Σε 20.000-30.000 εκτιμώνται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα εντός των ελληνικών συνόρων, καθ' οδόν οι περισσότεροι προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Στα πέντε νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από την αρχή της προσφυγικής κρίσης -Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος και Κως- στην Αθήνα, στον Ελαιώνα, στο Γαλάτσι και το Ελληνικό, στα μέσα μεταφοράς προς τη βόρεια Ελλάδα και στην Ειδομένη, κρατικοί αξιωματούχοι με μεγάλη πείρα στο μεταναστευτικό εκτιμούν πως οι πρόσφυγες συνολικά δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 30.000, ποσοστό μόλις 5% από τους σχεδόν 600.000 που έχουν εισέλθει στη χώρα μας από την αρχή του χρόνου.
Αξιοσημείωτο είναι πως τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, καταγράφεται μια μείωση του πλήθους των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα ελληνικά παράλια, παρά τον καλό καιρό. Ελληνες αξιωματούχοι δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο, αυτή η πτώση των προσφυγικών ροών να σχετίζεται με κάποιο τρόπο ακόμη και με το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία...
Ειδικότερα, από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και χθες το πρωί εντοπίστηκαν 1.244 πρόσφυγες σε 34 περιστατικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω και Μεγίστη, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι ροές ήταν περί τους 4.000 πρόσφυγες την ημέρα. Χθες το πρωί, άλλωστε, άλλοι 4.717 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά με πλοία που είχαν αποπλεύσει από τη Λέσβο και τη Χίο.
Χθες το απόγευμα, στη Λέσβο υπολογίζονταν πως στη Μόρια, στο Καρά Τεπέ και το βόρειο τμήμα βρίσκονταν περί τους 7.000 πρόσφυγες, που περίμεναν ταυτοποίηση ή ένα πλοίο για το λιμάνι του Πειραιά. Αντίστοιχα στη Χίο εκτιμώνται σε περίπου 700 οι πρόσφυγες στο Μερσινίδι και τον νέο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στη βόρεια πλευρά του κάστρου, ενώ στη Λέρο δεν ξεπερνούσαν τους 600. Στην Κω βρίσκονταν χθες 1.200 άτομα και στη Σάμο -σε Μαλαγάρι και Βαθύ- περί τους 2.300.
Την ίδια στιγμή, στον Ελαιώνα, στην πλατεία Βικτωρίας, στο Ελληνικό και το Γαλάτσι ο προσφυγικός πληθυσμός αλλάζει σχεδόν κάθε 2-3 μέρες ανάλογα τις ροές από τα νησιά, ενώ από την Ειδομένη, που είναι η μεγάλη πύλη εξόδου, βγαίνουν συνήθως 2.500 - 3.000 άνθρωποι την ημέρα (περί τους 50 ανά μισάωρο).
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Λιμενικό από 1/1/2015 μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη μπήκαν στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου 587.872 πρόσφυγες. Από αυτούς οι μισοί (317.877) ήρθαν στη Λέσβο, ενώ στη Χίο αποβιβάστηκαν 71.814. Η Λέρος δέχτηκε 25.276, η Σάμος 84.245, η Κως 48.426, η Κάλυμνος 7.357, η Ρόδος 3.162, οι μικρές Οινούσσες 3.236, η Σύμη 3.968 κ.ο.κ.
Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη
Στο μεταξύ, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο πρέσβη, Kerim Uras, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης ελέγχου των προσφυγικών ροών στα εδάφη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου, που αποτελεί πλέον και θέση της ΕΕ. Με την ίδια θέση στις αποσκευές του ο αν. υπουργός συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Η αποστολή δεν είναι κάθόλου εύκολη, δεδομένου και του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι, που εκτιμάται πως θα επηρεάσει το προσφυγικό.
Οι Τούρκοι φέρονται να προωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δημιουργία «νεκρής ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία ώστε να μεταφέρονται εκεί οι πρόσφυγες -κάτι που εξυπηρετεί τη στρατηγική τους και στο Κουρδικό- ενώ στο τραπέζι μπαίνουν μοιραία η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, τα κοινοτικά κονδύλια, το Κυπριακό κ.ά.
ethnos.gr