Στο «μικροσκόπιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα μπουν φέτος τα έντυπα Ε2 που καλούνται να συμπληρώσουν, πριν μάλιστα από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), οι περίπου 7,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη προγραμματιστεί για τη διενέργεια πλήθους διασταυρώσεων, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο σχέδιο δράσης του 2002, τόσο για τα δηλωθέντα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb όσο και για τα ενοίκια που εισέπραξαν το 2021 οι φορολογούμενοι από την εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων ή καταστημάτων.
Επισημαίνεται ότι το εν λόγω έντυπο καλούνται να συμπληρώσουν και όσοι κατά την περσινή χρονιά παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία τους στα παιδιά τους, στους γονείς τους ή σε τρίτους και όσοι διαθέτουν κενά ακίνητα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων απαλλάσσονται φέτος από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%, ως εξής:
● 15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος.
● 35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
● 45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος.
Οι αλλαγές στο νέο Ε1
Τέσσερις νέες καινοτομίες στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία υποβολή της από τους περίπου 9 εκατ. φορολογούμενους, που από χθες πρέπει να προγραμματίζουν το φετινό «ραντεβού» τους με την εφορία.
Για πρώτη φορά οι υπόχρεοι μπορούν από φέτος να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα, ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα, όπως π.χ. οι τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ., όσο και για τις δαπάνες τους, όπως δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.
Στο νέο επικαιροποιημένο εξάλλου έντυπο Ε1, επίσης για πρώτη φορά φέτος, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα.
Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί. Σημαντικό εξάλλου βήμα για τη στήριξη των οικογενειών απέναντι στην ενεργειακή κρίση είναι ότι με το νέο Ε1 διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να ξεχνούν πλέον ότι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν από την υποβολή της δήλωσης. Δυνατότητα επικαιροποίησης στοιχείων στο myAADE.
Πηγή naftemporiki.gr