Στη χθεσινή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης με τον επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο αποφασίστηκε να υπογραφεί και να κοινοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό στην Κομισιόν υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη στελέχωση (με 35 άτομα) της νέας Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η αποδέσμευση κοινοτικών πόρων.
Αρχικά πρόκειται να εκταμιευθεί ποσό ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ από το πακέτο των 470 εκατ. ευρώ που ενέκρινε -αρχές Αυγούστου- η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του ελληνικού action plan για τη μετανάστευση, την περίοδο 2015-2020. Κυβερνητική πηγή προέβλεψε ότι η νέα διαχειριστική Αρχή θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος Αυγούστου και αποκάλυψε ότι θα έχει ως έδρα κτίριο στην αρχή της Λ. Βουλιαγμένης. Η διαδικασία για τη δημιουργία ενιαίας διαχειριστικής Αρχής, που θα αντικαθιστούσε τις επιμέρους Αρχές των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2014. Ωστόσο η ίδρυση του φορέα θεσμοθετήθηκε πριν από έναν μήνα.
Χθες, εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη έθεσαν στον Ελληνα επίτροπο και το θέμα της πρόσθετης-έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την άμεση αντιμετώπιση συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση έχει προ δεκαπενθημέρου υποβάλει πρόταση για έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, στην Κομισιόν, η οποία μέχρι χθες δεν είχε απαντήσει. Μάλιστα, προκειμένου το αίτημα να μη σκοντάψει εκ νέου στο θέμα της μη έγκαιρης λειτουργίας της νέας αρχής, το αίτημα για έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια υπεβλήθη διαμέσου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κοινοτικές πηγές δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι το σχετικό αίτημα θα εξεταστεί άμεσα από την Κομισιόν. Ταυτόχρονα, καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου μετέφερε την ενόχλησή της στον κ. Αβραμόπουλο για τις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Νατάσας Μπερτό («η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα, εφόσον της ζητηθεί»).
Κυβερνητική πηγή επισήμανε ακόμα ότι σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση με την Επιτροπή για το ενδεχόμενο μετατροπής κάποιων από τα υφιστάμενα κέντρα κράτησης σε ανοικτές δομές φιλοξενίας. Το θέμα είναι σύνθετο, καθώς προϋπόθεση για την προ ετών διάθεση κοινοτικών πόρων με σκοπό την κατασκευή κλειστών κέντρων ήταν να παραμένουν έως τέτοια για 10 έτη. Η μετατροπή τους σε ανοικτές δομές δεν προβλέπεται παρά μόνο με την επιστροφή μέρους των χρημάτων που διατέθηκαν για την κατασκευή τους. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί κάποια οριακή αλλαγή στη χρήση των κέντρων κράτησης, μέσω λεπτών νομικών διατυπώσεων και χειρισμών. Στο μεταξύ προωθείται η δημιουργία στην ηπειρωτική χώρα καταυλισμών για τη φιλοξενία προσφύγων από τη Συρία, ταυτόχρονα με τη σύσταση περιφερειακών γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη της δαπάνης για τη ναύλωση πλοίου της ΑΝΕΚ, εντός του οποίου θα φιλοξενούνται και θα ταυτοποιούνται όσοι αλλοδαποί φτάνουν στην Κω, γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου ανοίξει η κοινοτική στρόφιγγα. Τέλος, χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αποφάσισε να παραχωρήσει στις αρμόδιες Αρχές κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέρο για τη μετατροπή του σε κέντρο πρώτης υποδοχής, ενώ πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει βρεθεί χώρος στον Πειραιά όπου θα «τρέξει» η διαδικασία διαλογής των 13.000 προσφύγων που αποφασίστηκε (από την Κομισιόν) να μετεγκατασταθούν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ιταλία.
Καθημερινή