Τον Φεβρουάριο του 2017 θα ακολουθήσει η δεύτερη αύξηση των 0,30 λεπτών ανά πακέτο στα τσιγάρα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και των ενώσεων καπνοπωλών, προκειμένου να γίνει πιο ομαλά η σταδιακή αύξηση στις λιανικές τιμές.
Η πρώτη αύξηση των 20 λεπτών ανά πακέτο έγινε τον περασμένο μήνα και όπως πληροφορείται η «Κ» τα στοιχεία των πωλήσεων είναι απογοητευτικά, καθώς φαίνεται ότι φουντώνει το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Οπως δηλώνουν στην «Κ» εκπρόσωποι του δικτύου καπνοπωλών, η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του κλάδου τουλάχιστον να υπάρξει μία προσωρινή αναβολή στη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα από 1ης Ιανουαρίου 2017. «Αποφεύγει να μας συναντήσει και ούτε απαντά στα μηνύματά μας, φαίνεται ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για να ασχοληθεί μαζί μας», δηλώνουν στη «Κ» εκπρόσωποι του κλάδου.
Τα τσιγάρα αποτελούν πλέον το πιο φορολογημένο προϊόν στη χώρα –ξεπερνώντας ακόμη και τη βενζίνη–, καθώς ο φόρος φθάνει το 84% της λιανικής τιμής σήμερα και το 90% από 1ης Ιανουαρίου 2017, ενώ η φοροδοτική ικανότητα του κλάδου έχει εξαντληθεί. Εφόσον εφαρμοσθεί η 9η κατά σειρά αύξηση φόρου στα τσιγάρα από το 2010 (η 8η έγινε τον περασμένο Ιούνιο με την αύξηση του ΦΠΑ) θα οδηγήσει στον δρόμο περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα και θα κλείσουν τουλάχιστον 3.000 περίπτερα από τα 6.000 που έχουν απομείνει, καθώς πριν από το 2010 οι περιπτερούχοι διέθεταν 11.000 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων έχουν προκαλέσει νέα αύξηση του λαθρεμπορίου, που πλέον ξεπερνάει το 22% της νόμιμης αγοράς στο δεκάμηνο του 2016, ενώ στα τέλη του 2015 είχε περιοριστεί στο 19,8%.
Πάντως, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου εκφράζουν την εκτίμηση ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων μπορεί στο τέλος της χρονιάς να αγγίξει το 30%.
«Για κάθε ένα ευρώ, λοιπόν, που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι)», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου. Ειδική αναφορά στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού περιελάμβανε και πρόσφατο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ. Οπως αναφέρεται, «το 2016 τα εκτιμώμενα έσοδα από καπνικά παραμένουν στα επίπεδα του 2009, παρά την έκτοτε αύξηση των φόρων στα καπνικά κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες και του κύκλου εργασιών στην αγορά από το 73% στο 84% της μέσης λιανικής τιμής».
Περισσότερα από 10.000 περίπτερα και ψιλικά (ένα στα τρία) έχουν κλείσει. Η εφαρμογή της νέας αύξησης της φορολογίας στα καπνικά, από 1ης Ιανουαρίου 2017, αναμένεται να αποσταθεροποιήσει εκ νέου τη νόμιμη αγορά προς όφελος του παράνομου εμπορίου.
Εκτιμάται από τις εταιρείες του κλάδου ότι με την επικείμενη αύξηση φορολογίας το λαθρεμπόριο θα εκτιναχθεί και τα κρατικά έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Η Ελλάδα θα έχει την υψηλότερη φορολογία τσιγάρων στην Ευρώπη, χωρίς δυστυχώς να έχει τα μέσα να πατάξει το παράνομο εμπόριο και να προστατεύσει τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία. Οπως αναφέρουν στελέχη των εγχώριων καπνοβιομηχανιών, χρειάζεται σταθερό φορολογικό πλαίσιο χωρίς καμία αλλαγή στο επίπεδο και στη δομή του φόρου, προκειμένου να εξομαλυνθεί περαιτέρω η αγορά και να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα.
Καθημερινή