Κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στη Γερμανία, στους 106 οι νεκροί

Ιανουάριος 28, 2020

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, με 106 νεκρούς και σχεδόν 1.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

 

Το πρώτο κρούσμα στη Γερμανία

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κινεζικό κοροναϊό επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία: πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία (νότια), ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό κρατιδιακό υπουργείο Υγείας.

  

«Ένας άνδρας από την περιοχή Στάρνμπεργκ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό» και «έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και σε απομόνωση», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ασθενής βρίσκεται «σε καλή κατάσταση από ιατρική άποψη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι οικείοι του ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα και τις προφυλάξεις υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 82 ανθρώπους στην Κίνα και κάπου 2.744 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στη χώρα της Ασίας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.

Το βαυαρικό υπουργείο Υγείας δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για τον άνδρα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες μολύνθηκε. Συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται πάντως να παραχωρηθεί στο Μόναχο το πρωί.

Η Γερμανία έγινε έτσι η δεύτερη χώρα που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό μετά τη Γαλλία με 3 κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου.

Οι τρεις ασθενείς, ένας στο Μπορντό (νοτιοδυτικά) και δύο στο Παρίσι, είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Η Γερμανία προέτρεψε χθες Δευτέρα τους υπηκόους της να αποφεύγουν τα «μη απολύτως απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα, εν μέσω της κλιμάκωσης των φόβων για ταχεία εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Το Βερολίνο καταρτίσει επίσης σχεδιασμούς για την «πιθανή κατεπείγουσα απομάκρυνση» περίπου 90 πολιτών της Γερμανίας, εάν το επιθυμούν, από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας.

Θωρακίζονται οι χώρες απέναντι στον κοροναϊό

Διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο καταρτίζουν σχεδιασμούς για την κατεπείγουσα απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού και των πολιτών τους από περιοχές της Κίνας που πλήττονται από τον νέο κοροναϊό ο οποίος εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, η μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι η εστία του ξεσπάσματος επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός, έχει ουσιαστικά τεθεί σε καραντίνα, ενώ σε όλη την Χουμπέι (60 εκατ. κάτοικοι) έχουν επιβληθεί περιορισμοί της κίνησης κάποιου είδους.

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών που σχεδιάζουν να απομακρύνουν υπηκόους τους από την περιοχή.

Η Γερμανία σχεδιάζει να απομακρύνει 90 πολίτες της, πιθανόν με την αξιοποίηση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.

Το Μαρόκο θα απομακρύνει 100 υπηκόους του, κυρίως φοιτητές.

Η Γαλλία σκοπεύει να επαναπατρίσει αρκετές εκατοντάδες από τους περίπου 800 υπηκόους της που ζουν στην Ουχάν. Οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν στη Γαλλία θα χρειαστεί να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης του ιού στη γαλλική επικράτεια.

Η Ιαπωνία αναμένεται να αρχίσει να επαναπατρίζει με πτήσεις τσάρτερ ήδη από σήμερα Τρίτη πολίτες της από την Ουχάν που το επιθυμούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι, περίπου 430 ιάπωνες υπήκοοι έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται στη Χουμπέι.

Η Ισπανία συνεργάζεται με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον επαναπατρισμό υπηκόων της που βρίσκονται στην Ουχάν, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονσάλεθ Λάγια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει προσωπικό από το προξενείο των ΗΠΑ στην Ουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες στην πτήση. Κάποιοι Αμερικανοί θα μπορέσουν να επιβιβαστούν στη «πτήση άνευ επιστροφής» από την Ουχάν προς το Σαν Φρανσίσκο την 28η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η Βρετανία συζητά με εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση για την απομάκρυνση Βρετανών και άλλων ξένων από την Ουχάν, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Κάπου 167 υπήκοοι του Καναδά βρίσκονται στην περιοχή της Ουχάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν χθες Δευτέρα και πρόσθεσε ότι οκτώ εξ αυτών ζήτησαν προξενική συνδρομή, η οποία τους προσφέρεται. Ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επιχείρηση επαναπατρισμού αλλά δεν έκανε λόγο για σχέδια υπό κατάρτιση αυτή τη στιγμή. Είπε πως κάθε αίτημα προξενικής συνδρομής θα εξετάζεται «κατά περίπτωση».

Η Ρωσία συζητά με την Κίνα την απομάκρυνση υπηκόων της από την Ουχάν και τη Χουμπέι, γνωστοποίησε η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξετάζει τρόπους για την απομάκρυνση περίπου 20 ολλανδών πολιτών από την Ουχάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Οι αρχές της Μιανμάρ ακύρωσαν τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση 60 φοιτητών από τη χώρα που φοιτούν στην Ουχάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών της Μανταλέι, από όπου κατάγονται οι φοιτητές, ελήφθη η «οριστική απόφαση» να επαναπατριστούν έπειτα από 14 ημέρες, αφού τερματιστεί η περίοδος επώασης του κοροναϊού, εάν δεν νοσούν.

Κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Οι αρχές της Κίνας, που έχουν ριχτεί στη μάχη εναντίον του νέου φονικού κοροναϊού ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 106 ανθρώπους, αποφάσισαν να αναβάλλουν sine die την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα — σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα — ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανέφερε το υπουργείο σε εγκύκλιό του, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να «αναβάλλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου με τον προσήκοντα τρόπο» και οι φοιτητές που θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές «δεν πρέπει να επιστρέψουν πρόωρα στα [εκπαιδευτικά] ιδρύματά τους χωρίς άδεια», τονίζεται.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επανέναρξης των βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολείων και των δευτεροβάθμιων ιδρυμάτων, αυτή «θα προσδιοριστεί από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές», σε συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση, προστίθεται στην εγκύκλιο.

Η Εθνική Αρχή Μετανάστευσης της Κίνας προέτρεψε εξάλλου από την πλευρά της σήμερα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WeChat τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλλουν ταξίδια που προγραμματίζουν στο εξωτερικό, γενικά να μειώσουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

ΠΟΥ: "Κάναμε λάθος - Υψηλός ο κίνδυνος διεθνώς από τον κοροναϊό"

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.

Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.

Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Οι Φιλιππίνες αναστέλλουν τις άδειες εισόδου σε τουρίστες από την Κίνα 

Η υπηρεσία μετανάστευσης των Φιλιππίνων θα αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση αδειών εισόδου σε κινέζους τουρίστες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισαχθεί στη χώρα ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα, δήλωσε ο επικεφαλής της σήμερα.

«Λαμβάνουμε αυτό το προληπτικό μέτρο για να μειώσουμε τη μετακίνηση, και πιθανόν να συμβάλλουμε να αποτραπεί η είσοδος [στις Φιλιππίνες] του 2019-nCov», ανέφερε ο Χάιμε Μορέντε, επικεφαλής της υπηρεσίας, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας η οποία ξέσπασε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 106 ανθρώπους. Ο νέος κοροναϊός έχει μολύνει πάνω από 4.500 ανθρώπους στην Κίνα.

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον επιβεβαιωθεί στην Ταϊλάνδη, στο Βιετνάμ, στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν, στο Νεπάλ, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot