Δοκιμή τροφοδοσίας του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ρόδου
Μια πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμου Ρόδου και ΔΕΥΑΡ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην Ρόδο, με αντικείμενο την δοκιμαστική λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.
Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης, ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης κ. Μανώλης Διακομανώλης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Η συνάντηση έγινε προκειμένου να λυθούν τεχνικής φύσεως θέματα σχετικά με την παροχή πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Ρόδου, καθώς πλησιάζει η χρονική περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας της πρώτης φάσης του έργου του φράγματος Γαδουρά.
Με το φράγμα και το διυλιστήριο να βρίσκονται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και τον αγωγό μεταφοράς νερού ολοκληρωμένο, υπολείπεται μόνο ένα μικρό τεχνικό έργο, αυτό της σύνδεσης του αγωγού με την κεντρική δεξαμενή της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή Ασγούρου, έργο για το οποίο εργάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή του.
Ετέθη ως στόχος, η δοκιμή τροφοδοσίας του δικτύου της ΔΕΥΑΡ, να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτό θα σημάνει μια νέα εποχή στην υδροδότηση του βορείου τριγώνου του νησιού της Ρόδου με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.
Το φράγμα Γαδουρά είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του τόπου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 160 εκατ. ευρώ.
Ο ταμιευτήρας του φράγματος είναι χωρητικότητας 67 εκατ. κυβικών μέτρων και λύνει το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού της Ρόδου για τις επόμενες δεκαετίες.
Ενδεικτικό μέγεθος για την επάρκεια του έργου σε βάθος χρόνου είναι η χωρητικότητά του σε σχέση με τη συνολική ετήσια κατανάλωση νερού σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, που σήμερα υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι μελέτες που έχουν γίνει, λαμβανομένης υπόψιν της σταδιακής αύξησης του πληθυσμού του νησιού, δείχνουν ότι η ετήσια κατανάλωση νερού το 2039 θα ανέρχεται σε 25 εκατ. κυβικά μέτρα.