Το Ταμείο σκληραίνει την στάση του, αναλαμβάνει τα ηνία της διαπραγμάτευσης και ζητά από την Αθήνα αυστηρότερες ρυθμίσεις, που φτάνουν μέχρι και στην περικοπή των κύριων συντάξεων
Aυστηρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ότι αναλαμβάνει την εποπτεία της εν λόγω μεταρρύθμισης και, μάλιστα, την θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο.
Την ώρα, μάλιστα, που ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, «πανηγυρίζει» ότι έπεισε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ορθότητα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ εμφανίζεται να μην δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, οι Θεσμοί εκτιμούν ότι η αύξηση των εισφορών είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, και συνεπώς όχι επιθυμητό, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που θεωρητικά θα επιλύσει.
Οι Θεσμοί έχουν μάλιστα ζητήσει και αναμένουν συμπληρωματικά στοιχεία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου κάθε άλλο παρά πλήρες και κοστολογημένο μπορεί να θεωρηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, χωρίς να περικοπούν και κύριες συντάξεις -κάτι όμως που η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι αδιαπραγμάτευτο.
Πηγές των δανειστών ανέφεραν ότι το σχέδιο που έχει δώσει η κυβέρνηση δεν είναι κοστολογημένο, δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο νούμερα και δεν εξηγείται πως θα γίνει η κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Χαρακτηριστικά, το «Βήμα της Κυριακής» γράφει ότι, ανάμεσα στους Θεσμούς, επικρατεί η σκληρή γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ιδιαιτέρως του Πολ Τόμσεν, ο οποίος φαίνεται πως είναι εκείνος που κινεί τα νήματα και δίνει οδηγίες στην απεσταλμένη του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο Πολ Τόμσεν, θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το ασφαλιστικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους.
protothema.gr