Κόβονται φοροαπαλλαγές, επιδόματα, έρχονται επιβαρύνσεις

Δεκέμβριος 02, 2016

«Μαχαίρι» σε επιδόματα, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αφορολόγητο όριο μόνο με δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα, περιορισμός συναλλαγών με μετρητά, αλλά και επιβολή ενός νέου φόρου, είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα καλύπτει σημαντικό όγκο των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο γράφεται και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Στο πακέτο των νέων μέτρων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το 2017 και 2018, περιλαμβάνονται η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που προβλέπεται σήμερα στην παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, το «ψαλίδισμα» του επιδόματος θέρμανσης, η περικοπή ή κατάργηση της έκπτωσης φόρου των ιατρικών εξόδων και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των ναυτικών.

Στις αυξήσεις φόρων που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, σταθερή τηλεφωνία, έρχεται να προστεθεί η επιβολή φόρου σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb.

Αφόρητες πιέσεις

Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, στο πολυνομοσχέδιο δεν αποκλείεται να περιληφθούν οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα προβλέπουν τη σύνδεση του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.
Για τα «κρυφά» εισοδήματα η Αθήνα συνεχίζει το παζάρι για τους συντελεστές φορολόγησής τους.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που θα ενσωματώνει μέτρα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, θα προβλέπει:

Κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Σήμερα κατά την μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.
Περικοπή της φοροαπαλλαγής για τις ιατρικές δαπάνες. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% επί της δαπάνης για όσους δηλώνουν ιατρικά έξοδα που υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους (π.χ. 500 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ τον χρόνο). Η μείωση ή ενδεχομένως και κατάργηση της έκπτωσης θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017 και μετά και αφορά περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση της έκπτωσης για τα ιατρικά έξοδα θα συνδεθεί με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αφού θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που γίνονται με την χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τράπεζας ή e-banking.

Φορολογία ναυτικών. Προωθείται η κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 θα φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το κόστος για το ελληνικό δημόσιο από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτικών ανέρχεται σήμερα στα 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι το οποίο έχει ήδη περικοπεί κατά 50% από την περίοδο 2015-2016 αναμένεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο για τη περίοδο 2017 - 2 018. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιορισθεί στα 55 εκατ. ευρώ.

Φόρος στις μισθώσεις μέσω Airbnb. Από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητά τους θα κληθούν να τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb ή Homeaway, Flipkey, Housetrip θα επιβληθεί ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ στο εισόδημα που αποκτούν θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

Πλαστικό χρήμα: Από το 2017, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για συναλλαγές που πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Η εφορία θα δέχεται μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος, θα υπολογίζονται ως ποσοστό του εισοδήματος με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 10% - 20%. Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό χρήμα, ενώ πολύ μικρότερο θα είναι το όριο για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.
Φοιτητικό επίδομα: Μείωση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ.

Σύνδεση
Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, στο πολυνομοσχέδιο δεν αποκλείεται να περιληφθούν οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα προβλέπουν τη σύνδεση του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Παζάρι
Για τα «κρυφά» εισοδήματα η Αθήνα συνεχίζει το παζάρι για τους συντελεστές φορολόγησής τους.

Ναυτικοί
Προωθείται η κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Τα εισοδήματα που αποκτώνται από το 2017 θα φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Το κόστος για το ελληνικό δημόσιο από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτικών ανέρχεται σήμερα στα 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot