Η αναβολή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο προκάλεσε φόβους στις αγορές για Brexit χωρίς συμφωνία και οδήγησε σε πτώση 20μήνου τη στερλίνα (υποχώρηση 0,55% έναντι του δολαρίου).
Σε ανεξερεύνητα μονοπάτια και μεγάλη αστάθεια εισέρχεται η Βρετανία ύστερα από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία του Brexit, από το φόβο μιας παταγώδους ήττας.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Μέι για δειλία και απειλεί με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής της, ενώ η Κομισιόν διαμηνύει ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Λονδίνου δεν πρόκειται να γίνει αντικείμενο νέας επαναδιαπραγμάτευσης!
Αδηλο είναι πλέον το μέλλον της συμφωνίας, αλλά και της ίδιας της πρωθυπουργού, η οποία βρέθηκε στην πιο άβολη στιγμή της πολιτικής της καριέρας. Αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση ομολογώντας στο Κοινοβούλιο, ότι προτίμησε την αναβολή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο -απαραίτητο βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία της «εξόδου»- από μια απόρριψη του κειμένου, που θα άνοιγε το δρόμο σε άτακτο Brexit! Η αναβολή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο προκάλεσε φόβους στις αγορές για Brexit χωρίς συμφωνία και οδήγησε σε πτώση 20μήνου τη στερλίνα (υποχώρηση 0,55% έναντι του δολαρίου).
Η Τερέζα Μέι προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα ενώπιον της Βουλής -εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών και ειρωνικών σχολίων από βουλευτές- και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί, παρόλα αυτά, να εγκαταλείψει κανονικά την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Ομως, τίποτε δεν είναι σίγουρο μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, με θέμα το Brexit, αναβάλλεται! Η ανακοίνωση για αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που συνέταξε η κυβέρνηση Μέι και αποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες, έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επιτρέπει στο Λονδίνο να «ακυρώσει» μονομερώς το Brexit.
«Δεύτερο δημοψήφισμα θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο», δήλωσε η Μέι στο Κοινοβούλιο και υποσχέθηκε πως θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει τις διορθωτικές αλλαγές στο κείμενο. H ψηφοφορία μπορεί να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου. Η Μέι πιέζεται να αλλάξει το σημείο που ορίζει τη «δικλίδα ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία, ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» στη Βόρια Ιρλανδία.
Η Τερέζα Μέι είχε όλο το Σαββατοκύριακο επαφές με τους υπουργούς της, τους αντάρτες του Συντηρητικού Κόμματος και άλλους πολιτικούς που αντιδρούσαν στη συμφωνία, ελπίζοντας να τους πείσει να στηρίξουν τη συμφωνία της. Διαπίστωσε ότι δεκάδες Συντηρητικοί «αντάρτες» είχαν συνταχθεί με το DUP της Β. Ιρλανδίας, το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, τους Φιλελεύθερους και το Plaid Cymru της Ουαλίας και θα καταψήφιζαν τη συμφωνία και μπορεί να έχανε και την ηγεσία στο κόμμα.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που περίμενε τη Μέι «στη γωνία», έτοιμος να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών μετά τη διαφαινόμενη απόρριψη της συμφωνίας, μίλησε για «βήμα απόγνωσης» της πρωθυπουργού. Ο αντιπρόεδρος του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος (που στηρίζει μέχρι τώρα την κυβέρνηση της Μέι) Νάιτζελ Ντοντς, δήλωσε ότι η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία έχει γίνει «μπάχαλο», ενώ η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» και είπε πως το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης Μέι στο εθνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», τουλάχιστον 50 βουλευτές των Εργατικών πιέζουν τον Κόρμπιν να κινήσει τη διαδικασία πρότασης μομφής κατά της Μέι αυτή την εβδομάδα.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου