Ανοιχτό παρέμεινε και μετά την χθεσινή τετράωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών, το θέμα της ένταξης στις αγοραπωλησίες των τραπεζών των δανείων με εγγύηση του δημοσίου, ενώ έκλεισαν τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό (μαζί με την επιστροφή του ΕΚΑΣ και ο ΑΔΜΗΕ).
Στις περίπου τέσσερις ώρες της διαπραγμάτευσης, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος , Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης δεν έπεισαν ΕΚΤ και ΔΝΤ -που πιέζουν για το θέμα - να δεχθούν τις εξαιρέσεις από την αγορά συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η ελληνική πρόταση για τα δάνεια είναι να εξαιρεθούν από την αγορά αυτά που δόθηκαν σε σεισμοπαθείς, πυρόπληκτους (συνολικά 1,6 δισ. ευρώ) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (1,6 δισ. ευρώ), από τα οποία περίπου τα μισά (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) είναι πλέον «κόκκινα» και αν πωληθούν θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό πρόβλημα. Αντίθετα με βάση την ελληνική πρόταση, θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην αγορά δανείων, τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια ύψους 3,06 δισ. ευρώ, που έχουν πάρει ΔΕΚΟ όπως η Αττική Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΣΦΑ και ο ΟΔΙΕ τα οποία αποπληρώνονται κανονικά.
Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΑΝ, τόνιζε χθες το βράδυ ότι δεν θα γίνει άλλη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών για το θέμα, αφήνοντας το ενδεχόμενο η τελική λύση για την συγκεκριμένη κατηγορία δανείων να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, συμφωνία υπήρξε για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το ασφαλιστικό. Ειδικότερα, στο θέμα της μη ανάκτησης των ποσών από την περικοπή του ΕΚΑΣ σε 100.000 δικαιούχους για το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι δανειστές δέχθηκαν την «λογιστική» τακτοποίηση που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας. Ότι δηλαδή , η απώλεια από την περικοπή, θα ισοσκελιστεί με ένα έκτακτο ισόποσο «επίδομα», ώστε ο συνταξιούχος της συγκεκριμένης κατηγορίας να μην χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα στο ταμείο του.
Σε ό, τι αφορά την τρύπα των 80 εκ. ευρώ που δημιουργεί η διευθέτηση αυτή, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν υπερβάσεις σε άλλα μέτρα του ασφαλιστικού που μπορούν να καλύψουν την απώλεια.
Οι δανειστές δέχθηκαν επίσης, να μην μειωθούν - όπως ζητούσαν - οι συντάξεις λόγω ατυχήματος και να μην γίνει αυστηρότερο το καθεστώς των εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους.
Στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οι δανειστές ανακάλεσαν την αξίωσή τους να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης (δηλαδή πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου) της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο και την διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς το μόνο σχέδιο που μένει σε ισχύ είναι αυτό που αποφασίστηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες. Δηλαδή, η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ και η δημιουργία μιας νέας δημόσιας εταιρίας, από την οποία θα διατεθεί σε ιδιώτες έως και το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Από το ποσοστό αυτό, το 20% να διατίθεται σε στρατηγικό επενδυτή και το 29% θα διατεθεί μέσω του χρηματιστηρίου.
Ωστόσο κανείς δεν έκρυψε χθες ότι υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που θα πρέπει να ρυθμιστούν πριν το θέμα παραπεμφθεί στο Εuro Working Group που θα κάνει και την εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με νέες τεχνικές συναντήσεις που θα γίνουν και σήμερα μέχρι και το… παρά πέντε της κατάθεσης των τροπολογιών που θα ξεκινήσει σήμερα με τον κύριο όγκο τους να αναμένεται να κατατεθεί αύριο Πέμπτη.
enikonomia.gr