Φορτώνουν με προαπαιτούμενα τη δόση Σεπτεμβρίου!

Μάιος 26, 2016

Την υλοποίηση περίπου εννέα προαπαιτούμενων δράσεων, μόνο στο μέτωπο της διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία του Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Με βάση την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα θα λάβει 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υπο-δόσεις. Τα πρώτα 7,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να καταβληθούν έως τα μέσα Ιουνίου. Η δεύτερη δόση, όμως, των 2,8 δισ. ευρώ, δεν προσδιορίζεται χρονικά, με τις διαρροές από πλευράς κυβέρνησης να την τοποθετούν χρονικά «για μετά το καλοκαίρι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η εκταμίευσή της ακόμη και τον Οκτώβριο.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με την εκτίμηση συστημικών παραγόντων ότι πριν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες σχεδόν οι δεσμεύσεις που θα προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τα κόκκινα δάνεια έως και τον Σεπτέμβριο.

Το προσχέδιο του Μνημονίου που αποκάλυψε το Euro2day.gr προβλέπει την υλοποίηση εννέα δράσεων για τον τραπεζικό κλάδο έως και τον Σεπτέμβριο.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η παροχή νομικής κάλυψης σε στελέχη των τραπεζών για αστικές και ποινικές ευθύνες από αναδιαρθρώσεις δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας για επιχειρήσεις και η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής στόχων τριετίας από πλευράς τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παρότι το τελικό κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου ενδέχεται να έχει μικρές αλλαγές ως προς τα χρονοδιαγράμματα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πλήθος των δεσμεύσεων δεν αλλάζει καθώς, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης, τα περιθώρια χρόνου είναι ασφυκτικά.

«Το νέο πλαίσιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο και να μείνει για τα τέλη του έτους η επαναξιολόγηση του νόμου Κατσέλη, ώστε από το 2017 οι τράπεζες να έχουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. τα μοναδικά προαπαιτούμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων αφορούν σε εκ νέου τροποποιήσεις, ελάσσονος σημασίας, στο νόμο Σταθάκη για την πώληση και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ειδικότερα η κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει και την πώληση δανείων με εγγύηση Δημοσίου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το ύψος των δανείων που φέρουν την εγγύηση του  δημοσίου ανέρχεται  στα σχεδόν 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. αφορούν σε δάνεια της γενικής κυβέρνησης προς επιχειρήσεις και ΟΤΑ, τα 3 δισ. ευρώ προς ΔΕΚΟ και τα υπόλοιπα 3 δισ. σε ιδιώτες και επιχειρήσεις (σεισμόπληκτα, πυρόπληκτα κ.ά.).

Επιπρόσθετα θα πρέπει να μειώσει ή και να εξαλείψει το τμήμα των δικαιωμάτων που θα εισπράττεται σε περιπτώσεις μεταβίβασης χαρτοφυλακίων από τα υποθηκοφυλακεία (σ.σ. προβλέπεται για τη μεταβατική περίοδο που λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία τέλος 0,75 επί τοις χιλίοις, η οποία θα αποδίδεται στην ΕΚΧΑ Α.Ε με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος).

Οι εννέα δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο

Οι ενέργειες που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο είναι οι εξής:

– Παροχή νομικής κάλυψης: H κυβέρνηση θα πρέπει να εισάγει νομοθετική πρόβλεψη βάσει της οποίας «αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά στην αστική και ποινική ευθύνη, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλίδες του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου». Η πρόβλεψη αφορά σε στελέχη τραπεζών, ταμείων και εφοριών που προωθούν ενέργειες αναδιάρθρωσης χρέους.

– Τροποποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας: Οι αρχές δεσμεύονται να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις, που να τροποποιούν το ισχύον καθεστώς περί αφερεγγυότητας επιχειρήσεων. Προς το παρόν, μόνο το ΤΧΣ και η McKinsey έχουν προτείνει στο πλαίσιο της άρσης εμποδίων να αναμορφωθεί ο νόμος Δένδια και να δοθεί η δυνατότητα μετοχοποίησης χρέους χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη συναίνεση των μετόχων.

– Πρόσληψη και εκπαίδευση δικαστικών λειτουργών: Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αφερεγγυότητας θα συνοδευτεί από την πρόσληψη και εκπαίδευση δικαστικών λειτουργών, ώστε να καταρτιστεί εξειδικευµένο δικαστικό σώµα και να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ένταξης στον νόμο Κατσέλη.

– Ενιαίοι δείκτες επίδοσης από ΤτE και SSM: Η ΤτΕ ΕΛΛ -0,09%, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), θα επεκτείνει το κανονιστικό πλαίσιο παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures) με την προσθήκη βασικών δεικτών επίδοσης (Key Performance Indicators KPIs).

– Στοχοθεσία για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων: Εποπτικές αρχές και τράπεζες θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ενώ εν συνεχεία οι τράπεζες θα υποβάλουν τριμηνιαίες εκθέσεις στην ΤτE σε σχέση με τους βασικούς δείκτες επιδόσεων (KPIs).

– Άρση φορολογικών, νομικών εμποδίων για κόκκινα: Το ΤΧΣ θα πρέπει να επικαιροποιήσει τη μελέτη του για την άρση μη κανονιστικών εμποδίων (διοικητικά, νομικά και οικονομικά) στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ η ΤτE θα αξιολογήσει τα πιθανά φορολογικά εμπόδια στην πολιτική προβλέψεων και διαγραφών και αν χρειαστεί, θα προτείνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τις αρχές.

– Αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας: Η ΤτΕ ΕΛΛ -0,09% υποχρεούται να αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε οι κατευθυντήριες γραμμές για την αναδιάρθρωση του χρέους να αντιμετωπίζουν ομάδες δανειοληπτών (π.χ. ΜΜΕ -Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) στη βάση σαφών κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση των χαρτοφυλακίων λιανικής και τη θέσπιση, σε συντονισμό με το ΤΧΣ, μηχανισμών επισπευσμένης διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων τυποποιημένων υποδειγμάτων αξιολόγησης, συμβάσεων αναδιάρθρωσης και λύσεων οριστικής τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

– Οι αρχές πρέπει να καταρτίσουν εξειδικευµένο δικαστικό σώµα και να συσταθεί ειδικός τύπος δικαστηρίων (σ.σ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας. Επιπρόσθετα δεσμεύονται να εισάγουν με υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα το επάγγελμα του διαχειριστή αφερεγγυότητας.

– Oι αρχές πρέπει να διαμορφώσουν μητρώο για τις συναλλαγές στο real estate καθώς και μητρώο οφειλών Δημοσίου με την υποχρέωση τα στοιχεία τους να είναι προσβάσιμα για όποιον έχει έννομο συμφέρον.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot