Το ΚΕΑΟ "ανοίγει" τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών στα Ταμεία

Αύγουστος 22, 2015

Διευρύνονται οι δυνατότητες του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) στα ασφαλιστικά ταμεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο μηχανισμός που από το 2013 έχει αναλάβει το "κυνήγι" όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κλπ.) αποκτά πλέον πρόσβαση στο "έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών" των οφειλετών.

Τι ακριβώς είναι αυτό το "μητρώο", στο οποίο θα αποκτήσει πρόσβαση το ΚΕΑΟ; Αποτελεί μία ρυθμιστική διαδικασία για την γρήγορη παροχή πληροφοριών σχετικά με τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Αυτό το μέτρο ελέγχου της πραγματικής οικονομικής δυνατότητας όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία ( βάση τις τραπεζικές καταθέσεις τους ) προβλέπεται στο το νέο Μνημόνιο ότι πρέπει να θεσπιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το πλήθος των καταθέσεων τους οποίους πρέπει να ελέγξει το ΚΕΑΟ ανέρχεται σε τουλάχιστον 550.000 – 600.000, όσοι δηλαδή είναι και οι οφειλέτες οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στα "μητρώα" του ΚΕΑΟ. Σημειώνεται πως οι μισοί εξ αυτών, δηλαδή περίπου 300.000 έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη 5,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το Μνημόνιο δεν σταματά στον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων των οφειλετών των ταμείων, αλλά προβλέπει τρεις ακόμα δράσεις για την πάταξη της εισφορο ...αποφυγής, με στόχο την αύξηση των "ιδίων εσόδων" των ταμείων:

- μία ενιαία βάση δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα καλύπτει όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης

- ένα κεντρικό μητρώο ασφαλισμένων, σε συντονισμό με την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων (έως το Δεκέμβριο του 2016)

- την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στην φορολογική διοίκηση (έως τα τέλη του 2017).

Αυστηροποιούνται οι όροι ρύθμισης των οφειλών προς τα ταμεία
 
Παράλληλα, το νέο Μνημόνιο φαίνεται πως "στριμώχνει" και από άλλη μεριά τους οφειλέτες.

Και αυτό γιατί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο προβλέπεται η τροποποίηση των διατάξεων περί ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, με την αύξηση του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς και την προσαρμογή του αριθμού των δόσεων σύμφωνα με την πραγματική οικονομική δυνατότητα των οφειλετών αλλά και του ύψους της οφειλής τους, την προσθήκη όρου απώλειας της ρύθμισης εφόσον ο οφειλέτης δεν τακτοποιεί τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Για τις δύο κύριες ομάδες  οφειλετών των ταμείων συνεπάγεται  τα ακόλουθα:

- Για να μπορεί ένας  οφειλέτης με χρέη στα Ταμεία έως 5000 ευρώ να πληρώνει τις δόσεις του χρέους που έχει ρυθμίσει με μηδενικό επιτόκιο, θα πρέπει να αποδείξει πως δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα κατά το τελευταίο έτος και έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.

- Όσοι  οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 5000 ευρώ, το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται κάθε δόση της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί αυξάνεται από το 3% στο 5% (ή κατά 40%).

capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot