Δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα βαθμολογικά στοιχεία ώστε να μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το πού θα κινηθούν οι βάσεις.
Οι υποψήφιοι, επίσης, θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα AEI και στη συνέχεια να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο (για τα ΑΕΙ) ή το δεύτερο (για τα ΙΕΚ) ή και τα δυο, όπως θα ισχύει από φέτος, στις ημερομηνίες, που θα ορισθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Πού ανεβαίνουν οι βάσεις
Σε δύο επιστημονικά πεδία, το 1ο και το 2ο, στις σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών και Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αντίστοιχα, οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από πέρσι και αυτό ίσως εξισορροπήσει τις τάσεις ανόδου των βάσεων.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο και στις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, φαίνεται ότι οι βαθμολογίες είναι καλύτερες από πέρσι και θα υπάρξει τάση ανόδου στις περιζήτητες σχολές. Το ίδιο ισχύει και για το 4ο επιστημονικό πεδίο και τις Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής.
Ερώτημα το όριιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Το μεγάλο ερωτηματικό των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι το βαθμολογικό όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς όσοι βρεθούν κάτω από αυτό, δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό, που αναφέρεται στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα υποχρεωθούν να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό, που περιλαμβάνει τις ειδικότητες των ΙΕΚ.
Όσοι έχουν συγκεντρώσει από 9.000 έως 11.000 μόρια διατρέχουν τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το 1ο μηχανογραφικό ή να έχουν ιδιαίτερα περιορισμένες επιλογές σε αυτό. Συνολικά 92.090 υποψήφιοι συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) για τις συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων.