ΕΥΔΑΠ: Στον προθάλαμο των αυξήσεων τα τιμολόγια νερού με ανατιμήσεις στα όρια του πληθωρισμού

Σεπτέμβριος 12, 2024

Στη μάχη της λειψυδρίας η λίμνη Κρεμαστών με έργα 750 εκατ. ευρώ για να «ξεδιψάσει» η Αττική - Το σχέδιο για αφαλατώσεις στα νησιά και η χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες

Στο όριο του πληθωρισμού θα μπορούν να αυξηθούν τα τιμολόγια νερού το επόμενο διάστημα σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για την  αναθεώρηση του πλαισίου για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος που έχει προβλέψει η  ευρωπαϊκή νομοθεσία, προωθείται κοινή υπουργική απόφαση που είναι προς υπογραφή.  Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο χρόνο που οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού επισημαίνοντας ότι στο εξής οι πάροχοι νερού  -μεταξύ άλλων και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ -θα προτείνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων τα νέα τιμολόγια και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίζει ή θα απορρίπτει με βάση σαφείς, διαφανείς και ενιαίους κανόνες. Όπως αναφέρθηκε τα τιμολόγια θα έχουν κλιμακωτή χρέωση, θα είναι σε συνάρτηση με την κατανάλωση και διαφορετικά ανά περιοχή ενώ θα υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες. Όπως τονίστηκε, η καταμέτρηση του νερού θα γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, ενώ ανακοινώθηκε το νέο πλαίσιο που θα διέπει τις 125 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, για το οποίο δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη συνένωσή τους ανά περιφερειακή ενότητα με στόχο να υπάρξουν και κίνητρα για  συμπράξεις προκειμένου να εξυγιανθούν και να έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Αυτό θα επιτρέψει την ενίσχυση των παρόχων που σήμερα επωμίζονται πολλά χρέη που καθιστούν αδύνατη την χρηματοδότηση επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμισμένο ρόλο αναλαμβάνει στα άνυδρα νησιά η ΕΥΔΑΠ, η οποία καλείται να υποστηρίξει τις νησιωτικές περιοχές και την Κρήτη που πλήττονται από την ξηρασία για την εκτέλεση έργων. Προβλέπεται ότι θα υπάρξει επίσης ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας όπως είναι οι Κυκλάδες, με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων και των επιμέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αν συνεχιστεί μια κακή υδρολογική περίοδος θα εξεταστούν κι άλλα μέτρα που θα περιορίσουν την κατανάλωση ενός σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ένα από τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν για μείωση της σπατάλης του νερού είναι η χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες.

Λίμνη Κρεμαστών

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας κινητοποιεί γιγαντιαίες επενδύσεις με σκοπό τη θωράκιση της χώρας στους κλιματικούς κινδύνους που επιτείνουν τα φαινόμενα ξηρασίας και στερούν πολύτιμους υδάτινους πόρους στα νησιά. Σύμφωνα με την χθεσινή παρουσίαση του κ. Σκυλακάκη και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρη Σαχίνη που εξειδίκευσαν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, δρομολογείται μία σημαντική παρέμβαση για την ενίσχυση του ταμιευτήρα του Εύηνου με τα νερά της λίμνης Κρεμαστών. 

Πρόκειται για δύο έργα που αναμένεται να γίνουν σε δύο φάσεις και περιλαμβάνουν τη μεταφορά νερού μέσω δύο σηράγγων από τους παραπόταμους Κρικελοπόταμο και Καρπενησιώτη με ένα έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ που κατά πάσα πιθανότητα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο. Η δεύτερη φάση του έργου αφορά μια τρίτη σήραγγα μέχρι την λίμνη Κρεμαστών ενώ περιλαμβάνει και ένα έργο αντλησιοταμίευσης για παραγωγή ενέργειας το οποίο προβλέπεται να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και να κινητοποιήσει και την συμμετοχή ιδιωτών με κόστος ύψους 250 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι για τις παρεμβάσεις της πρώτης φάσης στην λίμνη Κρεμαστών  που αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια θα γίνει προμελέτη και τόνισε ότι ανάλογα έργα έχει κάνει και στο παρελθόν η εταιρεία. Τα Κρεμαστά απέχουν 30 χιλιόμετρα από τον Εύηνο και η  σήραγγα από τον Μόρνο και τον Εύηνο είναι περίπου 30 χιλ.

Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός είναι καινούργιος ήδη διατυπώνονται οι πρώτες αντιδράσεις από το δήμο Αγράφων που εμφανίζεται να αντιδρά για έργα που δρομολογούνται στην περιοχή ερήμην του.

Ωστόσο χθες ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι οι εισροές νερού στην λίμνη Κρεμαστών είναι 3,5 δισ. κυβικά ετησίως, την στιγμή που η ΕΥΔΑΠ έχει ανάγκη αναπλήρωσης 225 εκ. κυβικών κάθε πέντε χρόνια. Αυτό όπως τονίστηκε, σημαίνει ότι με τα σχεδιαζόμενα έργα η εταιρεία θα πάρει μόλις το 1%. Λόγω της κακοδαιμονίας που συνοδεύει όλα τα μεγάλα έργα με προσφυγές των αναδόχων αλλά και επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της κλιματικής κρίσης, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει την πιθανότητα κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης στην Αττική ως στρατηγικής μορφής εφεδρεία σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Πάντρεμα αφαλατώσεων -ΑΠΕ
 

Οι αφαλατώσεις στα νησιά αποτελούν την αιχμή του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΕΝ με στόχο να συνδυαστούν με έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης σε νησιωτικές περιοχές αλλά και σε επιλεγμένες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας. Στον τομέα αυτό όπως τονίστηκε χθες πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ Νήσων. Στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν έργα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ ενώ θα διατεθούν επιπλέον 80 εκατ. για έργα ύδρευσης σε άνυδρα νησιά και τουριστικές περιοχές (π.χ Ερμιονίδα, Μονεμβασιά, Κύμης Αλιβερίου, Σκόπελος, Κρήτη). Πιλοτικά έργα υλοποιούνται ήδη σε νησιά όπως η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Σύμη, η Κάσος , η Τίνος, η Χάλκη κ.α. Το ΥΠΕΝ έχει επίσης μεταφέρει 10 εκ. ευρώ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από τα έσοδα των ρύπων για αντίστοιχα έργα ενώ εξετάζεται η άντληση πόρων από το Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς όπως αναφέρθηκε χθες από τον κ. Σκυλακάκη η ΕΕ έχει δεχτεί να εντάξει σε αυτό και έργα ύδρευσης εφόσον συνδυάζονται με έργα ΑΠΕ που θα εξυπηρετούν τις αφαλατώσεις και θα μειώνουν το κόστος στην παραγωγή νερού.

Πέραν των έργων αυτών και της πολύ μεγάλης επένδυσης που δρομολογείται στην λίμνη Κρεμαστών και θα ενισχύσει τους ταμιευτήρες νερού της ΕΥΔΑΠ, σχεδιάζονται επιπλέον επενδύσεις 6 δις. ευρώ από ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ και δήμους με στόχο έργα που αφορούν την εξασφάλιση επάρκειας και την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού (έργα αναβάθμισης υδροληψίας, αφαλατώσεων κ.α), την μείωση των διαρροών που ελλείψει επενδύσεων φτάνουν το 35% με 40% με την αντικατάσταση δικτύων, την εφαρμογή συστημάτων τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών κ.α.

newmoney.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot