Το στίγμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ»
Της Πηνελόπης Γκάλιου
Τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων θα ξεδιπλώσει, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το κρίσιμο τετ α τετ που ξεκίνησε στις 22.30 ώρα Ελλάδος, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο.
Με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου θα τον υποδεχτεί ο Αμερικανός Πρόεδρος και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα μεταφερθούν στο Οβάλ Γραφείο για να συζητήσουν το ευρύ πλέγμα πολιτικής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και από τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ.
Το στίγμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως " η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου. Θα συζητήσουμε, λοιπόν, για την ενίσχυση της στρατηγικής μας διμερούς συνεργασίας. Φυσικά, θα συζητήσουμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και για τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή ήπειρο" .
Στο ίδιο κλίμα και αναφερόμενος στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, στο πανεπιστήμιο Georgetown University, δήλωσε πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δείχνοντας την έντονη ενόχληση της Αθήνας και την πρόθεσή της να κοινοποιήσει σε όλους τους τόνους την παραβατικότητα της Άγκυρας.
Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο
Η τουρκική προκλητικότητα άλλωστε έχει καταγραφεί "ψηλά" στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού που θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο όλη την κλιμακούμενη παραβατικότητα της γείτονος, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μιλήσει ακόμη και με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχειά για τις παράνομες υπερπτήσεις που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικό έδαφος και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί και ο κίνδυνος που διατρέχει και η συμμαχία του ΝΑΤΟ από την τουρκική συμπεριφορά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μάλιστα ο πρωθυπουργός θα τονίσει, ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και αυτό αξιώνει και από την γειτονική χώρα ώστε να μπορεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος για την μόνη διαφορά που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.
Τα F-35
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των συνομιλιών και τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα των F35, διεκδικώντας παράλληλα την συμπαραγωγή του αεροσκάφους 5ης γενιάς με την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Κάτι που θα αποφέρει σημαντικά αμυντικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, με την ελληνική πλευρά να είναι αισιόδοξη για την κατάληξη της συζήτησης. Το αμυντικό αποτύπωμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν συνοδευτεί από την απόκτηση F-35. Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος για την ένταξή τους στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει συνοδευτεί από όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ ο νόμος που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο προβλέπει την έγκριση ταχείας παράδοσης οποιουδήποτε αεροσκάφους F-35 παραγγελθεί από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος
Επειδή ωστόσο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ο «αντι-τουρκισμός», η ατζέντα δεν θα περιοριστεί μόνο στις συμπεριφορές της Τουρκίας αλλά θα έχει ένα ευρύ ορίζοντα που αφορά κυρίως την προβολή της θετικής ατζέντας για την χώρα και την ισχυροποίηση της σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μια ουσιαστική συζήτηση για τα διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και της συνεργασίας στο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν τις ΗΠΑ). Υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα, με την Ελλάδα να επιδιώκει να καταστεί κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Παράλληλα, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο που επισπεύδει η κυβέρνηση, η χώρα μπορεί να συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης με ενέργεια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κατ' επέκταση την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Η νέα μονάδα αποθήκευσης LNG που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχει διακριτή θέση σε αυτή την στρατηγική και αναβαθμίζει ενεργειακά και εμπορικά την περιοχή
Νέες επενδύσεις
Έμφαση θα δοθεί και στον τομέα των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας τα καθοριστικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία. Ήδη άλλωστε αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας της και στο πλαίσιο αυτό επιδίωξη είναι η προσέλκυση επιπλέον και μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων καθώς η χώρα εξέρχεται της ενισχυμένης εποπτείας και επιδιώκει σε λιγότερο από ένα χρόνο να βρεθεί ξανά στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει εθνικό στόχο.
Ουκρανία
Ασφαλώς στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο σημαντική θέση καταλαμβάνει και το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στον ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό που έχει η Ελλάδα και τη συμμαχική στάση που τηρεί, γεγονός που αποδεικνύει και αναδεικνύει την αξιοπιστία της χώρας αλλά και το πως λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντιδιαστολή με την Τουρκία που παλινωδεί μεταξύ δύσης και Ρωσίας επιδιώκοντας παζάρια. Δεν αποκλείεται πάντως από την αμερικανική πλευρά να τεθεί εκ νέου το θέμα επιπλέον αποστολής αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στο Κίεβο, ειδικά ρωσικής προέλευσης, κάτι που όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας τα οπλικά αυτά συστήματα κρίσιμα για την άμυνα της χώρας
Στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος και αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει προς τιμής του Έλληνα πρωθυπουργού δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους και παρόντες αναμένεται να είναι επιφανείς εκπρόσωποι της Ομογένειας στις ΗΠΑ, υπουργοί, γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες κ.α. Κίνηση που αποτυπώνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και των διαπροσωπικών των δύο ηγετών.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Πηγή: skai.gr
Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/synantisi-mitsotaki-mpainten-sto-leyko-oiko-ti-tha-tethei-sto-oval-trapezi
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram