Περισσότεροι από 600.00 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους διαπλέοντας τη Μεσόγειο και περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους αυτή ή αγνοούνται, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων ανέρχεται σε 613.000: περίπου 473.000 έφτασαν στην Ελλάδα και 137.000 άνθρωποι στην Ιταλία.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από την πλευρά της ανέφερε ότι δια θαλάσσης έχουν φτάσει στην Ευρώπη 591.000 άνθρωποι και από αυτούς οι 450.000 στην Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία. Απ΄όσους έχουν φτάσει στην Ελλάδα, το 69% είναι Σύροι.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, τον Άντριαν Έντουαρντς, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο οι αφίξεις μειώθηκαν, εκτός από τις δύο τελευταίες ημέρες που έφταναν στην Ελλάδα 70-80 πλοιάρια ημερησίως. Την Τετάρτη μόνο στη Λέσβο καταγράφηκαν 85 πλοιάρια γεμάτα με πρόσφυγες.
"Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες για αυτήν την αύξηση των αφίξεων: ίσως να οφείλεται σε μια πρόσκαιρη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, στη βιασύνη κάποιων να προλάβουν τον χειμώνα και τον φόβο τους ότι τα σύνορα της Ευρώπης μπορεί σύντομα να κλείσουν" εξήγησε ο Έντουαρντς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, σήμερα βρίσκονται στη Λέσβο, στα βόρεια παράλια του νησιού, περίπου 3.500-4.000 πρόσφυγες όμως "η μεταφορά τους με λεωφορεία σταμάτησε γιατί τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη". Έτσι, πολλοί επιλέγουν να πάνε πεζή μέχρι τη Μυτιλήνη, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων.
Ο Έντουαρντς απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει γρήγορα για να ιδρύσει επαρκή κέντρα καταγραφής και υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία και να επιταχύνει τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες, πριν μπει ο χειμώνας. Σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις στη Σικελία, την Ελλάδα και άλλες περιοχές "δεν επαρκούν" επειδή ο αριθμός των προσφύγων είναι πολύ μεγάλος και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται για μια κρίση που αντιμετωπίζεται προς το παρόν επαρκώς".
Ένας εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef), ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, υπογράμμισε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως αφού φτάσουν στα Βαλκάνια, είναι η βροχή και το κρύο. Υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια "πιο σταθερή βάση δεδομένων" για τους ανηλίκους που φτάνουν στην Ευρώπη.
Η Unicef υπολογίζει ότι το 18% όσων ζητούν άσυλο στην Ευρώπη είναι κάτω των 18 ετών. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν στην ΠΓΔΜ περίπου 3.900 ασυνόδευτα παιδιά ενώ από τις αρχές του έτους έχουν ζητήσει άσυλο στη Σουηδία 14.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
imerisia.gr