«Οι τράπεζες και οι άλλοι...» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της χθεσινής συνεδρίασης, με τις τραπεζικές μετοχές να αγγίζουν και πάλι το limit down και οι υπόλοιποι μη χρηματοοικονομικοί τίτλοι να εμφανίζουν αγοραστικό ενδιαφέρον.
Χρηματιστήριο χωρισμένο στα δύο, και τον «τραπεζικό κλάδο» να προσαρμόζει τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών του στα προβλήματα που προέκυψαν μετά τα capital controls της 26ης Ιουνίου.
Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταγράφουν υποχωρήσεις που αγγίζουν πλέον το 51% σε δύο συνεδριάσεις και απώλειες 6,5 δισ. ευρώ σε συνολική κεφαλαιοποίηση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι συστημικές τράπεζες έχουν συνολική αξία 6,4 δισ. ενώ την τελευταία ημέρα πριν από την επιβολή αργίας άξιζαν 12,9 δισ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Coca-Cola αξίζει περισσότερο από όσο όλες οι τράπεζες μαζί.
Υψηλές απώλειες χθες, 26,53%, εμφάνισε και η Attica Bank. Στον αντίποδα, μη χρηματοοικονομικές μετοχές αξίας (value stocks) οι οποίες μάς είχαν δείξει ότι αδίκως πιέστηκαν τη Δευτέρα, επέστρεψαν με θετικά πρόσημα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και αντιστάθμισαν την επίδραση από την τραπεζική υποχώρηση.
Οι δύο αντίρροπες τάσεις έφεραν μικρή υποχώρηση κατά 1,22% στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος αν και ξεκίνησε με πτώση 4% κινούμενος προς τις 635 μονάδες, τελικά ισορρόπησε μετά την άνοδο πολλών δεικτοβαρών μη χρηματοοικονομικών blue chips (Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Grivalia, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Folli-Follie, ΟΛΠ κ.ά.) με αποτέλεσμα να κλείσει στις 659,94 μονάδες (-1,22%). Στον αντίποδα, η εικόνα των τραπεζικών blue chips και των «εξαϋλωμένων» warrants θυμίζει την εικόνα των τραπεζικών μετοχών πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν είχαν βρεθεί σε παρόμοια δύσκολη κατάσταση. Και οι τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν κοντά στο απόλυτο (-30%) limit down. Τα warrants, της Πειραιώς (70%) και της ΕΤΕ (11,76%) κάλυψαν κάποιες απώλειες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 659,94 μονάδες με υποχώρηση 1,22% και αξία συναλλαγών 64,1 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 61 έκλεισαν ανοδικά και οι 36 καθοδικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap 25 υποχώρησε κατά 3,61% χάνοντας τις 200 μονάδες και με το περίπου 83,5% των συνολικών συναλλαγών (53,5 εκατ. ευρώ). Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε μόλις κατά 0,78%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε (και πάλι) στο limit down του 29,26%, ενώ αυξημένες απώλειες είχε και ο κλάδος του δείκτη Υγείας (-7,4%) και οι Ασφάλειες (-5,3%). Με θετικές μεταβολές έκλεισαν οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες, φανερώνοντας μία σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας (πλην τραπεζών). Ο κλάδος Χημικών εμφάνισε άνοδο 16,41%, ο κλαδικός δείκτης Εμπορίου κατέγραψε άνοδο 11,11%, ο κλάδος Βιομηχανικών Προϊόντων είχε άνοδο 8,81%, οι πετρελαϊακές κατέγραψαν άνοδο 7,89%.
Τεχνική εικόνα
Η σταθεροποίηση πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων Γενικού Δείκτη θα σημάνει ότι επανέρχεται σταδιακά η «επενδυτική όρεξη» για ανάληψη κινδύνου στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν το «βαρίδι» της αγοράς και θα παραμείνουν έτσι μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους.
imerisia.gr