Υπάγονται σε ρύθμιση τα δάνεια της Τράπεζας Δωδεκανήσου με απόφαση της ΤτΕ

Απρίλιος 09, 2015

Στα 10 χρόνια αυξήθηκε χθες η διάρκεια των ρυθμίσεων που εφαρμόζονται στα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις υπό εκκαθάριση τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε, μετά από διαβούλευση με τους εκκαθαριστές, τα σχέδια στρατηγικής των υπό εκκαθάριση τραπεζών για το 2015.

Με την απόφαση αυτή, δίνεται η δυνατότητα – σε όλες τις εκκαθαρίσεις – αύξησης της χρονικής διάρκειας της ρύθμισης από πέντε σε δέκα χρόνια.

Ειδικά για τους δανειολήπτες της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας, θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης δανείων 31.000 αγροτών, με ιδιαίτερα επωφελείς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 100 δόσεις αλλά και τη δυνατότητα διαγραφής- δηλαδή “κουρέματος”- μέρους του δανείου. Η απόφαση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και στα δάνεια της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και δίνει μια ανάσα σωτηρίας σε επιχειρηματίες που βρέθηκαν στην εξαιρετική δύσκολη θέση να συναλλάσσονται για την τακτοποίηση των οφειλών τους σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες απευθείας με τον εκκαθαριστή, όταν στις συστημικές τράπεζες προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων δανείων».

Εντεταλμένος της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε χθες συντάκτη της «δημοκρατικής», πως η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων έχει ήδη εκδώσει ατομική διοικητική πράξη που θα επιδοθεί σήμερα στον εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, προκειμένου να ακολουθήσει τις διαδικασίες για την υπαγωγή των δανείων στην ρύθμιση που αποφασίστηκε. Toνίστηκε εξάλλου ότι μέχρι σήμερα υπήρχε δυνατότητα ρύθμισης των δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών σε βάθος 5 ετίας.
Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014 με ερώτηση που υπέβαλαν στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Δένδια, 5 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Β. Υψηλάντη.

Είχε ζητηθεί συγκεκριμένα να συμπεριληφθούν στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια με τους ίδιους όρους και τα αντίστοιχα «κόκκινα» δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Όπως τονίστηκε, οι τράπεζες που τελούν σε εκκαθάριση αποτελούσαν πηγή χρηματοδότησης για δεκάδες χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις.

Ένας από τους κύριους λόγους της ανάκλησης των αδειών τους ήταν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ήταν αναγκαία η κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Με την ανάκληση των αδειών των τραπεζών αυτών, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρέθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, «εγκλωβισμένοι» στο καθεστώς εκκαθάρισης και αποκομμένοι από το τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς, υπό αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στην ίδια δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Στο θέμα επανήλθε προχθές με επιστολή του προς τον Διοικητή της Τ.τ.Ε. ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου.
Όπως τόνισε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί δυσανάλογα η Δωδεκανησιακή επιχειρηματικότητα, αφού χορηγήσεις ύψους 260.000.000 ευρώ έχουν «παγώσει», και αντιμετωπίζονται με καθεστώς εκκαθάρισης.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά και δυσεπίλυτα προβλήματα στις τοπικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, όταν η εποχική Δωδεκανησιακή Οικονομία βρίσκεται ακόμη σε χειμερία νάρκη και όταν το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται υπό εξέταση, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματικές τάξεις να βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης και αδημονίας.

Ζήτησε να υιοθετηθεί μια πολιτική εξυπηρέτησης δανείων και ρυθμίσεων μακροχρόνιας περιόδου και για τους χρηματοδοτούμενους από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, όπως ακριβώς ισχύει και στις υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες της χώρας.

Επιπροσθέτως, ζήτησε την έγκριση μείωσης των επιτοκίων όλων των χρηματοδοτήσεων, αφού αυτά παραμένουν στα υψηλότατα επίπεδα της αγοράς προ 15 μηνών (+10%) και δεν έγινε καμία προσαρμογή τους στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, οι οποίες ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τις συστημικές Τράπεζες.

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot