Πλήθος από σχόλια έχουν κατακλύσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο opengov και την τιμητική του έχει το άρθρο 7 που προβλέπει την υποχρέωση των φορολογούμενων να κάνουν κάθε έτος το 30% των συναλλαγών τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές) για να μην τους επιβληθεί ο φορο-πέλεκυς του 22%
Δεσπόζουσα θέση στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης καταλαμβάνουν οι διατροφές των διαζευγμένων φορολογούμενων, που δεν προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο η αφαίρεση της δαπάνης αυτής από το πραγματικό εισόδημα όπου θα υπολογίζεται το 30% των e-αποδείξεων, αλλά και ο εξαναγκασμός των φορολογουμένων να καταναλώνουν με το έτσι θέλω το 30% των εισοδημάτων τους, αντί να μπορούν να το αποταμιεύουν καταστρατηγώντας έτσι το δικαίωμα της αποταμίευσης.
Πολλοί φορολογούμενοι αναφέρουν επίσης ότι ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν κάθε έτος δεν αφαιρείται από το πραγματικό εισόδημα με αποτέλεσμα να πρέπει να δαπανήσουν ποσά πολύ παραπάνω από αυτά που έχουν πραγματικά την δυνατότητα ώστε να αποφύγουν τον φόρο του 22% και που επιβάλλεται στο ποσό που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν.
Επίσης αρκετά σχόλια αναφέρουν ότι είναι παράλογο να προσμετρούνται τα εισοδήματα από ενοίκια στο 30% και να μη συμβαίνει το ίδιο με τις δαπάνες για ενοίκια. Υποστηρίζουν δε πως με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ανάβει το πράσινο φως της φοροδιαφυγής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς δεν τους δίνει κίνητρα για τη δήλωση του πραγματικού εισοδήματός τους.
Τα σχόλια των φορολογουμένων στο συγκεκριμένο άρθρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου «αποκαλύπτουν» ουσιαστικά, ότι οι πολίτες εντοπίζουν μια σειρά από αδικίες και στρεβλώσεις στο συγκεκριμένο μέτρο με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να μπορεί να εικάσει ότι το εν λόγο άρθρο του σχεδίου νόμου «γράφτηκε» στο πόδι και το οικονομικό επιτελείο δεν είχε σκεφτεί όλες τις πτυχές των επιπτώσεων.
Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika News
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, υποχρέωση συλλογής αποδείξεων έχουν όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα αν απολαμβάνουν ή όχι έκπτωση φόρου (αφορολόγητο), με εξαίρεση όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όσοι βρίσκονται σε κατάσταση νοσηλείας άνω των έξι μηνών κ.λπ..
Όσον αφορά στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος, δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το 30% στο 20%.
Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στα 5.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ανώτατο ποσό αποδείξεων που υποχρεούται να συγκεντρώσεις κάποιος είναι 20.000 ευρώ (66.670 ευρώ εισόδημα).
Για παράδειγμα, έστω ότι φορολογούμενος έχει ετήσιο πραγματικό εισόδημα 10.000 ευρώ και καταβάλλει σε ενοίκια 450 ευρώ τον μήνα. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος πληρώνει συνολικά 650 ευρώ για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, αυτό σημαίνει ότι το άθροισμα των παραπάνω επιβαρύνσεων ανέρχεται σε 6.050 ευρώ, δηλαδή ξεπερνά το 60% του συνολικού πραγματικού εισοδήματος.
Ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις 2.000 ευρώ (20% x 10.000) και όχι 3.000 ευρώ (30% x 10.000 ευρώ).