Παράνοια με τους φόρους, κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η οποία είναι «πρωταθλήτρια» στον συγκεκριμένο τομέα. Ερευνα – σοκ που δημοσιεύουν τα Νέα και η οποία εκπονήθηκε από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι Ελληνες δίνουν δυσανάλογους φόρους σε σχέση με τα εισοδήματά τους.
Στη χώρα μας η συνολική φορολογική επιβάρυνση για μια οικογένεια που διαθέτει έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά και εισοδήματα της τάξης των 35.000 είναι η τρίτη υψηλότερη ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ, με τις Δανία και Σουηδία να είναι η μόνες χώρες που βρίσκονται υψηλότερα από την χώρα μας, με συνολική φορολογική επιβάρυνση να βρίσκονται αντίστοιχα στο 41,6% και στο 40,0%.
Για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος, τα 39,9 ευρώ πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του Δημοσίου, για φόρο εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές (κατά το σκέλος που αφορούν τους εργαζομένους) και έμμεσους φόρους. Το ποσό αυτό αφορά μόνο όσα παίρνει το Δημόσιο με απευθείας παρακράτηση από τον μισθό υπό μορφή άμεσου φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αθροιστικά με τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση. Δηλαδή δεν υπολογίζονται οι άλλοι φόροι, όπως π.χ. οι έκτακτες εισφορές, τα δημοτικά τέλη, ο ΕΝΦΙΑ και ό,τι άλλο επιβαρύνει το εισόδημα.
Την χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση έχουν η Τσεχία (17,8%), η Σλοβακία (17,5%) και η Ιρλανδία (16,1%). Η Γερμανία βρίσκεται στην 11ηθέση ανάμεσα στις 21 χώρες, με συνολική φορολογική επιβάρυνση που ανέρχεται στο 31,2%.Στην Ελλάδα η συνολική φορολογική επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο και δύο παιδιά και εισοδήματα της τάξης των 35.000 είναι η τρίτη υψηλότερη ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ, με τις Δανία και Σουηδία να είναι η μόνες χώρες που βρίσκονται υψηλότερα από την χώρα μας, με συνολική φορολογική επιβάρυνση να βρίσκονται αντίστοιχα στο 41,6% και στο 40,0%.
imerisia.gr