Σε διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, με στόχο την κάλυψη των χρόνιων κενών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και θα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για όσους από τους χιλιάδες αναπληρωτές θελήσουν να συμμετάσχουν.
Μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το θέμα των μόνιμων διορισμών είναι πολύπλοκο, καθώς υποχρεωτικά πρέπει να «περάσουν» από το ΑΣΕΠ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει διαφορετικό σύστημα για τους εκπαιδευτικούς που ήδη εργάζονται ως αναπληρωτές για πολλά χρόνια και διαφορετικό για τους νέους αποφοίτους των σχολών, που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με στόχο τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση οι αναπληρωτές θα έχουν ειδική μεταχείριση (προφανώς κάποιο είδος μοριοδότησης), με δεδομένο ότι χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολείων και τρέχουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε χθες, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί, κάτι που θα γίνει ύστερα από διάλογο με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Πάντως το θέμα απασχολεί πολύ σοβαρά την κυβέρνηση και έτσι θα συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα για τον τριετή προγραμματισμό αυτών των προσλήψεων, που θα αφορούν τα έτη 2018-2020. Μάλιστα με δεδομένη την πολυπλοκότητα του ζητήματος, στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της απόφασης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο διαγωνισμός θα μπορούσε να γίνει μέσα στο 2017 και πριν από το καλοκαίρι, αλλά επειδή οι διαδικασίες έως την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων είναι χρονοβόρες, δύσκολα το νέο προσωπικό θα μπορούσε να προσληφθεί με την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς. Επίσης, όπως τόνισαν στο «Εθνος» παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, στην περίπτωση διαγωνισμού η συμμετοχή των υποψηφίων αναμένεται να είναι τεράστια και πάντως κοντά στα 75.000 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κενά όσον αφορά το ζήτημα τόσο του διαγωνισμού και της μοριοδότησης των αναπληρωτών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν προβάδισμα, όσο και για το ποιες ειδικότητες πρέπει να γίνει διαγωνισμός.