«Ρουκέτα» Κωνσταντοπούλου: Ακυρες διατάξεις νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν επειδή... έλειπε η Χρυσή Αυγή!

Μάρτιος 05, 2015

Θέμα εγκυρότητας ορισμένων διατάξεων νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και είχαν λιγότερες από 151 ψήφους, ενώ απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής καθώς δεν τους δόθηκε ειδική άδεια για να παραστούν στην ψηφοφορία, έθεσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κινηθούν διαδικασίες για το θέμα αυτό, η πρόεδρος της Βουλής απάντησε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερωθείτε». Οπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση αυτή προκάλεσε τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κ. Κωνσταντοπούλου ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

«Το επίμονο πάθος της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για την συνεχή παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στη Βουλή την οδηγεί σε επίμονα θεσμικά ατοπήματα - παρά την αποδοκιμασία των θέσεών της ακόμη και από το κόμμα της».

Αυτό αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε σχόλιο που εξέδωσε «σχετικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Βουλής για τη ΧΑ». «Που στοχεύει;», ερωτά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι περιμένει την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ «που προς το παρόν μπορεί να τη χαίρεται και να την καμαρώνει αλλά θα την πληρώσει πολιτικά πολύ ακριβά».

Ελεγχος
Η κα Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους τη μεθεπόμενη εβδομάδα, τονίζοντας πως θα υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της, καθώς και «ειδική αντιστοίχηση των συμβάσεων διαφθοράς που έχουν έρθει στη Βουλή, με τις δανειακές συμβάσεις που συνόδευσαν τις αναγκαίες εκταμιεύσεις».

«Μεγάλο μέρος του χρέους αυτού, είναι απεχθές και επονείδιστο» ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής. «Το γεγονός ότι ο αντισυμβαλλόμενος στις δανειακές αυτές συμβάσεις είναι Ευρωπαίοι εταίροι, δεν αίρει το γεγονός ότι νομικά, το παράνομο χρέος δεν αναγνωρίζεται και εξαλείφεται» συμπλήρωσε.

Δικογραφίες
Άλλη αντίστοιχη εξαγγελία της Προέδρου της Βουλής αφορούσε την επανεξέταση των ποινικών δικογραφιών για πολιτικά πρόσωπα, που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή χωρίς να εξεταστούν. «Θα συγκροτηθεί όργανο σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ώστε οι ποινικές δικογραφίες να μην πέφτουν στο πηγάδι. Έχουμε εκατοντάδες δικογραφίες τις οποίες κανείς δεν άνοιξε καν» σημείωσε. Σε ερώτηση που αφορούσε ενδεχόμενες αντιδράσεις περί ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής (καθώς ορισμένες μηνύσεις αφορούν ακόμα και τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για αθέτηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων), η κα Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως το υπό σύσταση όργανο, θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις «σοβαρές» μηνύσεις από τις μη σοβαρές, και έτσι «δεν θα μπορεί κανείς να κρυφτεί πίσω από τις τελευταίες».

Τα προνόμια

Έντονη, από την άλλη, υπήρξε η δυσφορία της Προέδρου της Βουλής για τη «δαιμονοποίηση των βουλευτών, με δημοσιεύματα που τους παρουσιάζουν ως προνομιούχους». Η κα Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «οργιώδη παραπληροφόρηση» εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για «αντάρτικο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάργηση του βουλευτικού αυτοκινήτου», και κάλεσε σε έντονο ύφους τους συντάκτες των ανταποκρίσεων αυτών, «να ελέγξουν τις πηγές τους». Σχετικά, η κα Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε πως έχει την πρόθεση να καταγγείλει την 1η Σεπτεμβρίου, τη σύμβαση λίζινγκ για τα βουλευτικά αυτοκίνητα που λήγει τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αυτό «θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο», και πως «το ζητούμενο είναι να εκλογικεύσουμε τις δαπάνες της Βουλής και όχι να αποστερήσουμε από τους βουλευτές, εργαλεία και μέσα που έχουν για να επιτελούν ακώλυτα το κοινοβουλευτικό τους έργο».

