ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: Εγκλωβίζονται στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες

Νοέμβριος 23, 2015

Aλλες οδούς για τη διαφυγή τους προς την Κεντρική Ευρώπη αναζητούν μετανάστες από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και άλλες εθνικότητες που είχαν «μπλοκαριστεί» στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκ. Ιβάνοφ, δήλωνε πως η χώρα του δεν θέλει να κλείσει τα σύνορα, αλλά να ελέγξει τις διελεύσεις από ένα μοναδικό σημείο, ενώ ζητούσε συνεργασία με τη χώρα μας σε επίπεδο πληροφοριών, δίνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στοιχεία για εκατοντάδες μαχητές από τη χώρα του και όλα τα Βαλκάνια που έχουν πολεμήσει στο πλευρό του ISIS.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, συναντούσε έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο χωριό Γαλλικός Κιλκίς, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία χώρου προσωρινής φιλοξενίας.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων χωρών που δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα άρχισαν να μειώνονται σημαντικά από χθες στην Ειδομένη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών, στις 12 χθες το μεσημέρι είχαν μείνει στην περιοχή 1.500 άτομα από τις χώρες εκτός Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ, έναντι 2.000 που βρίσκονταν εκεί.


Αντίθετα συνεχίστηκε ανεμπόδιστα η διέλευση των κατόχων διαβατηρίων Συρίας, Αφγανιστάν και Ιράκ, στους οποίους αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα. Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 12 χθες το μεσημέρι είχαν περάσει περίπου 6.500 άτομα των τριών εθνικοτήτων, ενώ στην αναμονή βρίσκονταν άλλα 2.000.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών, των εκπροσώπων των ΜΚΟ και των τοπικών Αρχών, οι περισσότεροι από τους 500 που έλειπαν είχαν εγκαταλείψει την Ειδομένη επιστρέφοντας στην ενδοχώρα. Ενας αριθμός ενδέχεται, πάντως, να κινήθηκε παράλληλα με τα σύνορα, αναζητώντας μη οριοθετημένα σημεία διέλευσης.

Πολλοί άρχισαν να επιστρέφουν στην ενδοχώρα για να βρουν άλλον δρόμο προς την Ευρώπη

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που επισκέφθηκε την Ειδομένη το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων νοτιότερα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, συνάντησε την έντονη αντίδραση εκατοντάδων κατοίκων του χωριού Γαλλικός Κιλκίς, όπου μετέβη για να δει μια έκταση 40 στρεμμάτων που παραχωρείται από ιδιώτη, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένα από τα σχεδιαζόμενα κέντρα υποδοχής μεταναστών. Περίπου 300 κάτοικοι του χωριού τον περίμεναν εκεί και εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική δημιουργίας του κέντρου.

Υπήρξαν συμπλοκές και τραυματισμοί.

Διυπουργική σύσκεψη
Στη διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη για το Μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έγινε καταγραφή των αναγκών προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η δημιουργία των hotspots σε Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο και Κω και να προωθηθεί περαιτέρω η διαδικασία μετεγκατάστασης. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Αλ. Φλαμπουράρης, Θ. Δρίτσας, Γ. Μουζάλας, Ν. Τόσκας, Δ. Βίτσας και Γ. Αμανατίδης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, με αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα, είχε χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. Συμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν το πρόβλημα της Ειδομένης, την οποία επισκέφθηκε χθες ο κ. Μουζάλας.

Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, σύμφωνα με τις οποίες ο «εγκέφαλος» των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι είχε περάσει από την Ελλάδα, έδωσε ο Γ. Μουζάλας σε δηλώσεις του από την Ειδομένη.

«Δύο που βρέθηκαν ότι πέρασαν από την Ελλάδα είναι πλήρως ταυτοποιημένοι με δακτυλικά αποτυπώματα, που δείχνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας» είπε και πρόσθεσε: «Οι άλλοι έξι είναι από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Δηλαδή θα πρέπει να με ρωτήσετε τι να κάνουμε για τους Βέλγους και την τρομοκρατία;».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους δήλωσε πως 110 άτομα από την ΠΓΔΜ έχουν πολεμήσει στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ 69 από αυτούς έχουν επιστρέψει και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Οπως είπε, συνολικά υπάρχουν 1.000 άτομα από την περιοχή των Βαλκανίων που πήγαν να πολεμήσουν και 700 από αυτούς έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Από την ΠΓΔΜ έχουν σκοτωθεί 25 μαχητές.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΙΒΑΝΟΦ
Ο κ. Ιβάνοφ ζήτησε συνεργασία με την Ελλάδα σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας πως η απειλή των τζιχαντιστών αφορά όλο τον πλανήτη και ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη γι’ αυτό

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot