«Συναγερμό» έχει σημάνει στη χώρα μας η έκρηξη των κρουσμάτων και ο φόβος επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, με τις ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας να τοποθετούνται για τα μέσα της εβδομάδας και μετά, καθώς πλέον επανεξετάζονται όλα.
Η μείωση των νέων εμβολιασμών που προγραμματίζονται, αλλά και ο ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός πολιτών άνω των 60 οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, προκαλούν ανησυχία για την δυνατότητα αντιμετώπισης ενός τέταρτου κύματος και κυρίως από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.
Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ να είναι οι πρώτοι που αναμένεται να «επιστρατευθούν» εντός του Ιουλίου, ενώ σειρά θα πάρουν οι υγειονομικοί με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.
Οι κυρώσεις οι οποίες θα υπάρχουν βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς μεταξύ άλλων εξετάζεται η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός θα ακολουθήσουν την επεξεργασία του σχεδίου από την κυβέρνηση, με σκοπό να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της.
Το Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ. και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους, όπως υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, ενώ στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους. Προς το παρόν, η συζήτηση απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς και μετατίθεται πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν εκείνη την εποχή.
ADVERTISING
Παράλληλα, η διαφοροποίηση των δεδομένων σε σχέση με τις ημέρες των ανακοινώσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, έχει οδηγήσει στην προσωρινή αναβολή της έναρξης λειτουργίας τους.
Αρχική πρόθεση ήταν η επαναλειτουργία των χώρων αυτών στις 15 Ιουλίου με τον διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, όμως πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει προς το τέλος του μήνα. Δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους και να μετατεθεί για αργότερα η λειτουργία των μεικτών χώρων, με τις τελικές αποφάσεις να οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες.
Τα πρόστιμα για επιχειρήσεις και πελάτες που θα παραβιάσουν τους όρους λειτουργίας των κλειστών χώρων θα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά». Πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει, ενώ προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.
Επιπλέον, εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
Κατά τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.
Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:
Πράσινη για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό.
Κίτρινη για πελάτη με αρνητικό τεστ κορονοϊού.
Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.
«Τσιμπάνε» οι νοσηλείες: Στο ΕΣΥ στρέφονται τα βλέμματα λόγω μετάλλαξης Δέλτα
Καμπανάκια κινδύνου κρούουν τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις ιδίως στην αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία και καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Την Κυριακή 11 Ιουλίου, καταγράφηκαν 1.465 νέα κρούσματα (το Σάββατο ανήλθαν στις 2.327), αλλά η θετικότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αφού χθες ανήλθε σε 3.25%, σύμφωνα με το news4health.gr
«Η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε λόγο ακόμα και για 18.000 κρούσματα ημερησίως το φθινόπωρο, αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο.
Οι φόβοι πως η αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε άνοδο των νοσηλειών και άρα αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εντείνονται. Ο κ. Λουκίδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο οι νοσηλείες να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500, αν και σημείωσε πως θα πρέπει να περάσουν 7 με 10 ημέρες για να αποτιμηθεί αν η νέα αύξηση των κρουσμάτων «βγάζει νοσηλείες».
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ΕΣΥ
Τα δεδομένα μοιάζουν μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες. Αν και είμαστε μακριά από τις δυσμενείς εικόνες και την αυξημένη πίεση που άσκησε το τρίτο κύμα στο ΕΣΥ, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται διπλασιασμός των εισαγωγών και αύξηση των νοσηλειών, αποτέλεσμα της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα και του ποσοστών των ανεμβολίαστων, όπως αναφέρει το news4health.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 80 νέες εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, που είναι διπλάσιες σε σχέση με το τέλος Ιουνίου.
Οι νοσηλείες της Κυριακής COVID-19 ανέρχονταν σε περίπου 610, που αν και μοιάζουν να είναι σχετικά χαμηλές συγκριτικά με τις χιλιάδες του τρίτου κύματος είναι και πάλι αυξημένες κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και περαιτέρω, ειδικά όσο δεν επιταχύνονται οι εμβολιασμοί ώστε να φθάσουμε το απαιτούμενο ποσοστό για την επίτευξη της πληθυσμιακής ανοσίας.
Μέχρι χθες το βράδυ, 4.258.610 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και απηύθυνε «έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο»