Την ώρα που το ασφαλιστικό κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της χώρας, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και την αξιολόγηση να οδεύει πιθανώς σε... καθυστέρηση, φαίνεται πως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν... διαφορετικά σχέδια.
Το Ταμείο φέρεται να απαιτεί νέα μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!
Έρχεται με... όρεξη η Βελκουλέσκου!
Με μία νέα απαίτηση, λοιπόν, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Νάντια Βελκουλέσκου. Και τι απαίτηση: Νέα μείωση του κατώτατου μισθού! Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, παρά το γεγονός πως τα εργασιακά δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο αναμένεται να θέσει από τώρα το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού και μάλιστα μαζί με αυτό της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων! Το ταμείο θεωρεί πως εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, η πρώτη αξιολόγηση θα... συμπέσει χρονικά με την δεύτερη.
Βασικό επιχείρημα είναι πως λόγω της μείωσης των μέσων μισθών, το ύψος του κατώτατου αποτελεί πλέον αντικίνητρο για έναν εργοδότη, συνεπώςς θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω!
Τι προβλέπει το μνημόνιο
Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σήμερα στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 22,83 ευρώ.
Το... "ψάχνει" το ΔΝΤ
Εδώ να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ θέτει θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, αφού φαίνεται πως εδώ και καιρό προετοιμάζει... το έδαφος.
13 μήνες πριν, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2014, μελέτη εμπειρογνωμόνων του Ταμείου έκανε υπόμνηση στον "υψηλό κατώτατο μισθό" στη χώρα μας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού "αυξήθηκε ", παρότι "το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με τον μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλακτο για την πλειονότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών".
Πιο πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, μία άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ πρότεινε να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την κρίση, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Η μελέτη, της οποίας την επίβλεψη είχε σύμφωνα με πληροφορίες ο Πωλ Τόμσεν, έκανε λόγο για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Οι χώρες αυτές, σύμφωνα με το Ταμείο πλήττονται από πολυετή "παγίδα ρευστότητας", ενώ προσδιοριζόταν μείωση στους μισθούς της τάξης του 2%...
Όλα αυτά μάλιστα, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το2008 κατά 14%. Αντιθέτως, στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ), ενώ στην Ιρλανδία παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.462 ευρώ.
Απελευθέρωση απολύσεων!
Στο κομμάτι των εργασιακών, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (με τον ισχυρισμό πως έτσι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός), αλλά και στην αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις και στο δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία (lock out).
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιζητεί να μεταθέσει χρονικά τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά (αφού παράλληλα διαχειρίζεται και το "κύμα" αντιδράσεων για το ασφαλιστικό), καθώς και να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες παρεμβάσεις.
Πηγή: Αγορά