Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Σεπτέμβριο του 2025 ανοίγουν τις πύλες τους - Από τις 2 Ιανουαρίου η υποβολή αιτήσεων για τις άδειες λειτουργίας

Οκτώβριος 03, 2024

Ανοίγει ο δρόμος
Δύο υπουργικές αποφάσεις ορίζουν τα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Δύο υπουργικές αποφάσεις ορίζουν τα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας, όπως το ύψος της εγγυητικής επιστολής και του παραβόλου, τα οποία υπεγράφησαν από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου εντός Μαρτίου του 2025 να έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στις 2 Ιανουαρίου εκκινεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από ξένα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης ή για νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα του μητρικού ιδρύματος. Την 1η Μαρτίου 2025 θα λήξει η προθεσμία και η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αναλαμβάνει τον έλεγχο όλων των δικαιολογητικών και το αργότερο μέσα σε διάστημα τριών μηνών αποφασίζει αν θα δοθεί άδεια, στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια.

Όπως ορίζεται, όσα ξένα ιδρύματα θα υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τον Μάρτιο και λάβουν έγκριση αναμένεται να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του παραρτήματος, με τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν να λειτουργούν υπό μία νέα νομική μορφή, αυτή των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Τα παραρτήματα έχουν ως αποστολή, μεταξύ άλλων, την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την οργάνωση και τη λειτουργία προγραμμάτων σπουδών τυπικής Ανώτατης Εκπαίδευσης πρώτου, δευτέρου και τρίτου κύκλου και τη διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας. Οι τίτλοι σπουδών που θα παρέχουν τα νέα ιδρύματα θα είναι αναγνωρισμένοι και ισότιμοι με τους αντίστοιχους των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ τα παραρτήματα θα υπόκεινται στον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας αλλά και των αρμόδιων οργάνων του, όπως η ΕΘΑΑΕ και ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Τα παραρτήματα είναι υποχρεωμένα να ιδρύσουν τουλάχιστον τρεις σχολές από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, παρέχοντας όλες τις ακαδημαϊκές εξασφαλίσεις και τις απαραίτητες υποδομές. Για τα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία βρίσκονται στις πρώτες 20 θέσεις των τριών διεθνών κατατάξεων Academic Ranking of World Universities (ΑRWU), Times Higher Education (THE) και Quacquarelli Symonds (QS), προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης μόνο μίας σχολής. Το μητρικό ίδρυμα καλείται να καταβάλει εγγυητική επιστολή ύψους 2.000.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 500.000 ευρώ για κάθε επιπλέον σχολή, πέραν των τριών. Τα χρήματα επιστρέφονται, εφόσον το ίδρυμα δεν λάβει την αδειοδότηση.

Το ύψος της εγγυητικής επιστολής μειώνεται κατά 50%, εφόσον η αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος-ΝΠΠΕ αφορά παράρτημα το οποίο εγκαθίσταται εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής. Το παράβολο που καλείται να καταβάλει το κάθε ίδρυμα ορίζεται στις 600.000 ευρώ ανά αίτηση, η οποία αφορά την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από μία έως τρεις σχολές. Στην περίπτωση λειτουργίας παραρτήματος εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το παράβολο μειώνεται κατά 50%.
parapolitika.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot