Στους συνεχείς σεισμούς στο νησί της Κρήτης, αναφέρθηκε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο με διάρκεια. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους κατοίκους ότι είναι πιθανό να υπάρξει και σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ.
Τριών ειδών ρήγματα
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο κ. Παπαζάχος ανέφερε: "Η Κρήτη απειλείται από τριών ειδών ρήγματα τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού, στη θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί. Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης” επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος.
"Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ίσως δεν δώσει κάτι μεγαλύτερο” τόνισε ο καθηγητής, σύμφωνα με το ekriti.gr.
"Συνήθως, συνέχισε, μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως κρατάει και τρεις – τέσσερις μήνες με μέτριους σεισμούς της τάξης των 5-5,5 ρίχτερ που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να μας εκπλήξει”.
Όπως αναφέρει το ekriti.gr, ο κ. Παπαζάχος συμβούλεψε τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή καθώς θα έχει συνέχεια το φαινόμενο και μπορεί ένας μεγαλύτερος σεισμός να έχει επιπτώσεις και βλάβες .
"Τα σπίτια με ζημιές να εγκαταλειφθούν"
"Σπίτια τα οποία εμφανώς είναι προβληματικά και τα οποία δεν παρέχουν αντισεισμική ασφάλεια δεν μπορούν να κατοικηθούν από τη στιγμή που έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει πάνω από 5 ρίχτερ αύριο το πρωί” ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Είναι αδιανόητο, είπε ο καθηγητής, να υπάρχουν βλάβες στα 4,8 ρίχτερ και από εκεί φαίνεται το πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορα κτίσματα ακόμη και δημόσια και αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται”.
Επιφανειακά ρήγματα
Όσον αφορά το μικρό εστιακό βάθος είπε ότι τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι είναι σε σχετικά μικρό βάθος στον ανώτερο φλοιό της γης είναι πολύ επιφανειακά ενώ τα υπόλοιπα ρήγματα νότια και δυτικά της Κρήτης είναι σε μεγαλύτερα βάθη 20 -40 χιλιόμετρα.
Γι αυτό οι κάτοικοι ακόμη και του Ηρακλείου αισθάνονται τις σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα στα ψηλά κτίρια.
Δεν ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα
Από αυτή την σεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο, δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα αλλά ανησυχία προκαλεί αυτή καθαυτή η ακολουθία αφού μπορεί να δώσει και ισχυρότερο σεισμό.
"Οι κάτοικοι ας διαβάσουν τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να πέσουν από μια δόνηση για να μην υπάρξουν τραυματισμοί.Αν ξέρουμε ότι μένουμε σε ένα σπίτι που έχει πρόβλημα καλύτερα να αποφύγουμε να το κατοικίσουμε όταν έχουμε αυτήν την εξέλιξη” ανέφερε ο κ.Παπαζάχος.
"Εάν μένει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι είναι "ωρολογιακή βόμβα” σημείωσε ο καθηγητής, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης που είχε και έχει συνέχεια σεισμούς”.