Η εκκένωση σχεδιάζεται να γίνει χωρίς τη χρήση αστυνομικής βίας, αλλά με την αποφασιστική προειδοποίηση προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες ότι αν δεν μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, δεν θα ανανεωθεί η εξάμηνη άδεια παραμονής τους στη χώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε απανωτές κλειστές συσκέψεις για το θέμα στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων και της ΕΛ.ΑΣ.
Οπως έλεγαν στο «Εθνος» συμμετέχοντες στις συσκέψεις, τους μεταφέρθηκε η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος άμεσα στο θέμα της Ειδομένης και τους ζητήθηκε η συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο ο άτυπος καταυλισμός να πάψει να υφίσταται μετά τις 30 Μαΐου. Οπως έγινε ξεκάθαρο, σκοπός δεν είναι η αποσυμφόρηση ή «αποσυμπίεσή» του, όπως αναφερόταν συχνά το προηγούμενο διάστημα, αλλά η πλήρης κατάργησή του.
Η επιχείρηση πειθούς των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, είχε κλιμακούμενη πίεση και πρόκειται να ενταθεί στο επόμενο διάστημα, καθώς δεν είχε έως τώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα πρώτα δείγματα αυστηροποίησης της στάσης των ελληνικών Αρχών φάνηκαν στο φυλλάδιο που μοιράστηκε στον καταυλισμό τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτό γίνεται σαφές προς τους πρόσφυγες πως είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί και τους ζητείται με ευθύ τρόπο να μεταφερθούν σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας, αφού η Ειδομένη θα κλείσει.
Ωστόσο, ούτε αυτές οι αναφορές προκάλεσαν κάποιο αξιοσημείωτο κύμα αποχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη υπό τον Γ. Μουζάλα, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης η προειδοποίηση των προσφύγων για τη μη ανανέωση της παραμονής τους στη χώρα. Η εξάμηνη άδεια παραμονής που τους δόθηκε κατά τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους στα hotspots των νησιών, θα ανανεώνεται μόνον εφόσον αυτοί βρίσκονται στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Οι υπόλοιποι θα κινδυνεύουν με σύλληψη και απέλαση, όταν λήξει η εξάμηνη άδειά τους.
Ο κ. Μουζάλας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη, στον οποίο μετέφερε πως «οι πρόσφυγες της Ειδομένης έχουν ήδη αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλά είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς», όπως είπε χθες στο «Πρακτορείο» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ανέφερε πως πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να συνειδητοποιούμε -και φαίνεται πως αυτό γίνεται- ότι θα μείνουν στην Ελλάδα για πολύ καιρό τουλάχιστον 30.000-40.000 από τους πρόσφυγες.
«Εδειξε» ΜΚΟ
Ευθύνες και σε ορισμένες ΜΚΟ για την Ειδομένη έχει επιρρίψει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας στις «Ανιχνεύσεις» του ΤV-100 είπε ότι και για την Ειδομένη τα λεφτά τα παίρνουν διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στον σχεδιασμό που έχουν συμφωνήσει αλλά και επιβάλλεται να υλοποιηθεί. Οπως ανέφερε, το θέμα με την Ειδομένη έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν μετακινείται προς τις περιοχές όπου υπάρχει οργανωμένη διαβίωσή τους, διότι κινούνται ορισμένες ΜΚΟ που τους προτρέπουν να μείνουν εκεί, τους δίνουν σχεδιασμούς πώς θα μπορούσαν να περάσουν από κάπου και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στον Βορρά. «Οι ΜΚΟ και εδώ στην Ελλάδα κάνουν εξαιρετική δουλειά και μάλιστα έχουν σώσει πολύ κόσμο. Υπάρχουν όμως λίγες, καμιά φορά και με μεγάλη κινητικότητα, που έχουν μετατρέψει σε μπίζνα το Προσφυγικό», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Με επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ έχουν επιβαρυνθεί οι μεταφορές από τον παρατεινόμενο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες», Γιώργο Ιωαννίδη. Με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο τελευταίος ζητά να αναληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία της γραμμής.