Πανελλαδικές 2024 - Μηχανογραφικό: Τα πέντε «κλειδιά» για τη σωστή συμπλήρωση

Ιούλιος 12, 2024

Η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού λήγει στις 18 Ιουλίου

«Φωτιά» έχουν πάρει οι οικογενειακές συσκέψεις σχετικά με τις σχολές, που θα επιλέξουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών στο μηχανογραφικό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα διλήμματα, πολλά, όπως και οι παράμετροι, που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη πριν τις τελικές επιλογές.

Οι ενδιαφερόμενοι, υπενθυμίζεται ότι θα μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση του μηχανογραφικού έως την Πέμπτη 18 Ιουλίου, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που έχουν ήδη αποκτήσει. Επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.).

Αρχικά, συστήνεται στους υποψήφιους να αποθηκεύσουν το Προσωρινό Μηχανογραφικό και αφού το επεξεργαστούν διεξοδικά, να προχωρήσουν στην Οριστικοποίηση και υποβολή του.

Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων δίνει στους υποψηφίους ο Γιώργος Χατζητέγας, Φυσικός, αντιπρόεδρος του Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς.

1. Καταρχάς, συστήνει στους υποψήφιους να εκτυπώσουν τις Σχολές του Επιστημονικού Πεδίου στα μαθήματα, του οποίου εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και να μελετήσουν προσεκτικά τις Σχολές που μπορούν να δηλώσουν. Να βρουν τα προγράμματα σπουδών τους και να μάθουν για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές της κάθε σχολής.

2. Στην εκτυπωμένη λίστα, δίπλα στον όνομα της κάθε σχολής, να σημειώσουν τα γράμματα Α, Β, Γ ανάλογα με τις προτιμήσεις τους – όπου Α: στις σχολές που τους ενδιαφέρουν πολύ, Β: στις σχολές που τους ενδιαφέρουν λιγότερο, Γ: στις σχολές που δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου.

Στο σημείο αυτό, τονίζει πως οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν τις σχολές, που τους ενδιαφέρουν πραγματικά, ανεξάρτητα από τους βαθμούς και τις βάσεις των σχολών. Κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν και υψηλή βάση δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλή σχολή. Υπάρχουν πολλές σχολές με χαμηλότερες βάσεις, που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Σημασία έχει, να επιλέξουν τις σπουδές που τους αρέσουν πραγματικά.

3. Να συνεχίσουν την ιεράρχηση με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια. Να αριθμήσουν, δηλαδή τις σχολές 1, 2, 3,…, πρώτα της κατηγορίας Α και στη συνέχεια της Β και της Γ. Ενδεικτικά: Α1, Α2… Α14, Β15,… Β35, Γ36… Με αυτό τον τρόπο, έχουν αυτομάτως διαμορφώσει τη λίστα των Σχολών, που τους ενδιαφέρουν με βάση την απόλυτη σειρά προτίμησής τους.

4. Υπολογίζουν τα μόρια. Στην εφαρμογή του Υπολογιστή Μορίων της ιστοσελίδας του υπουργείου, θα επιλέξουν τον τύπο του Λυκείου τους (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) και τον Προσανατολισμό Σπουδών τους, θα καταχωρίσουν τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν από τα βασικά και τα ειδικά μαθήματα – εάν έδωσαν – και στη συνέχεια, η εφαρμογή θα εμφανίσει με πράσινο χρώμα τις σχολές που μπορούν να δηλώσουν, έχοντας ξεπεράσει την ΕΒΕ της κάθε σχολής.

 
5. Ανατρέχοντας στη λίστα με τα Α1, Α2…Β15, ταξινομούν τις διαθέσιμες πλέον σχολές με βάση τις προτιμήσεις τους, εκτυπώνουν το αρχείο και το προσχέδιο του μηχανογραφικού τους είναι έτοιμο.

Υπενθυμίζεται ότι το Μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρώνεται χωρίς να συσχετίζονται απόλυτα οι επιλογές με τις βάσεις των προηγούμενων ετών, με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, μελετώντας προσεχτικά τα Προγράμματα Σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων. Όσοι βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο βαθμολογικό όριο θα πρέπει να δηλώσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να μην παραλείψουν να συμπληρώσουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό των ΣΑΕΚ.

Να σημειωθεί ακόμη ότι με την απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου των ΣΑΕΚ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις Πανεπιστημίων και ως εκ τούτου αποτελούν μία εναλλακτική διαδρομή για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το βαθμολογικό όριο εισαγωγής τους στα ΑΕΙ... protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot