Από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 μέχρι σήμερα εκατοντάδες δικηγόροι έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας. Πολλοί έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων, γράφει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.
Ο τουρκικός «Σύλλογος Σύγχρονων Νομικών» κάνει λόγο για 572 φυλακισμένους δικηγόρους, οι οποίοι έχουν βρεθεί στις τουρκικές φυλακές λόγω εικαζόμενης σύνδεσής τους με το κίνημα Γκιουλέν. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο στόχαστρο επειδή θεωρείται ότι υποκίνησε την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν. Οι δικηγόροι που βρίσκονται στη φυλακή συνελήφθησαν με την κατηγορία της υποστήριξης ή συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Όπως ανέφερε στη DW o Γεσίλ Γκεκμέν, πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου, μόνο χάρη στη διεθνή και ευρωπαϊκή βοήθεια κατάφεραν να προσδιορίσουν ακριβώς τον αριθμό των δικηγόρων που έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα. Μια τέτοια έρευνα ήταν αδύνατο να γίνει μόνο με τουρκικά μέσα.
Πολλοί δικηγόροι κατηγορούνται ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης απλώς επειδή ανέλαβαν την υπεράσπιση κατηγορούμενων, που φέρονταν να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συνασπισμού της Άγκυρας Χακάν Τσαντουράν. Η λογική ήταν η εξής: όταν υπερασπίζεσαι έναν φερόμενο τρομοκράτη, πρέπει κι εσύ ως δικηγόρος να είσαι θετικά διακείμενος προς τις ιδέες τους.
Βίαιες αστυνομικές έρευνες και βασανιστήρια
Ο Χακάν Τσαντουράν θυμάται μάλιστα πολλά διατάγματα μετά τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με τα οποία οι δικηγόροι των κατηγορούμενων καλούνταν να σταματήσουν να εκπροσωπούν νομικά τους πελάτες τους. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, παρά το αυστηρό σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, πολλοί δικηγορικοί σύλλογοι στην Τουρκία προσπαθούν σταθούν δίπλα στα μέλη τους και να εμψυχώσουν τους Τούρκους δικηγόρους. Πάντως την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη δίκη εναντίον 20 δικηγόρων, στα σπίτια των οποίων είχαν διενεργηθεί αστυνομικές έρευνες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια αυτοί συνελήφθησαν ως μέλη της ριζοσπαστικής αριστερής κίνησης DHKP-C. Μετά από πέντε ημέρες ακροαματικής διαδικασίας αφέθηκαν, πριν λίγες μέρες ελεύθεροι αλλά οι περισσότεροι μόνο για λίγες ώρες. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας έντεκα από τους δικηγόρους αυτούς συνελήφθησαν ξανά, ενώ άλλοι έξι ανακρίθηκαν.
Ένας από αυτούς ήταν ο Σουλεϊμάν Γκεκτέν. Εναντίον της συζύγου του Ετσγκί Τσακίρ εκκρεμεί επίσης δίκη. Την προηγούμενη εβδομάδα αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του ζευγαριού «σαν ληστές», όπως λέει χαρακτηριστικά η Τσακίρ. «Ήταν 30 με 40 αστυνομικοί». Η ίδια δε διστάζει μάλιστα να αναφέρει ότι κάποιοι συνάδελφοί της βρίσκονται στην απομόνωση, ενώ άλλοι έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων. Η ίδια δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει την Τουρκία και μία φορά το μήνα πρέπει να εμφανίζεται σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Από την απόπειρα πραξικοπήματος μέχρι σήμερα οι καταγγελίες για βασανιστήρια, ακόμη και για τους δικηγόρους κατηγορουμένων, πληθαίνουν.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν επίσης βίντεο από εισβολές σε σπίτια. Σύμφωνα με τον Σεμπνέμ Κορούρ Φινκαντσί, ιατροδικαστή και πρόεδρο του γνωστού διεθνώς Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ανεξάρτητη δικαιοσύνη στη χώρα, ενώ τα βασανιστήρια αποτελούν πραγματικότητα. «"Οι συνθήκες και οι διαδικασίες των συλλήψεων στο δρόμο, στα δικαστήρια ή μετά από έρευνες σε διαμερίσματα είναι πραγματικά πολύ οδυνηρές», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Πηγή: Deutsche Welle