Μία φιλόδοξη συμφωνία χρειάζεται η ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο κορυφής, για να διασωθεί από τη συσσώρευση κρίσεων που απειλεί να τη διαλύσει, εκτιμά το Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη δεν πιστεύει ότι η Αθήνα θα καταφέρει να συμμορφωθεί στο τελεσίγραφο για την Σένγκεν.
«Οπως τα παιδιά σε ένα πάρτι γενεθλίων, κάθε ηγέτες πρέπει να πάρει ένα δώρο για το σπίτι. Και όπως σε πολλά παιδικά πάρτι, μπορεί να υπάρξει ξέσπασμα θυμού στην πορεία», αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η Ανγκελα Μέρκελ κινδυνεύει εντός των συνόρων, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί η μαζική ροή Σύρων προσφύγων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να κερδίσει το δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ και δεν μπορεί να την βοηθήσει, εξαιτίας της εχθρικής στάσης της κοινής γνώμης απέναντι στη μετανάστευση. Ούτε ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να την βοηθήσει, καθώς πασχίζει για την επανεκλογή του, σε μία χώρα αποσβολωμένη απέναντι στην τζιχαντιστική απειλή.
Για το Βερολίνο, την ισχυρή δύναμη της ΕΕ, ο έλεγχος της μετανάστευσης είναι η βασική προτεραιότητα, καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έφτασαν εκεί πέρυσι.
Ιδανικά, σημειώνει το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία στις 18-19 Φεβρουαρίου, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματική δράση για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και θα διανέμει τα προσφυγική βάρη, όπως και μία κοινά αποδεκτή λύση για τις βρετανικές απαιτήσεις για αλλαγή στους όρους για τα μέλη της Ενωσης.
Επίσης μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων θα πρέπει να απευθύνεται στις πολιτικές και οικονομικές ενοχλήσεις της Ιταλίας με την ΕΕ, το αίτημα της Ελλάδας για σημαντική ελάφρυνση χρέους, και την επιθυμία της Πολωνίας να ενισχυθεί η παρτουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ώστε να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.
«Τέτοιες συμφωνίες είναι δυνατές μόνο όταν οι χώρες είναι σε κατάσταση συμμετρικής απελπισίας», σχολιάζει στο Reuters ο Λάζλο Αντορ, καθηγητής του Πανεπιστημίου ULB των Βρυξελλών και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.
Μία συμφωνία- πακέτο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο ενωμένο «πυρήνα» της Ευρώπης, προσθέτοντας φρουρά της ΕΕ στα σύνορα, ακτοφυλακή και μία κοινή πολιτική ασύλου, και μία πιο χαλαρή Ενωση για χώρες όπως η Βρετανία, που επιλέγουν να μείνουν εκτός του ενιαίου νομίσματος.
Αν και η απελπισία των Ευρωπαίων ηγετών δεν είναι «συμμετρική», η προσφυγική κρίση συγκεντρώνει τη σκέψη σε μία απειλή που μπορεί να διασπάσει την Ενωση. Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει προειδοποιήσει ότι η ΕΕ είναι σε κρίσιμο σημείο, αναφέροντας ότι υπάρχουν 6-8 εβδομάδες για να διασωθεί η Σένγκεν, ή να κλείσουν τα σύνορα για καιρό.
Αυτό αυξάνει την ανάγκη συμφωνίας για την Ελλάδα και την Ιταλία, τις κύριες χώρες άφιξης των μεταναστών από την Τουρκία και τη βόρεια Αφρική. Τα «παζάρια» για τα πολλαπλά εθνικά συμφέροντα είναι μία κλασική τεχνική. Η Ρώμη μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία για τη μείωση των μεταναστών στην Ευρώπη, η Αθήνα κατηγορείται για την αποτυχία φύλαξης των συνόρων ή να καταγράψει όσους ζητούν άσυλο, η Βαρσοβία είναι υπ 00004000 ό τον έλεγχο των Βρυξελλών για τους νόμους που αφορούν το δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ. «Κάθε μία απο αυτές της χώρες έχει υπαινιχθεί ότι είναι διαθέσιμη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους άλλους, αν τα δικά της συμφέροντα ληφθούν υπόψη», σημειώνει το Reuters.
Η Μέρκελ και η Ελλάδα
Η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τον Κάμερον με το δημοψήφισμα, αλλά δίνει τη δική της μάχη στην προσφυγική κρίση. Το Βερολίνο αισθάνεται ότι έχει λάβει μικρή συμπαράσταση από τους εταίρους στην ΕΕ, ενώ άλλες έχουν την απροθυμία να μοιραστούν το προσφυγικό βάρος.
«Η Γερμανία και οι Ολλανδοί, Αυστριακοί και Φινλανδοί σύμμαχοί της είναι πιθανότερο να χρησομοποιήσουν μαστίγιο παρά καρότο με την Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφορά στην προειδοποίηση της Κομισιόν για να βελτιώσει η Αθήνα την φύλαξη των συνόρων.
«Η προθεσμία εκπνέει τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Οι εγχώριες θύελλες θα δυσκολέψουν την Μέρκελ να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιό της για να προσφέρει υποχωρήσεις στην Ελλάδα, στον αναπρογραμματισμό του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης. Πολλοί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αμφισβητούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παρέχει αυστηρότερους ελέγχους των συνόρων, ή να κρατήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν στις απρόθυμες χώρες της ΕΕ», γράφει το Reuters.
Ομως, η Καγκελάριος έχει εκφράσει κατανόηση για τα επιχειρήματα της Ελλάδας και λέει ότι θέλει ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Κανείς δεν θέλει άλλη μία κρίση «Grexit» φέτος, που θα προσταθεί στα υπόλοιπα προβλήματα της ΕΕ.
Πηγή: www.iefimerida.gr