Τι ισχύει για τα πάρτι σε σπίτια, γιατί οι αρχές αυστηροποιούν το πλαίσιο

Ιούνιος 05, 2021

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προανήγγειλε στην ενημέρωση της Παρασκευής την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα «κορονοπάρτι» χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα. Μίλησε ακόμα για σχέδιο που εκπονούν Αστυνομία και Πολιτική Προστασία ώστε να αποτρέψουν γεγονότα που ευνοούν την υπερμετάδοση του ιού.

Τι ισχύει για τα οικιακά πάρτι
Η δύσκολη εξίσωση που έχουν να λύσουν Πολιτική Προστασία και Αστυνομία είναι πως θα ελέγξουν τα λεγόμενα «κορονοπάρτι» στον βαθμό που αυτά πραγματοποιούνται σε σπίτια ή βίλες. Κι αυτό καθώς σχετικός περιορισμός πλέον δεν υπάρχει.

 

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πραγματοποιήσει ένα πάρτι στο σπίτι του, αποφεύγοντας απλά να ενοχλεί τους περίοικους. Κάτι βέβαια που ίσχυε και πριν την πανδημία. Σε αντίθεση με την εστίαση, τα σπίτια δεν έχουν κάποιον σχετικό περιορισμό για την αναπαραγωγή μουσικής ενώ ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 μπορεί να παρακαμφθεί με σχετικά απλό τρόπο αν οι καλεσμένοι το... τραβήξουν κάπως και αποχωρήσουν μετά τις 05:00 οπότε και δεν έχουν να δώσουν λογαριασμό για τον λόγο που βρίσκονται εκτός σπιτιού.

Τι προκάλεσε την παρέμβαση
Η ερώτηση στην οποία απαντούσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όταν προανήγγειλε τα μέτρα αποτροπής, αφορούσε καταγγελίες για «κορονοπάρτι» σε βίλες στη Μύκονο. Οι εν λόγω καταγγελίες ήρθαν μάλιστα από συλλόγους καταστηματαρχών που θέτουν το ζήτημα στη βάση του... αθέμιτου ανταγωνισμού. Ότι δηλαδή οι ίδιοι δεν μπορούν να προσελκύσουν τον κόσμο υπό τους τρέχοντες όρους λειτουργίας τους – χωρίς μουσική και με καταληκτική ώρα την 00:30- την ώρα που τα κοροπάρτι σε βίλες του νησιού, μπορούν να παίζουν μουσική και μάλιστα μέχρι πρωίας.

 

Οι δύο σύλλογοι που διαμαρτυρήθηκαν, αναφέρονται μάλιστα και σε πληροφορίες για ένα πάρτι που σχεδιάζεται σε βίλα στη Μύκονο με περισσότερους από 500 καλεσμένους και dj διεθνούς φήμης.

Αναφέρουν μάλιστα συγκεκριμένα: «Εκτός από τους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή πρακτική είναι προφανές ότι οδηγεί σε απώλειες φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν υπόνοιες και καταγγελίες και για παράνομες πράξεις.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, των νομοθετικών συμπεριλαμβανομένων, ώστε να μην πραγματοποιηθούν αυτά τα πάρτι, τα οποία αποτελούν ανεξέλεγκτες υγειονομικές βόμβες και είναι πιθανόν να οδηγήσουν το νησί και τους επαγγελματίες σε νέες δυσχερείς καταστάσεις».

Η απάντηση Χαρδαλιά
Απευθυνόμενος σε όσους σχεδιάζουν αντίστοιχα πάρτι ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Παράνομα πάρτι σημαίνει διασπορά. Διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων. Αύξηση κρουσμάτων σημαίνει συρροές. Συρροές, νομίζω, σημαίνει αναγκαστικά μέτρα και μέτρα σημαίνουν κλείσιμο δραστηριοτήτων και προφανώς μεγάλη ζημιά στις τοπικές οικονομίες εν μέσω τουριστικής περιόδου».

Μένει λοιπόν να εξειδικευτούν τα μέτρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε, για να γίνει κατανοητό πως θα μπει «φρένο» σε πάρτι που μοιάζουν οικιακά, είναι όμως στην πραγματικότητα – όπως στην περίπτωση των καταγγελομένων για τη Μύκονο – απλά ένας εύσχημος τρόπος για να παρακαμφθούν τα ισχύοντα μέτρα για την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot