Το μπλε καβούρι απειλεί την Κέρκυρα - ΦΩΤΟ

Οκτώβριος 27, 2016

Αντί για ψάρια στο ιχθυοτροφείο στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη στη Β. Κέρκυρα τα δίχτυα γεμίζουν με μεγάλα δεκάποδα "μπλέ καβούρια" που τους τελευταίους 3 μήνες έχουν κάνει απόβαση στο νησί και απειλούν τα οικοσύστηματα γιατί είναι αδηφάγα.

Φέρει την ονομασία του από το χαρακτηριστικό κυανού χρώμα του σώματός του και εικάζεται ότι ήρθε στο νησί από τα απέναντι ιταλικά νερά κολυμπώντας, γι΄ αυτό το αποκαλούν "ιταλό".

Η παρουσία του δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς πρόκειται για κυρίαρχο θηρευτή που ασκεί ισχυρή πίεση σε πληθυσμούς οστράκων και ψαριών, ενώ καταναλώνει και νεκρούς οργανισμούς, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βιολόγος-ιχθυολόγος Σταμάτης Γκίνης.

Ωστόσο, την ώρα που στην Κέρκυρα ανησυχούν οι ειδικοί, στο Μεξικό το "μπλε καβούρι" είναι εκλεκτός μεζές και η τιμή του φτάνει τα 47 δολάρια το κιλό, ενώ στην Ιταλία σερβίρεται ως γκουρμέ πιάτο.

Η ικανότητά του δεινού κολυμβητή, εξηγεί ο κ. Γκίνης, επιτρέπει στο μπλε καβούρι να μετακινείται εύκολα σε μεγάλες θαλάσσιες αποστάσεις και να εξαπλώνεται σε πολλά σημεία της Μεσογείου. Προέρχεται από τις ακτές του δυτικού Ατλαντικού και κατά πάσα πιθανότητα εμφανίστηκε στη Μεσόγειο με τη βοήθεια των πλοίων που διασχίζουν τον ωκεανό.

Στην Κέρκυρα, το μπλε καβούρι παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές, στις εκβολές των ποταμών και στις λιμνοθάλασσες του νησιού. Ιδιαίτερα πολυπληθές είναι στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη που βρίσκεται Β/Α και λειτουργεί σαν δημοτικό ιχθυοτροφείο. Στα Ν/Α του νησιού, τις Αλυκές Λευκίμμης, κατά την θερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα πολυάριθμο τόσο στην παράκτια ζώνη, όσο και στα μικρά υφάλμυρα οικοσυστήματα της περιοχής. Στις υπόλοιπες λιμνοθάλασσες του νησιού η παρουσία του είναι ακόμη περιορισμένη.

Η παρουσία του περίεργου αυτού ξενιστή, επισημαίνει ο ειδικός επιστήμονας, σε προστατευμένες περιοχές natura 2000, όπως οι λιμνοθάλασσες Αντινιώτη, Κορισσίων, Αλυκών Λευκίμμης και Χαλκιοπούλου με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, ανησυχεί ιδιαίτερα το γεωτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων. Τη χειμερινή περίοδο οι συγκεκριμένες περιοχές φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς μεταναστευτικών πτηνών, όπως τσικνιάδες, φοινικόπτερα, αγριόκυκνους, καλαμοκανάδες, πάπιες και άλλα πουλιά, η τροφή των οποίων είναι σχεδόν η ίδια με εκείνη των μπλε καβουριών.

Για το επίμαχο θέμα, τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει επικοινωνία της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων με το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο της νοτίου Ιταλίας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το φαινόμενο παρατηρείται μεθοδικά από ομάδα ερευνητών και σπουδαστών, τον Maurizio Pinna, βιολόγο-οικολόγο ερευνητή του πανεπιστημίου του Σαλέντο, τον Σταμάτη Γκίνη, βιολόγο-ιχθυολόγο της Περιφέρειας, τη Σαβίνα Γκιώνη, διδάκτωρ της Οικολογίας και των Κλιματικών Αλλαγών του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, και την Ευτυχία Τζαφέστα, φοιτήτρια Ιχθυολογίας του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, η οποία υλοποιεί την πρακτική της άσκηση στα μπλε καβούρια των κερκυραϊκών λιμνοθαλασσών.

Ο Σταμάτης Γκίνης επισημαίνει πως ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη. καθώς δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από την παρουσία εκατοντάδων μπλε καβουριών που απειλούν την οικολογική της ισορροπία και υπόσταση.

Πηγή: AΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot