Στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού οι δύο κατάσκοποι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Δεκέμβριος 23, 2020

Στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, με έκτακτη μεταγωγή και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκαν ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας «SAOS FERRIES», που κρίθηκαν προχθές το βράδυ, προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους.
Οι ανωτέρω κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.
Η κυρία ανάκριση για την υπόθεση δεν έχει ακόμη περαιωθεί καθώς εντός 15νθημέρου θα υποβληθούν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς αξιολόγηση όλα τα στοιχεία που τυχόν προκύψουν από τον έλεγχο των κατασχεθέντων από τους δύο κατηγορούμενους.
Θυμίζουμε ότι στην οικία του 35χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ένα usb, μια φωτογραφική μηχανή και 4 laptop ενώ από τον 52χρονο έχουν κατασχεθεί δύο κινητά τηλέφωνα.
Εκκρεμεί εξάλλου και η άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κατασχεθέντων κινητών τηλεφώνων αλλά και η άρση του ψηφιακού περιεχομένου των ψηφιακών πειστηρίων σε cloud servers.
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διαλαμβανόμενα στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν εις βάρος τους, καθώς επισημαίνεται ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για αμφότερους.
Γίνεται λόγος ακόμη, σε ό,τι αφορά τον 52χρονο για την εξαρχής ομολογία του και τις αντιφάσεις και λογικές ανακολουθίες στις οποίες υπέπεσε στην προσπάθειά του να την ανατρέψει.
Τονίζεται εξάλλου ότι τα αποδιδόμενα στους κατηγορούμενους κακουργήματα τελέσθηκαν κατ’ εξακολούθηση και πλήττουν την αμυντική ικανότητα της χώρας θέτοντας σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.
Επισημαίνεται ότι καταβλήθηκε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων αλλά και ότι διατηρούν επαφές με πρόσωπα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ως εκ τούτου υφίσταται κίνδυνος να καταφύγουν στην Τουρκία, αλλά και να στρατολογήσουν νέα άτομα ώστε να αναπτύξουν αντίστοιχη παράνομη δράση ή ακόμα και να επαναλάβουν οι ίδιοι τις πράξεις αυτές!!
Η κ. Ανακρίτρια σημειώνει μάλιστα ότι δεν θεωρείται ούτε ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση ικανός για τον περιορισμό τους διότι η εγκληματική δράση έλαβε χώρα με τη χρήση μέσων τηλεπικοινωνίας και παρίσταται απολύτως επιβεβλημένη η προσωρινή τους κράτηση.
Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», από την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους δεν προέκυψε κάτι που παρεκκλίνει από τους προανακριτικούς και ανακριτικούς ισχυρισμούς που ανέπτυξαν.
Ο 52χρονος υποστήριξε ότι ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου ήταν εκείνος που είχε την πρωτοβουλία για να συναντηθούν και ο τελευταίος υποστήριξε ότι του έστειλε μήνυμα για να συναντηθούν σε καφετέρια την πρώτη φορά και την δεύτερη για να τον καλέσει για φαγητό στο σπίτι του πεθερού του, ενώ τις άλλες φορές τον καλούσε εκείνος.
Ο 52χρονος ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκαν μια φορά σε καφετέρια, μια φορά σε οικία συγγενούς του, μια φορά στ’ Απόλλωνα, μια φορά στην οικία του, μια φορά σε τράπεζα και μια στο Ενυδρείο.
Ο 35χρονος ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν μια φορά σε καφετέρια, μια στην οικία του πεθερού του, μια σε άλλη καφετέρια, μια σε εστιατόριο στ’ Απόλλωνα, μια σε οικία στο Ροδίνι ενώ αρνήθηκε ότι συναντήθηκαν στο Ενυδρείο.
Ο 52χρονος υποστήριξε ότι πράγματι δεν συναντήθηκαν στο Ενυδρείο κι ότι εκεί συναντήθηκε με κάποιους Γερμανούς τουρίστες.
Ισχυρίστηκαν ότι όταν συναντήθηκαν στην Ανάληψη την τελευταία φορά τον ρώτησε για τους φαντάρους, και για τον αριθμό των πλοίων. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι για τα διακριτικά των πλοίων τον ρώτησε τηλεφωνικά 2-3 ημέρες μετά ενώ βρισκόταν στο Καστελλόριζο και ήθελε να μάθει πόσοι φαντάροι υπήρχαν στο πλοίο στο οποίο εργαζόταν.
Ο 35χρονος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι ουδέποτε του ζήτησε την παραμικρή πληροφορία, ούτε τηλεφωνικά, ούτε στην κατ’ ιδίαν συναντήσεις.
Ο 52χρονος τόνισε ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα και ότι τον βοηθούσε με το εκκαθαριστικό του, ενώ ο 35χρονος τόνισε ότι ουδέποτε πρότεινε οικονομικό αντάλλαγμα.
Ο 52χρονος ρωτήθηκε ποιες μεθόδους χρησιμοποιούσε ο 35χρονος για να λάβει τις πληροφορίες που ζητούσε και απάντησε ότι δεν παρακαλούσε, ούτε τον εκβίαζε, απλά τηλεφωνούσε συχνά ενώ ο 35χρονος απάντησε «τίποτα».
Ερωτήθηκε ακολούθως πώς ερμηνεύει το ό,τι ο 35χρονος κατέθεσε ότι λέει ψέματα για να του ρίξει λάσπη και επειδή τον φοβήθηκε και απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να φοβηθεί τον 35χρονο τον οποίο γνώριζε 20 μέρες.
Ο 35χρονος από την άλλη δίνοντας απάντηση στο ίδιο ερώτημα είπε ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο 52χρονος του είπε ότι βλέπει κάτι περίεργους τύπους, όταν μπαίνει το καράβι στο λιμάνι στην Ακαντιά και ότι βλέπει κίνδυνο. Ουδέποτε, όπως ισχυρίστηκε, του ανέφερε ότι τον θεωρεί επικίνδυνο άνθρωπο. «Δουλεύω σε μια προξενική αρχή σε μια συγκεκριμένη θέση, ίσως με τα γεγονότα που συνέβαιναν, δεν ξέρω τι ήθελε να κάνει, ήθελε να ρίξει λάσπη, ίσως φοβήθηκε», είπε.
Ο 35χρονος ερωτήθηκε ακόμη αν είναι διαπιστευμένος προξενικός υπάλληλος και απάντησε «όχι» προσθέτοντας ότι διαπιστευμένοι είναι μόνο οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ Ελλάδος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι ισχυρισμοί που ανέπτυξαν πέραν των απολογητικών υπομνημάτων που υπέβαλαν ενώπιον της κ. Ανακρίτριας, εξεταζόμενοι από την ίδια και απαντώντας σε ερωτήσεις της.
Ο 52χρονος, παρουσία του συνηγόρου του κ. Στέλιου Αλεξανδρή, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τον Αύγουστο του 2020 μια ομάδα 14 ατόμων ήλθε στην Ρόδο από την Ροδόπη για τον γάμο συγγενικού προσώπου του 35χρονου και εκεί μια φίλη του του είπε ότι έδωσε το τηλέφωνο του στον 35χρονο, για να κάνουν παρέα λόγω κοινής καταγωγής.
Στην πρώτη τους συνάντηση στις αρχές του Οκτωβρίου μιας ώρας περίπου σε καφετέρεια μίλησαν για τις οικογένειές τους, τις δουλειές τους κ.α. και τόνισε ότι μετάνιωσε που βρέθηκε μαζί του γιατί… «αυτοί παρακολουθούνται και είναι ρουφιάνοι των Τούρκων»!
Υποστήριξε ότι στην Κομοτηνή δεν περνά ούτε από το στενό που είναι το προξενείο, προσθέτονοντας ότι μπορεί να μην έχουμε πόλεμο ακόμη, αλλά αυτοί παραμένουν να είναι επικίνδυνοι άνθρωποι για την χώρα του, την Ελλάδα.
Υποστήριξε ότι σε συνάντησή τους στην Ανάληψη την 5η Νοεμβρίου 2020 μια ημέρα πριν το λοκντάουν, τον ρώτησε για πρώτη φορά αν βλέπει φαντάρους και πολεμικά πλοία. Του απάντησε και έκοψε την συνάντηση ενώ εκείνο το βράδυ του είπε να του κάνει δώρο ένα πακέτο κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνούν κι ενώ του απάντησε όχι πράγματι του το έστειλε.
Μέχρι να του στείλει τα δεδομένα οι επικοινωνίες τους ήταν τηλεφωνικές, όπως ισχυρίστηκε. Όταν ξεκίνησε να τον ρωτά για αμυντικά θέματα της χώρας και όταν έγινε πιεστικός τότε, όπως είπε, διέγραψε όλα του τα μηνύματα και τον αριθμό του από το κινητό του.
Η σύζυγός του, του ζήτησε εξάλλου να μην ξαναμιλήσει μαζί του.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κινητό που είχε, το χρησιμοποιούσε για να μιλάει, όπως είπε, με γυναίκες.
Σημειώνεται ότι η κ. Ανακρίτρια του απηύθυνε ερωτήσεις για να ελέγξει το αληθές ορισμένων από τους ισχυρισμούς του καθώς υπέπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με όσα είχε ομολογήσει σε δύο προηγούμενες καταθέσεις του σε ό,τι αφορά στις πληροφορίες που είχε διαβιβάσει κι εκείνος απάντησε ότι ήταν σε «σύγχυση» διότι δεν είχε πάρει τα χάπια του για το σάκχαρο!
Ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου απολογούμενος, πέραν των όσων ισχυρίστηκε με υπόμνημα, είπε ότι την 25η Αυγούστου 2020 παντρεύθηκε συγγενής του με έναν άνδρα από την Κομοτηνή και η σύζυγος του 52χρονου είχε δώσει σε κάποιον από τους καλεσμένους κάποια πράγματα για να του τα δώσουν. Ο 52χρονος συναντήθηκε με τους καλεσμένους του γάμου και εκεί ήταν παρών ένα συγγενικό του πρόσωπο που τον κάλεσε να παραστεί στον γάμο αλλά επειδή δούλευε δεν πήγε.
Πράγματι συναντήθηκαν, ομολογεί ότι τον κάλεσε στην οικία του και σε καφετέρειες, ότι τον εξυπηρέτησε με το εκκαθαριστικό του για να το υποβάλει σε τράπεζα για την διευθέτηση κάποιας εκκρεμότητας και γενικά ότι είχαν επαφές και μέσω της εφαρμογής what’s up. Aρνείται όμως ότι μιλούσαν για στρατιωτικές δυνάμεις και για θέματα άμυνας της Ελλαδας και υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις τους αφορούσαν κυρίως μοτοσυκλέτες.
Ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε του είχε στείλει φωτογραφίες και ότι του τηλεφωνούσε γιατί δεν του απαντούσε και είχε ανησυχήσει γι αυτόν.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot