Μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο για τον ΦΠΑ των νησιών

Μάρτιος 19, 2018
Η συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προέκυψε μετά από την αποδοχή της Επιτροπής Αναφορών της Ε.Ε. της πρότασης των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου για επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ που εφαρμόζεται
Στην μάχη για την διεκδίκηση του μειωμένου ΦΠΑ, ως μέτρο για την διαφύλαξη της νησιωτικότητας, μπαίνουν ξανά οι δημοτικές αρχές των νησιωτικών δήμων του Αιγαίου, αυτή την φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ζήτημα θα απασχολήσει τον Απρίλιο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς η Κομισιόν θα παραστεί για να καταθέσει τις προτάσεις της επί του θέματος.
Η συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προέκυψε μετά από την αποδοχή της Επιτροπής Αναφορών της Ε.Ε. της πρότασης των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου για επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ που εφαρμόζεται, καθώς, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του φόρου συνιστούν πλέον προσωρινό μέτρο έως 30.6.2018 που συνδέονται με την προσφυγική κρίση, καταργώντας πλήρως το προηγούμενο καθεστώς.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αναφορών ζήτησε από την Κομισιόν να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ταυτόχρονα ενημέρωσε σχετικά τις Επιτροπές Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομικών. Με επιστολή του ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι “σύμφωνα με την οδηγία ΦΠΑ, η κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ΦΠΑ δεν αποκλείει την επαναφορά τους σε μεταγενέστερο στάδιο στην Ελλάδα”.
Βέβαια, από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί συνδέει το προσωρινό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ με την προσφυγική κρίση. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι για την στήριξή τους οι δυο Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου λαμβάνουν χρηματοδότηση για προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Το θέμα απασχόλησε την συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον Μιχ. Αγγελόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής, να υποστηρίζει ότι η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνιστά αντιστάθμισμα των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας για τους κατοίκους. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης συνιστά “ημίμετρο” και πως η διατήρησή του πρέπει να σχετίζεται ευθέως με τη νησιωτικότητα.

“Η μάχη για την Ελλάδα θα είναι δύσκολη γιατί η τρόικα και όχι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα ζητά έως τέλη Μαΐου να θεσμοθετηθεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά”, τόνισε κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο Μιχ. Αγγελόπουλος, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι πρόκειται για μια “σύνθετη νομική και πολιτική μάχη”.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν του 2016, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είχαν στα ίδια επίπεδα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, την ώρα που η Κύπρος τον έχει ορίσει στο 5% και 9%, η Μάλτα στο 5% και 7%, η Ιταλία στο 5% και 10%, η Κροατία στο 5% και 13%, η Γαλλία το 5,5% και 10% με έναν ακόμη στο 2,1%, η Σλοβενία στο 9,5% και η Ισπανία στο 10% με έναν ακόμη στο 4%.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot