''Το σχέδιο "ΑΚΡΙΤΑΣ" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή'' δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real, τονίζει πως το τελευταίο διάστημα, η προκλητικότητα των γειτόνων στον Έβρο κορυφώνεται, ενώ ξεκαθαρίζει πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος δεν προτίθενται να μείνουν με "σταυρωμένα χέρια" και συμπληρώνει πως είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή το σχέδιο "ΑΚΡΙΤΑΣ", ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας, ως "φραγή σε κάθε ασύμμετρη απειλή"
"Θέλω να είμαι σαφής, για ακόμη μια φορά: Παράνομα από τον Έβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς", τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην υπόθεση υποκλοπών ο ίδιος δήλωσε:
-Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2019 έχοντας συνυπογράψει με όλους τους Έλληνες μια συμφωνία αλήθειας.
-Η σταθερή και ουσιώδης σχέση εμπιστοσύνης δεν εξαντλείται μόνο στις θετικές εξαγγελίες και στο έργο. Επεκτείνεται και στην ανάληψη των αντίστοιχων πρωτοβουλιών για τη διόρθωση των λαθών. Κοιτώντας και πάλι τους πολίτες στα μάτια. Γιατί, εκεί ξεχωρίζει η πολιτική συνέπεια από τον καιροσκοπισμό. Στα δύσκολα.
Σχετικά με την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης από την Αντιπολίτευση:
– Ο κύριος Τσίπρας έχει επιλέξει να χειριστεί την υπόθεση των παρακολουθήσεων μικροπολιτικά και όχι θεσμικά. Όσο και να το επιδιώκει. όμως, οφείλει να αντιληφθεί ένα πράγμα: Τον ίδιο δεν πρόκειται να τον "παρακολουθήσει" ξανά ο λαός.
Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα της ασφάλειας στις τριτοβάθμιες σχολές αποτελεί κτήμα κοινής συνεργασίας όλων: Πρυτανικών αρχών, καθηγητών, φοιτητών, Αστυνομίας.
Από την περασμένη Παρασκευή οι Ο.Π.Π.Ι. έχουν τεθεί εμπράκτως στη διάθεση των Πρυτάνεων, εκτελώντας τα σχέδια ασφαλείας των Πανεπιστημίων.
"Οι ΟΠΠΙ δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν το "άσυλο των ιδεών", βάζοντας τέλος στο "άσυλο" των καδρονιών", υπογραμμίζει.
Για το αν παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσε αιχμή για τους χειρισμούς Κυβέρνησης:Το περιεχόμενο των λόγων του Κώστα Καραμανλή, εναρμονίζεται απόλυτα με τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της εγγύησης των ατομικών δικαιωμάτων. Κανένα λάθος δεν είναι ικανό να αλλοιώσει το ιστορικό αποτύπωμα συνέπειας και προσήλωσής της πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Ισχυρή και ενωμένη Νέα Δημοκρατία σήμερα -μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον διεθνώς- σημαίνει εγγύηση σταθερότητας για την ίδια την Πατρίδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη
Με αφετηρία την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, πώς κρίνετε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της Κυβέρνησης. Εκτιμάτε πως θα την επηρεάσουν αρνητικά;
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2019 έχοντας συνυπογράψει με όλους τους Έλληνες μια συμφωνία αλήθειας. Και, γνωρίζετε καλά ότι μια σταθερή και ουσιώδης σχέση εμπιστοσύνης αποδεικνύεται διαρκώς. Σε όλες της τις εκφάνσεις.
Δεν εξαντλείται μόνο στις θετικές εξαγγελίες και στο έργο για οικονομική ανάπτυξη, ενισχύσεις επαγγελματιών, μειώσεις φόρων, μέτρα στήριξης της κοινωνίας και εθνικές επιτυχίες. Επεκτείνεται και στην ανάληψη των αντίστοιχων πρωτοβουλιών για τη διόρθωση των λαθών. Όπως έγινε και τώρα, στην υπόθεση που αναφέρετε: Με αποφάσεις για πρόσωπα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω θωράκιση της ΕΥΠ, με υιοθέτηση κάθε αιτήματος της αντιπολίτευσης για συζήτηση στη Βουλή, με πλήρη διαφάνεια για διερεύνηση της υπόθεσης μέχρι τέλους, με παραμερισμό του πολιτικού κόστους. Κοιτώντας και πάλι τους πολίτες στα μάτια. Εκεί ξεχωρίζει η πολιτική συνέπεια από τον καιροσκοπισμό. Στα δύσκολα.
Γι αυτό και σήμερα το πλαίσιο ειλικρίνειας και ευθύνης το οποίο υιοθέτησε και στο οποίο συνεχίζει να λειτουργεί, είναι αυτό που διατηρεί ανθεκτική και στιβαρή τη σχέση εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης με τον λαό.
Βιώνουμε μία όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θεωρείτε πως μπορεί η Κυβέρνηση -εν μέσω τέτοιας πόλωσης- να λειτουργήσει στην πορεία προς τις εκλογές;
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για όλον τον κόσμο, η αξιωματική Αντιπολίτευση έχει επιλέξει στη σταθερότητα να αντιπαραβάλλει την πόλωση. Στην προσπάθεια θεσμικού διαλόγου, απαντά συνειδητά με οξύτατο καταγγελτικό λόγο. Και σε κάθε απόπειρα εθνικής συνεννόησης, αντιτάσσει τον "ανένδοτο" αγώνα.
Είναι σαφές πως μέσω της όξυνσης και της άρνησης βρίσκουν το πρόσφορο πεδίο που αποζητούν και επιδιώκουν με τον τρόπο αυτό να επανακτήσουν την εκλογική τους δύναμη. Για τους πολίτες, όμως, έννοιες όπως η σταθερότητα, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα είναι πολύ πιο ουσιαστικές και σημαντικές από τους εκάστοτε πολιτικούς τακτικισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι εθνικές προκλήσεις και μοναδικό μας κριτήριο η περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο κύριος Τσίπρας έχει επιλέξει να χειριστεί την υπόθεση των παρακολουθήσεων μικροπολιτικά και όχι θεσμικά. Όσο και να το επιδιώκει. όμως, οφείλει να αντιληφθεί ένα πράγμα: Τον ίδιο δεν πρόκειται να τον "παρακολουθήσει" ξανά ο λαός.
Πρόσφατα υποστηρίξατε ότι οι Τούρκοι εργαλειοποιούν εκ νέου το μεταναστευτικό ενώ ο Ερντογάν με κάθε ευκαιρία επιτίθεται στην Ελλάδα. Μάλιστα κάνατε λόγο για 35.000 μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν στην χώρα μας μέσα σε ένα μήνα. Τι περιμένετε για τον Σεπτέμβριο. Μεγαλώνει η πίεση;
Βιώνουμε ημέρες κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Όλα τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων καταδεικνύουν μια ραγδαία αύξηση στις παράνομες μεταναστευτικές ροές που επιχειρούν -χωρίς επιτυχία, όμως- να εισέλθουν στη χώρα. Πως έχουμε, δηλαδή, και πάλι μια απόπειρα εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, των παράνομων μεταναστών, από τη γείτονα χώρα, αντίστοιχη με αυτή του 2020. Και όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με έναν τρόπο διαρκώς κλιμακούμενο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, το οπτικοακουστικό υλικό, οι μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών. Που αντίκειται όχι μόνο στο διεθνές δίκαιο, αλλά και σε κάθε έννοια στοιχειώδους συνεργασίας μεταξύ των αρχών. Με κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων της Τουρκίας προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και της, μεταξύ τους, Κοινής Δήλωσης.
Στην πρόκληση αυτή δε μένουμε με "σταυρωμένα χέρια". Είναι σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή το σχέδιο "ΑΚΡΙΤΑΣ", ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας, διαρθρωμένο σε 4 άξονες:
επέκταση του φράκτη στον Έβρο μέχρι 140km, ως "φραγή" σε κάθε ασύμμετρη απειλή,
ενδυνάμωση, εκπαίδευση, έμπρακτη στήριξη του προσωπικού μας και 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων,
αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης, με τα πλέον σύγχρονα μέσα,
ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών,
Θέλω να είμαι σαφής, για ακόμη μια φορά: Παράνομα από τον Έβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς. Το τελευταίο, δεν αποτελεί μήνυμα μόνο προστασίας των συνόρων μας. Αλλά, και μήνυμα σεβασμού της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Που υπαγορεύουν οι αξίες του πολιτισμού μας, το διεθνές δίκαιο, αλλά και η ίδια μας η ανθρωπιά. Είναι ένα μήνυμα αποτροπής σε κάθε αδίστακτο σύγχρονο δουλέμπορο, που δε διστάζει να εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, στέλνοντάς τους σε επικίνδυνες διαδρομές, σε στεριά και θάλασσα. Αλλά και ένα μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι σε κάθε δύναμη που σήμερα, εργαλειοποιώντας και το μεταναστευτικό, επιχειρεί να προωθήσει κρυφές και αλλότριες επιδιώξεις.
Με την έναρξη της χρονιάς στα πανεπιστήμια θα ξεκινήσει τελικά η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας;
Έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και η υλοποίηση της σύνθετης αποστολής τους. Υπάρχει συνεχής συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, όπως επιβάλλει ο νόμος, το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και η ίδια λογική. Από την περασμένη Παρασκευή οι Ο.Π.Π.Ι. έχουν τεθεί εμπράκτως στη διάθεση των Πρυτάνεων για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας των Πανεπιστημίων, αλλά και την προστασία εργαζομένων και φοιτητών. Το ζήτημα της ασφάλειας στις τριτοβάθμιες σχολές αποτελεί κτήμα κοινής συνεργασίας όλων: Πρυτανικών αρχών, καθηγητών, φοιτητών, Αστυνομίας. Για αυτό και οι Ομάδες αυτές θα έχουν ως στόχο την πρόληψη και την αποτροπή, στο πλαίσιο των σχεδίων ασφαλείας που έχουν τα Πανεπιστήμια και πρέπει από κοινού να υλοποιήσουν μαζί τους οι πρυτανικές αρχές.
Οι ΟΠΠΙ δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν το "άσυλο των ιδεών", βάζοντας τέλος στο "άσυλο των καδρονιών". Για να προσφέρουμε στα παιδιά μας Σχολές αντίστοιχες με εκείνες του Εξωτερικού. Με ελευθερία διακίνησης γνώσεων και ιδεών – όχι πετρών και λοστών. Προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων όσων εργάζονται ή σπουδάζουν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Αλλά, κυρίως, για να εκπέμψει, μετά από δεκαετίες ατολμίας, και ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν υπάρχουν "άβατα" και γκρίζες ζώνες απέναντι στον νόμο.
Οι αντίπαλοί σας ισχυρίζονται πως η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσε αιχμή για τους χειρισμούς Κυβέρνησης, ενώ άνοιξε και συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ. Τι απαντάτε;
Αν προσέξατε, το περιεχόμενο των λόγων του Κώστα Καραμανλή, εναρμονίζεται απόλυτα με τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ιδεολογικό πρόταγμα της μεγάλης, λαϊκής, πατριωτικής μας παράταξης είναι κοινό και διαχρονικό: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της εγγύησης των ατομικών δικαιωμάτων. Γι αυτό και κανένα λάθος δεν είναι ικανό να αλλοιώσει το ιστορικό αποτύπωμα συνέπειας και προσήλωσής της πάνω σε αυτά τα ζητήματα.
Ας μην τρέφει η αξιωματική Αντιπολίτευση αυταπάτες, επομένως, όπως έτρεφε και όταν ήταν Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι ισχυρή και ενωμένη όσο ποτέ. Κοιτάζει μπροστά, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Γιατί ισχυρή και ενωμένη Νέα Δημοκρατία σήμερα -μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον διεθνώς- σημαίνει εγγύηση σταθερότητας για την ίδια την Πατρίδα.