Βουλευτική ασυλία
Από την άλλη, η κα Κωνσταντοπούλου έθιξε και το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, υπενθυμίζοντας πως η Βουλή έχει δικαίωμα να παράσχει ασυλία σε βουλευτή, μονάχα σε περιπτώσεις όπου πίσω από τις μηνύσεις διαπιστώνονται πολιτικές σκοπιμότητες. «Η αρχή αυτή έχει παραβιαστεί κατάφωρα και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα» διαβεβαίωσε.
«Η Βουλή πρέπει, και θα διεκδικεί να λειτουργεί, με όλους τους βουλευτές της» δήλωσε. Για όσους αμελούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα απέχοντας απ' τις συνεδριάσεις, θα ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του Κανονισμού για περικοπή της βουλευτικής τους αποζημίωσης κατά το 1/5 (σε περίπτωση που υπάρχουν πέντε αδικαιολόγητες απουσίες). Διαφορετική, σημείωσε, είναι βεβαίως η περίπτωση των φυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους η άρνηση χορήγησης άδειας να παραστούν στις συνεδριάσεις, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αιτιολογημένη από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Με αφορμή και την πρόσφατη θορυβώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για την ασυλία του 'Αδωνι Γεωργιάδη, κατά την οποία οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απουσίαζαν λόγω «αναιτιολόγητης» άρνησης χορήγησης άδειας, η Πρόεδρος της Βουλής διαπίστωσε και πάλι «παραπληροφόρηση» από πλευράς μέσων ενημέρωσης, ενώ χαρακτήρισε και «κακόπιστα και αποπροσανατολιστικά» τα όσα της καταλόγισε και έπραξε η αντιπολίτευση, για την πρότασή της να αναβληθεί η συνεδρίαση.
151 βουλευτές
«Είναι προφανές πως υπάρχει ανησυχία, μήπως ακυρωθούν νόμοι που είχαν ψηφιστεί με λιγότερους από 151 βουλευτές» εκτίμησε η κα Κωνσταντοπούλου, καθώς «υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας ρυθμίσεων που κυρώθηκαν στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και έλαβαν λιγότερες από τις απαιτούμενες 151 ψήφους - ενώ στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν είχε δοθεί αιτιολογημένη άδεια να παραστούν στην ψηφοφορία».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να ισχύουν για όλους το ίδιο, απροσωπόληπτα. Πρέπει να ισχύουν οικουμενικά και όχι επιλεκτικά, γιατί με εκπτώσεις στις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, στην πραγματικότητα η Δημοκρατία ηττάται - χάνει την ψυχή της. Αυτό το είχα υποστηρίξει και με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού» ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Στις αιτιάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι σκοπίμως κωλύεται η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων («το βιβλίο κατάθεσης δεν έχει ανοίξει, για να μην έρχονται οι υπουργοί να απαντούν στη Βουλή» έχουν καταγγείλει χαρακτηριστικά τα δύο κόμματα), η κα Κωνσταντοπούλου απέδωσε την καθυστέρηση στον υπό διαμόρφωση προγραμματισμό που έχει η ίδια δρομολογήσει, ώστε να απαντά το κάθε υπουργείο σε συγκεκριμένη μέρα, για την καλύτερη οργάνωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τέλος, σε ερώτηση εάν θεωρεί πως η Βουλή θα πρέπει να κυρώσει τα συμφωνηθέντα στο πρόσφατο Eurogroup, η κα Κωνσταντοπούλου θεώρησε πως «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά ανταλλαγή εγγράφων».

«Η ενημέρωση της Βουλής είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η Βουλή δεν ψηφίζει επί ανταλλαγής επιστολών. Αυτό βεβαίως δεν εμποδίζει καμία κοινοβουλευτική ομάδα να θέσει οποιοδήποτε θέμα κρίνει» κατέληξε η κα Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot