Εβδομάδα εξελίξεων εντός και εκτός Ελλάδας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής.
Το πρωί της Δευτέρας θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, και θα τεθούν επί τάπητος οι αυξανόμενες ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία και η νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση της εξέτασης αιτημάτων ασύλου.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με στενότερη συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού – Λιμενικού και Frontex. Στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, τόνισε.
Στο υπουργικό της Δευτέρας, εξάλλου, θα συζητηθεί το ν/σ που θα προταθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα εκσυγχρονίζει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και θα προβλέπει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και των υφιστάμενων δομών.
Παραπάνω από 13 νέες δομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που θα νοικιαστούν στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, με ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης, αναμένεται να δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα, όπως αποφασίστηκε χθες το μεσημέρι, μετά από ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και των περιφερειαρχών της χώρας.
Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών από τους περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, με 500 έως 1.000 πρόσφυγες σε κάθε περιφέρεια.
Παράλληλα, έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των προσφύγων όχι απαραίτητα σε νέες δομές αλλά σε ξενοδοχεία που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά, μέσω των προγραμμάτων ΗΛΙΟΣ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και ΕΣΤΙΑ 2 της Υπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να αλλάξει και ο τρόπος κατανομής των αιτούντων στις δομές της ενδοχώρας, καθώς όσοι φεύγουν από τα νησιά δεν θα μετακινούνται σε όποια περιοχή θελήσουν, αλλά όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλεψη για μετακίνηση ατόμων σε περιοχές όπου ήδη μένουν συγγενικά τους πρόσωπα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως βασικός στόχος είναι σε τρία χρόνια να μην υπάρχουν δομές φιλοξενίας να ενσωματωθούν ή να επαναπατριστούν οι αλλοδαποί, ενώ αναμένεται να γίνει και σχετική αξιολόγηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε σε όλους την κατάσταση που επικρατεί, εξηγώντας παράλληλα πως «πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικού χαρακτήρα», ξεκαθαρίζοντας πως είναι βασική του προτεραιότητα η μεταφορά των οικογενειών με ανήλικα τέκνα από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Παράλληλα, ο υπουργός παρουσίασε επίσης ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019-2020. Αμεσος στόχος είναι η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στα νησιά όπου η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ακόμη στην ευρεία σύσκεψη πως θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για το νέο δίκαιο για το άσυλο, που θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει. Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες εξέφρασαν τις ανάγκες αλλά και τους προβληματισμούς που έχουν οι τοπικές κοινωνίες, εκφράζοντας την επιθυμία για άμεση συνεργασία με το υπουργείο και την ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από τη δημιουργία των νέων κέντρων φιλοξενίας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της σύσκεψης ελήφθη απόφαση για άμεση κατάθεση προτάσεων το επόμενο διάστημα για χώρους φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα, σε ενίσχυση της προσπάθειας αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογικής κατανομής ανά περιφέρεια.
Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο έρχεται λίγες ώρες μετά τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια όπου έχασαν την ζωή τους μία γυναίκα και ένα παιδί.