Ελεύθερη πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού, ενώ αναταραχή στις αγορές προκαλεί και η μεγάλη “βουτιά” της τιμής του πετρελαίου.
Η αγορά αρχικά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων με πτώση 13% υποχωρώντας σε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 610,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,80%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.
Βαρειές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης . Από τις τραπεζικές μετοχές η πειραιώς υποχωρεί 22,635), της Εθνικής (-16,41%), της Alpha Bank(-15,35%) και της Eurobank(-12,03%).
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%).
Ανοδο καταγράφει μόνο μία μετοχή, ο τίτλος της Elinoil(+9,74%), 72 πτωτικά και παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.
Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Κατακρημνίστηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή “bear market” καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κοροναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.
Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή “bear market”, δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.
Bουτιά σοκ 30% στις τιμές του πετρελαίου: Η μεγαλύτερη από τον πόλεμο του Περσικού
Με τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 10ετίες στην τιμή του πετρελαίου ξημέρωσε η 9η Μαρτίου. Οι απώλειες για το για το πετρέλαιο τύπου brent αλλά και για το αργό, ξεπέρασαν στο άνοιγμα το… 30%, επιδόσεις οι οποίες παραπέμπουν στον… πόλεμο του Περσικού πριν από 30 χρόνια.
Η τιμή του brent με το άνοιγμα της αγορτάς, κατέγραφε πτώση της τάξεως του 29% με αποτέλεσμα η τιμή του να προσγειώνεται στα 32 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αμερικανικό αργό, καταγραφόταν πτώση 32,5% με την τιμή να υποχωρεί ακόμη και στα 28 δολάρια το βαρέλι.
Οι ξένοι αναλυτές, αποδίδουν την κατάρρευση στον “πετρελαϊκό πόλεμο” που έχει ξεσπάσει πλέον ανάμεσα στους άλλοτε συμμάχους: Σαουδική Αραβία και Ρωσία. Η Σαουδική Αραβία, “απαντώντας” στην τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τον “μαύρο χρυσό”. Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια (περίπου 6-7 δολάρια ανά βαρέλι) ενώ έστειλε μήνυμα για αύξηση της παραγωγής στις αγορές.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι τόσο μεγάλη που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και τα διυλιστήρια ανά τον πλανήτη όσο και στα δημοσιονομικά χωρών που στηρίζονται στην παραγωγή πετρελαίου όπως είναι το Ιράκ, η Νιγηρία κλπ.
Η πετρελαϊκή κρίση που ξέσπασε, επηρεάζει ήδη και τα “πληγωμένα” από τον κορωνοϊό χρηματιστήρια. Ο δείκτης Nikkei 225 άνοιξε με πτώση 5,7% και την υποχώρηση να ξεπερνά τις 1170 μονάδες ενώ τα futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνουν ότι και οι βασικοί δείκτηες (S&P, Nasdaq) ενδέχεται να καταγράψουν πολύ μεγάλες απώλειες της τάξεως του 5%.
Δύσκολη αναμένεται η εβδομάδα και για τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η πετρελαϊκή κρίση έρχεται να προστεθεί στις εκτιμήσεις ότι ο κορωνοϊός, θα οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς.
ΠΗΓΗ thetoc.gr