Μίνι πυρηνικά όπλα μεταφερόμενα με πλοία, αεροπλάνα και υποβρύχια, που… «δεν θα καταστρέψουν τον κόσμο» (καθώς θα είναι 17 φορές λιγότερο ισχυρά από τη βόμβα της Χιροσίμα), αλλά θα πραγματοποιούν άκρως καταστροφικά «χειρουργικά» πλήγματα, σκοπεύουν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ για να αναχαιτίσουν την «αναβαθμισμένη αναθεωρητική» απειλή της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Αυτό προβλέπει το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα της Ουάσιγκτον (Nuclear Posture Review) που εξήγγειλε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ και προκάλεσε παγκόσμια ανατριχίλα το Σαββατοκύριακο όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειές του. Ηδη στις 25 Ιανουαρίου Αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες έφεραν το δείκτη του λεγόμενου «Ρολογιού της Αποκάλυψης» στα 2 λεπτά πριν από την καταστροφή του πλανήτη, αλλά τώρα πρέπει να τον πάνε πιο κοντά…
Υπ’ αριθμόν 1 στόχος των Αμερικανών είναι η Ρωσία, που φέρεται να έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πυρηνικού υπερόπλου, το οποίο δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με τα σημερινά μέσα που διαθέτουν οι ΗΠΑ! Πρόκειται για μια σχετικά μικρού όγκου βόμβα 100 μεγατόνων (διπλάσια σε ισχύ από την ισχυρότερη σοβιετική ατομική βόμβα), μεταφερόμενη με υποβρύχια-drone. Το ρωσικό όπλο φέρει την ονομασία Status-6 AUV και τον κωδικό «Κάνιον» και αν εκραγεί ανοιχτά των αμερικανικών ή των ευρωπαϊκών ακτών μπορεί να προκαλέσει ένα τεχνητό τσουνάμι με κύματα ύψους έως 500 μέτρων (!), μολύνοντας ταυτόχρονα το νερό με το ραδιενεργό Κοβάλτιο-60. Το φονικό drone φέρεται να κινείται σε τόσο μεγάλα βάθη ώστε είναι απρόσβλητο από τα αμερικανικά ανθυποβρυχιακά συστήματα.
Η νέα φιλοπόλεμη στρατηγική της Ουάσιγκτον, που ανατρέπει πλήρως το δόγμα Ομπάμα για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και σταδιακή εξάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Γη, έγινε δεκτή με ένα μίγμα οργής και βαθιάς ανησυχίας από τις χώρες-στόχους, αλλά και από τη Γερμανία.
«Η απόφαση των ΗΠΑ δείχνει ότι μπαίνουμε σε νέο σπιράλ πυρηνικών εξοπλισμών και η Ευρώπη ξαναγίνεται ευάλωτη, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο. Γι’ αυτό πρέπει επειγόντως οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού», δήλωσε χθες φανερά ανήσυχος ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο Ιρανός ομόλογός του, Τζαβάντ Ζαρίφ, τόνισε πως το έγγραφο 75 σελίδων του αμερικανικού Πενταγώνου «φέρνει την ανθρωπότητα ακόμη πιο κοντά στην εξαφάνιση», ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την «βαθιά απογοήτευσή του» για το οξύ αντιρωσικό πνεύμα που το διαπνέει. Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες αφοπλισμού και να κατανοήσουν πως η οικοδόμηση του κινεζικού οπλοστασίου έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, και το ανώτατο στέλεχος του επιτελείου, Γκρεγκ Γουίβερ, ισχυρίστηκαν ότι η νέα στρατηγική αποσκοπεί να αντιμετωπίσει κυρίως την αυξημένη επιθετικότητα και την αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος των Ρώσων.
Οι νέες μίνι πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ θα έχουν ισχύ «μόλις» 20 κιλοτόνους και θα είναι εξίσου καταστροφικές, αλλά σε μικρότερη έκταση. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστούν οι αμερικανικοί πύραυλοι στο έδαφος, σε υποβρύχια και στα αεροσκάφη, θα μετασκευαστούν σε μικρότερης ισχύος κάποιες πυρηνικές κεφαλές υποβρυχίων και θα επιστρέψουν οι πλωτοί πυρηνικοί πύραυλοι Κρουζ.
Βάσει στοιχείων του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτή τη στιγμή 6.800 πυρηνικά όπλα, εκ των οποίων μερικές εκατοντάδες στην Ευρώπη – κυρίως στην Ιταλία (70 στις βάσεις Γκέντι και Αβιάνο), αλλά πιθανότατα και στον Αραξο. Η Ρωσία διαθέτει 7.000 όπλα και ακολουθούν κατά προσέγγιση Γαλλία με 300, Κίνα 270, Βρετανία 215, Πακιστάν 140, Ινδία 130, το Ισραήλ 80 (ανεπισήμως, αφού δεν το επιβεβαιώνει) και η Β. Κορέα με περίπου 20 κεφαλές.
Να σημειωθεί ότι η γερμανική κατασκοπεία ανακοίνωσε χθες πως η βορειοκορεατική πρεσβεία στο Βερολίνο λειτουργούσε τα δύο τελευταία χρόνια ως κόμβος μεταφοράς πυρηνικής και πυραυλικής τεχνογνωσίας στην Πιονγιάνγκ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου