Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δουν το φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας να "ξεφουσκώνει" αισθητά σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και στο 50%.
Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να πληρώσουν λιγότερα λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού του φόρου από το 29% στο 24%. Τώρα, το όφελος θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο λόγω και της επικείμενης μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου η οποία θα είναι "γενναία" όπως υποστήριξε και χθες ο υπουργός Οικονομικών. Σε αυτούς που θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι θα προστεθούν επίσης:
1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς από το τέλος Ιουλίου οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση της φετινής φορολογίας εισοδήματος θα μπορούν να εξαργυρώσουν το κουπόνι έκπτωσης φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων.
Με 750 δισ. θα υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα
2. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του α’ τριμήνου κερδίζοντας ποσό 25% ως μελλοντική έκπτωση φόρου. Και αυτό το ποσό θα μπορεί να εξαργυρωθεί από μελλοντική φορολογική υποχρέωση και πιθανότατα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του Ιουλίου.
Η ανακοίνωση των νέων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα γίνει τον Ιούλιο. Το βέβαιο είναι ότι θα "ζητηθεί" να υπάρχει μείωση εσόδων κατά τουλάχιστον 20% στο διάστημα Μαρτίου-Μαίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κάτι που θα πρέπει να προκύπτει από τη δήλωση του ΦΠΑ. Αν αυτό ισχύει τότε ο συντελεστής της προκαταβολής, μπορεί να μειώνεται στο 50% (από 100%) για όσους αποδεικνύουν κατάρρευση εσόδων ή ακόμη και στο 70% αν η μείωση εσόδων είναι πιο "συγκρατημένη". Πριν από την οριστική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει αλλά το όφελος που μπορεί να προκύψει –σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι από φέτος ενεργοποιείται ο νέος συντελεστής υπολογισμού του φόρου (24%) αποτυπώνεται με το ακόλουθο παράδειγμα:
Εταιρεία εμφάνισε κέρδη 100.000 ευρώ το 2018 και το 2019:
· Το 2019, πλήρωσε φόρο 29.000 ευρώ (υπολογίστηκε με συντελεστή 29%) και προκαταβολή φόρου επιπλέον 29.000 ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, έγινε επιστροφή φόρου λόγω επανυπολογισμού της προκαταβολής φόρου με συντελεστή 95% αντί για 100%. Άρα, η επιχείρηση έχει ήδη προκαταβάλλει από πέρυσι, φόρο 27.550 ευρώ για την φετινή χρονιά.
· Στο εκκαθαριστικό του 2020, ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 24.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί η προκαταβολή φόρου η οποία θα διαμορφωθεί είτε στα 12.000 ευρώ (αν ο συντελεστής μειωθεί στο 50%) ή στα 16.800 ευρώ αν ο φόρος μειωθεί στο 70%. Έτσι, αφαιρουμένης της περυσινής, προκαταβολής, το τελικό ποσό του φόρου που θα καταλογιστεί, αναμένεται να διαμορφωθεί στα… 13250 ευρώ. Η μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με πέρυσι, μπορεί λοιπόν να ξεπεράσει το 50% λόγω του συνδυασμού μειωμένου συντελεστή και μειωμένης προκαταβολής φόρου.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισόδημα εξαιτίας του υποχρεωτικού "κουρέματος" των ενοικίων κατά 40% έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα πάρουν πίσω το 20% του ενοικίου που εισέπραξαν μέσα στην πανδημία. Άρα η έκπτωση φτάνεις το 30% καθώς έχουν εισπράξει το 60% του ενοικίου. Το πώς θα λειτουργήσει αυτή η έκπτωση φόρου στην πράξη, προκύπτει από το ακόλουθο παράδειγμα:
Ο ιδιοκτήτης δηλώνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνολική απώλεια εισοδήματος 4000 ευρώ καθώς από ενοίκια ύψους 10.000 ευρώ που θα έπρεπε να εισπράξει, τελικώς συγκέντρωσε τα 6000 ευρώ. Επί των 6000 ευρώ που έχει εισπράξει, θα λάβει και ένα φορολογικό "κουπόνι" αξίας 20% δηλαδή 1200 ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορεί να συμψηφιστεί με φορολογικές υποχρεώσεις που θα "γεννηθούν" μετά την 31η Ιουλίου. Ουσιαστικά δηλαδή, το "κουπόνι" θα μπορεί να εξαργυρωθεί είτε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είτε από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα για τον ιδιοκτήτη θα είναι ότι θα εισπράξει (είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω της επιστροφής φόρου) 7200 ευρώ οπότε οι πραγματικές του απώλειες, θα περιοριστούν στο 28% από το 40% που είναι σήμερα. Εννοείται –και διασφαλίστηκε πλέον και με νόμο- ότι το κομμάτι του ενοικίου που "κουρεύτηκε" από τον ενοικιαστή δεν θα φορολογηθεί το 2021 ούτε με φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ούτε και με εισφορά αλληλεγγύης.