Δεδομένου ότι την τελική απόφαση θα λάβουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τελικά το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη για την άρση της υποχρέωσης για βίζα για την Τουρκία, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να εκπληρώσει κάποιες υποχρεώσεις μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, μεταξύ των οποίων η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και τα βιομετρικά διαβατήρια.
Τα συνολικά 72 κριτήρια-απαιτήσεις που είχαν τεθεί στην Τουρκία τον Δεκέμβρη του 2013, όταν η ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για το θέμα, αφορούσαν σε πέντε θεματικές ενότητες: ασφάλεια εγγράφων, διαχείριση της μετανάστευσης, δημόσια τάξη και ασφάλεια, θεμελιώδη δικαιώματα και επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών. Εκτοτε η Τουρκία δεν σταμάτησε να πιέζει για άρση της βίζας, επαναφέροντάς το με κάθε ευκαιρία.
Το πιο πρόσφατο και πιο δυνατό όπλο στη φαρέτρα της είναι το Προσφυγικό και ο έλεγχος των ροών. Η ελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για την Τουρκία ήταν βασικό στοιχείο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, στην οποία αναφερόταν σαφώς ότι η εφαρμογή του χάρτη πορείας θα επισπευσθεί, προκειμένου να αρθούν οι υποχρεώσεις θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2016, με την προϋπόθεση να έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια.
Για να μπορέσουν οι συννομοθέτες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) να εγκρίνουν την πρόταση τον Ιούνιο, η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει στις αρχές Μαΐου πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στον κατάλογο των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, έτσι ώστε να τηρηθεί η προθεσμία των οκτώ εβδομάδων από τη στιγμή της διαβίβασης του σχεδίου στα εθνικά κοινοβούλια έως την έγκρισή του.
«Η Τουρκία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Πρέπει να εκπληρώσει τα εναπομένοντα κριτήρια, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί έως τα τέλη του Ιουνίου αν η πρόοδος συνεχιστεί. Στη συνέχεια, αν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα μπορέσουν να λάβουν απόφαση για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες». Στον ίδιο τόνο και ο Δ. Αβραμόπουλος.
Τα διαβατήρια
Οπως είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση της βίζας είναι η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1 Ιουνίου. «Μέχρι σήμερα, η Τουρκία δεν έχει εκδώσει ούτε ένα βιομετρικό διαβατήριο», δήλωσε στο «Εθνος» πηγή των Βρυξελλών. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να εκδώσει από αρχές Ιουνίου περίπου 10.000 διαβατήρια την ημέρα. Οπότε δεν θα υπάρξει απότομη εισροή Τούρκων πολιτών στην ΕΕ», διαβεβαίωσε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της έκθεσης προόδου, χθες, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές. «Πολύ πρώιμη» χαρακτήρισε την έκθεση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) Μάνφρεντ Βέμπερ, που παραμένει σκεπτικός για την πορεία εφαρμογής των κριτηρίων από την πλευρά της γείτονος. «Να μην ψηφίσουμε υπέρ πριν εφαρμοστούν όλα τα κριτήρια», πρότεινε, δίνοντας τον τόνο του τι μέλλει γενέσθαι στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά και ο Γκι Φερχόφσταντ, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), είπε ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να μπλοκάρουν τη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας αν η Τουρκία δεν τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο που χρησιμοποιεί για την καταστολή σε βάρος δημοσιογράφων. Ετσι κι αλλιώς, Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν «φρένο έκτακτης ανάγκης» στη διαπραγμάτευση των θεωρήσεων. Το τι τελικά θα συμβεί θα φανεί το επόμενο διάστημα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι στα χέρια της γείτονος.
Μ. ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ:
Ανοίγει νέα σελίδα της Τουρκίας με την ΕΕ
Η απόφαση της Κομισιόν συνιστά «μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά την παρουσίαση της έκθεσης της ΕΕ.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «οι Τούρκοι πολίτες αξίζουν εδώ και καιρό το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα (...). Υπάρχει μια αδικία, αυτή η αδικία οδεύει προς το να αρθεί...».
Ο στόχος
«Στόχος είναι να γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει «με κάθε ειλικρίνεια» τις προσπάθειές της ως προς αυτό.
«Περιμένουμε την ίδια ειλικρίνεια από μέρους της ΕΕ», επισήμανε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία «από στρατηγική άποψη».
Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν «ανάγκη η μία την άλλη σήμερα περισσότερο απ' ό,τι χθες και θα έχουν ανάγκη η μία την άλλη περισσότερο αύριο απ' ό,τι σήμερα», σχολίασε.
ethnos.gr