Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τους δανειστές, προκειμένου να "ξεθωριάσουν" οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις
(ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή περικοπές στις "υψηλές" που όμως είναι ελάχιστες σε αριθμό, καθώς μόλις 10.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν αποδοχές άνω των 500 ευρώ) την καταβολή της 13ης σύνταξης, τις ομαδικές απολύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα θέματα αυτά φαίνεται ότι μένουν εκτός συμφωνίας, αν και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι Εργασιακά και Ασφαλιστικό θα περιληφθούν στην ατζέντα κατά τις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου.
Αναστολή της ρήτρας
Το υπουργείο Εργασίας επιμένει στις "κόκκινες γραμμές" στο θέμα των συντάξεων με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη να καταθέτει διάταξη για την επ'αόριστο αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, υπενθυμίζοντας ότι βάσει αυτής οι επικουρικές θα μειώνονταν έως και 90% μέσα στην επόμενη τριετία.
Ειδικότερα αναφερόμενος στο θέμα των "υψηλών" επικουρικών τόνισε ότι "δεν υπάρχουν πλέον υψηλές επικουρικές συντάξεις στη χώρα μας. Ο μέσος όρος είναι 180 ευρώ αν αφαιρέσουμε τον φόρο και κάποιες κρατήσεις 167 ευρώ και από το 1.210.000 συνταξιούχους που παίρνουν επικουρική σύνταξη, το 99% παίρνει κάτω από 300 ευρώ", τόνισε, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ωστόσο πως "ο τρόπος που επιμένουν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, η επιμονή τους να μειώσουμε τις συντάξεις, δείχνει πραγματικά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να υπογράψουμε μία συμφωνία η οποία θα είναι θετική για τη χώρα".
Παράθυρο ωστόσο για περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων άφησε προχθές ο Π.Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι "δεν είμαστε στη λογική της ακύρωσης όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το να κοιτάξεις όμως περιπτώσεις σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις, μέσα από προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που πριμοδοτούν μια τέτοια προοπτική, και, το είδαμε αυτό να συμβαίνει κατά κόρον τις προηγούμενες δεκαετίες με επιβάρυνση των ταμείων, είναι προφανώς ζητήματα που θέλουμε να τα συμμαζέψουμε".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ.Στρατούλης αναφερόμενος στις πρόωρες συντάξεις, είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει «να περιορίσει ορισμένες ακραίες καταστάσεις» οι οποίες, όπως ανέφερε, χαρακτηρίζουν κυρίως διαδικασίες εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και σε ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.
«Πρόκειται για καταστάσεις που στερούν πολλούς πόρους από τα ταμεία» είπε ο κ. Στρατούλης, προσθέτοντας ότι εκπονείται ήδη μελέτη του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν πρόωρες συντάξεις μητέρων με ανήλικα παιδιά, αναπήρων και ατόμων με «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».
Τα 4 "δεν"...
"Οι γραμμές της κυβέρνησης είναι βαθιά κόκκινες" δήλωσαν κατηγορηματικά στις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τόσο ο Π. Σκουρλέτης, όσο και ο Δ. Στρατούλης, περιγράφοντας τα 4 "δεν" της κυβέρνησης:
ΠΡΩΤΟΝ, όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης μισθών, αλλά ήδη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έχει αποστείλει στους αρμόδιους φορείς το σχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ισχύει στο έπακρο η κυβερνητική δέσμευση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, σε όσους λαμβάνουν ποσά κάτω των 700 ευρώ. Ο κ. Στρατούλης είπε ότι η δέσμευση αυτή θα θεσμοθετηθεί και τυπικά προς το τέλος του φθινοπώρου, δηλαδή λίγο πριν χορηγηθεί η 13η σύνταξη.
ΤΡΙΤΟΝ, ούτε μειώνονται, ούτε πρόκειται να μειωθούν άλλο οι κύριες συντάξεις, καθώς ο ίδιος ο κ. Στρατούλης δεν έχει υπογράψει, ώστε να εφαρμοστούν το νομοθετήματα της μνημονιακής περιόδου (3863 και 3865) που προέβλεπαν την εν λόγω δυσμενέστερη εξέλιξη.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, δεν μειώνονται άλλο οι επικουρικές συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση αναστέλλει επ’ αόριστο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ο κ. Στρατούλης υπενθύμισε ότι βάσει αυτής οι επικουρικές θα μειώνονταν έως και 90%, ξεκαθάρισε όμως πως για την κυβέρνηση δεν νοείται τέτοιο ζήτημα.
newsbomb.gr