«Καζάνι που βράζει» και πάλι οι δήμοι- Νέα μάχη για τους συμβασιούχους

Ιούλιος 06, 2017

«Καζάνι που βράζει» και πάλι οι δήμοι, πριν κλείσει εβδομάδα από τη λήξη των κινητοποιήσεων στα σκουπίδια, με αφορμή τις ασάφειες που αφήνουν οι ρυθμίσεις τις κυβέρνησης και τις απολύσεις συμβασιούχων που κοινοποιούνται καθημερινά.

Ηδη στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας Αττικής οι εκεί εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει και πάλι σε κατάληψη του δήμου, ενώ κινητοποιήσεις απειλούνται στο Δήμο Αθηναίων μετά την απόλυση 84 συμβασιούχων που καθαρίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ασχολήθηκε χθες σε πολύωρη συνεδρίαση για να συζητήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να υποβάλει διευκρινιστικά ερωτήματα στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Η ΚΕΔΕ έχει στείλει ήδη πέντε ερωτήματα από την περασμένη Δευτέρα, χωρίς όμως να προκύψει κάποια γραπτή απάντηση από το υπουργείο και, όπως εκτιμά η πλειοψηφία της ένωσης, η κυβέρνηση βολεύεται με το να έχει πετάξει «το μπαλάκι της ευθύνης» στους δημάρχους.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα της σύγχυσης:

1. Ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας είναι παράδειγμα για περιοχές όπου ο πληθυσμός αυξάνεται το καλοκαίρι. Στην επικράτειά του υπάγονται καλοκαιρινά θέρετρα, όπως το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και το Αλεποχώρι, αλλά και ορεινές περιοχές με εξοχικές κατοικίες. Οπως ανέφερε χθες ο γ.γ. του δήμου Στ. Ραγκούσης, αυτές οι αυξημένες ανάγκες καλύπτονταν παλαιότερα με 20 εποχικούς 8μηνων συμβάσεων (δηλαδή 160 μηνιάτικα). Ομως, με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2015 παρέτειναν μονοκοντυλιά όλες τις συμβάσεις, το κόστος αυτό τριπλασιάστηκε για το δήμο, ο οποίος μπαίνει έτσι οικονομικά «στο κόκκινο». Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο δήμος δεν θέλει να ζητήσει μόνιμους διορισμούς. Βάσει όμως των πρόσφατων ρυθμίσεων, εάν ο δήμος δεν ζητά διορισμούς μονίμων, δεν δικαιούται καν να κρατήσει τους νυν συμβασιούχους. Αποτέλεσμα; Κινητοποιήσεις… Το παράδοξο των ρυθμίσεων; Εάν ζητούσε έστω και έναν μόνιμο, θα μπορούσε να κρατήσει τους 35 νυν συμβασιούχους…

2. Αντίστοιχο παράδειγμα ανέφερε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δ. Τσιαντής. «Οκτώ μήνες χρειάζομαι μία αποκομιδή την εβδομάδα, άλλους δύο μήνες η αποκομιδή γίνεται δύο φορές και τους δύο μήνες της μεγαλύτερης κίνησης τρεις φορές. Εάν πάρω μόνιμο προσωπικό, αυτό θα κάθεται 4 φορές την εβδομάδα επί 8 μήνες, αλλά εγώ θα πρέπει να αυξήσω 250% τα δημοτικά τέλη. Πώς θα ανταποκριθώ χωρίς ιδιώτες;».

3. Οι 84 απολυμένοι από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων ήρθαν και διαμαρτυρήθηκαν διότι η δημοτική αρχή έσπευσε να τους απολύσει. Οπως αποκαλύφθηκε από τη συζήτηση, οι συγκεκριμένοι παρέμειναν στις θέσεις τους με τις συλλήβδην παρατάσεις των υπουργών Κατρούγκαλου και Βερναρδάκη. Τώρα όμως δεν μπορούν να παραμείνουν, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν διορισμοί μονίμων, διότι, αν και ασχολούνται με την καθαριότητα, δεν πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από την άλλη, αν και τα ανταποδοτικά αυτά καλύπτουν τον ηλεκτροφωτισμό, δεν μπορούν να παραμείνουν οι νυν συμβασιούχοι ηλεκτρολόγοι, όπως ενημέρωσε η νομική σύμβουλος της ΚΕΔΕ μετά από τηλεφωνική ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών.

4. Ενα άλλο ερώτημα είναι το πώς θα καλυφθεί το διάστημα ανάμεσα στις 7/6/17, οπότε λύονται αυτοδικαίως οι συμβάσεις (λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και μέχρι να καταρτισθούν οι νέες βάσει των ρυθμίσεων Σκουρλέτη. Οι δήμαρχοι ερωτούν αρχικώς εάν χρειάζεται ειδική απόφαση δημοτικού συμβουλίου για τη λύση των συμβάσεων. Πάντως, για την κατάρτιση νέων συμβάσεων χρειάζεται απόφαση αφού προηγηθούν άλλες διαδικασίες, μέσω των οποίων ο δήμος να ορίζει πόσους παραπάνω μονίμους χρειάζεται στην καθαριότητα και εγκρίνει νέο οργανόγραμμα. Οσο για το κενό μεσοδιάστημα; Οι δήμαρχοι εκεί αυτοσχεδιάζουν, όπως ο Γρ. Κατωπόδης του Βύρωνα, που πλήρωσε με «εντέλλεσθαι», παρά τον κίνδυνο οι πληρωμές να «κολλήσουν» σε επόμενη φάση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ασκήθηκε συνολική κριτική στις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα και ο πρόεδρος Γ. Πατούλης τόνισε πως είχαν σκοπό τη διατήρηση κομματικών στρατών, καθώς τόσο το 2015 όσο και το 2016 η κυβέρνηση φοβόταν τον κίνδυνο εκλογών και ήθελε να κρατά τους συμβασιούχους ως «ομήρους-ψηφοφόρους». Ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης Σ. Δανιηλίδης τόνισε την αδικία να έχουν παραταθεί επί τόσους μήνες από το 2015 συμβάσεις που ξεκίνησαν ως 8μηνες, ενώ μπορεί κάποιοι να μην είχαν υποβάλει καν αίτηση διότι ήθελαν μόνιμο διορισμό.

eleftherostypos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot