ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ
Σκοπιανό | Ειδήσεις: Σε κρίσιμο σημείο κινούνται πλέον οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό, καθώς από τις 09:30 το πρωί της Παρασκευής (25/05) μέχρι και αυτή την ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, συζητούν υπό το βλέμμα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.
Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μια συμφωνία», διπλωματική πηγή ανέφερε στην Real ότι «υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας».
Στο θέμα της ονομασίας τα φαβορί είναι τα «Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)», «Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)».
Υπενθυμίζεται πως αργά το βράδυ της Πέμπτης (24/05) ακούστηκε -αλλά δεν επιβεβαιώθηκε- στη Νέα Υόρκη ότι στο θέμα της ονομασίας από το πακέτο Νίμιτς, ως επιλογή, συζητήθηκε σοβαρά και το «Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)».
Την ίδια στιγμή, οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα καταθέσει μια τελική πρόταση στις δύο πλευρές αν δεν εξασφαλίσει ότι Αθήνα και Σκόπια θα έχουν συμφωνήσει στο 90% των βασικών θεμάτων (ονομασία, erga omnes, αλλαγές στο Σύνταγμα, γλώσσα) ανεξάρτητα με το τι έχει συμφωνηθεί στις τεχνικές επιτροπές για δευτερεύοντα θέματα.
«Κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα η συνταγματική αναθεώρηση
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων ως προς το ονοματολογικό περνά διαμέσου της αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος και ειδικότερα μέσω της απαλοιφής όλων εκείνων των διατάξεων που προάγουν αλυτρωτικά ιδεώδη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως πλέον οι πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων βρίσκονται στην πλευρά των Σκοπίων.
Το θέμα είναι τι θα κάνει τελικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φαίνεται πως τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των κομμάτων της χώρας του, που αρνούνται μια αλλαγή στο Σύνταγμα.