κάποια συμφωνία για μερική χρηματοδότηση έναντι συγκεκριμένων μέτρων.
Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Τόμσεν
Πρόοδος υπάρχει μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν έχουν απευθείας επαφή με τους υπουργούς
Δεν ξέρουμε αν αυτά που λένε οι τεχνοκράτες τα λένε και οι υπουργοί
Δεν μας δίνουν στοιχεία
Είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε πλέον τον συντονισμό της διαπραγμάτευσης
Δεν βλέπω συνολική συμφωνία, αλλά κάποια συμφωνία για μερική χρηματοδότηση έναντι μέτρων
Ελλάδα και δανειστές έχουν συμφωνήσει:
- Στην αναθεώρηση του ΦΠΑ
- Στις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια
Καμία σύγκλιση σε εργατικά, συντάξεις, δημοσιονομική πολιτική, διοικητική μεταρρύθμιση
Ανοιχτό το θέμα μείωσης του πλεονάσματος κάτω από το 3%
Οι δυο κρίσιμοι «σταθμοί» για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός
Με τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τον πρωθυπουργό να είναι σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, η κυβέρνηση παλεύει να επισπεύσει τη συμφωνία για να «κλειδώσει» μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Πρώτος σταθμός, η Ρίγα της Λετονίας και η Σύνοδος Κορυφής στις 21 Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει θέμα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ώστε το ζήτημα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου. Η συγκυρία άλλωστε μοιάζει να είναι η κατάλληλη, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους.
Δεύτερος σταθμός, ένα πιθανό -έκτακτο- Εurogroup μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα, η απόφαση του οποίου θα μπορέσει να δώσει το «πράσινο φως»για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κατ’ επέκταση να δώσει σήμα στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη ρευστότητα προς την Ελλάδα.
Υστατη προσπάθεια για συμφωνία και ανάσα ρευστότητας
Το άγχος της Αθήνας, πάντως, να βρει τη «χρυσή τομή» στα σημεία-αγκάθια και να γεφυρώσει τις υφιστάμενες διαφορές φαίνεται στην παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «η οικονομία πληρώνει από τις σάρκες της».
Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, προαναγγέλθηκαν φορολογικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση ονομάζει «δίκαια». Παράλληλα, ο προβληματισμός στους κόλπους του Μαξίμου είναι διάχυτος, με κυβερνητική πηγή να διευκρινίζει πως «δεν πανηγυρίζουμε αν μπουν νέοι φόροι».
Τέλος, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα οι τηλεδιασκέψεις του Brussels Group, ενώ τις επόμενες ημέρες η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης αναμένεται να αναχωρήσει για Βρυξέλλες.