Αλλαγές στο άσυλο ζητά η ΕΕ

Ιούνιος 09, 2016
Αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα για αλλαγή της διαδικασίας ασύλου ως προς τις δευτεροβάθμιες επιτροπές εκδίκασης των αιτημάτων.

Αυτό αποκάλυψε διπλωματική πηγή χθες στις Βρυξέλλες, λέγοντας με νόημα ότι «συζητάμε με την Ελλάδα την ανάπτυξη νέων εφαρμογών για το άσυλο, δεδομένου ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν αποτελούνται από μέλη του δικαστικού Σώματος.

Ισως αυτό χρειαστεί να αλλάξει», τόνισε. Η ίδια πηγή διαβεβαίωνε επίσης ότι «έχουμε καταστήσει σαφές στην Ελλάδα ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επιστροφή Σύρων προσφύγων. Αυτό έχει διαβεβαιώσει και η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Είναι η απόρροια της πρόσφατης απόφασης-βόμβα δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών, που χαρακτήριζε την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Η επιτροπή είχε ασχοληθεί με το θέμα, ύστερα από προσφυγή Σύρου που βρίσκεται στη Λέσβο και στον οποίο αρχικά δεν δόθηκε άσυλο, οπότε και θα έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία.
Ωστόσο, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, η επιτροπή έκρινε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα, οπότε το αίτημα ασύλου πρέπει να εξεταστεί εκ νέου με περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Επαναπροωθήσεις
Την εθελοντική επιστροφή 18 Σύρων προς την Τουρκία έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι ελληνικές αρχές, ενώ παράλληλα ξεκινά επισήμως να «τρέχει» το πρόγραμμα προ-καταγραφής προσφύγων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου πρόκειται για μια «ευρείας κλίμακας επιχείρηση», που αφορά σε όσους μπήκαν στη χώρα μας από την 1.1.2015 μέχρι τις 19.3.2016.
Στην επιχείρηση, που αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 2 μήνες, θα μετέχουν πάνω από 260 άτομα, που έχουν συγκροτηθεί σε δύο ομάδες.

Χθες το μεσημέρι, ύστερα από μεγάλο διάστημα, έγινε επιστροφή 8 ατόμων από τη Χίο στο τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ, με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αγκυρας για το Προσφυγικό. Πρόκειται για 5 Αφγανούς, 2 Ιρανούς και έναν από την Αλγερία, που δεν είχαν εκφράσει βούληση να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας. Συνολικά, με βάση τη συμφωνία, 449 άτομα έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot