Μ. Κόνσολας : «Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων»

Απρίλιος 05, 2015

«Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους της, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας και να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια.

Έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις ιδεοληψίες και τις αντιφάσεις στο εσωτερικό της, αλλά και στις προσδοκίες που καλλιέργησε».

Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική», ο βουλευτής και τομεάρχης τουρισμού της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας και προσθέτει πως χρειάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ένα δικό μας ρεαλιστικό και τολμηρό σχέδιο που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ.
Σχετικά με τον κίνδυνο να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ ο κ. Μάνος Κόνσολας δηλώνει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση.
«Όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Το μήνυμα της ενότητας και της αποφασιστικότητάς μας, πέρασε. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση», τονίζει ο κ. Μάνος Κόνσολας.
Σε ερώτηση σχετικά με την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια ο κ. Μάνος Κόνσολας δηλώνει πως θα μπορούσε να σχηματιστεί μία ανεξάρτητη επιτροπή οικονομικών εμπειρογνωμόνων που θα διερευνούσε τις συνθήκες αλλά και ενδεχόμενες πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.
Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:

• Αισιοδοξείτε πως θα έχουν θετική κατάληξη οι προσπάθειες για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Είναι δεδομένο ότι κάποιοι «ανοιγοκλείνουν» το θέμα εδώ και πολύ καιρό. Η κ. Βαλαβάνη επιχείρησε να «προετοιμάσει», εντός εισαγωγικών, την κοινή γνώμη για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια υπάρχουν πάνω από 20 παρεμβάσεις μου για το συγκεκριμένο θέμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, απόδειξη ότι είναι διαρκής η προσπάθεια επαναφοράς της απαίτησης για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Η απαίτηση αυτή προέρχεται από κύκλους στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, δυστυχώς. Από την πρώτη στιγμή μίλησα για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Νησιωτικού Μετώπου για να υπερασπιστούμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας. Όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Το μήνυμα της ενότητας και της αποφασιστικότητάς μας, πέρασε. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά εγρήγορση.

• Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου και της Καρπάθου καθώς συμμετείχατε ενεργά σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν με αφορμή την προσάραξη του πλοίου Β. Κορνάρος;
Το πλοίο δρομολογήθηκε, θεωρώ, όμως, ότι το περιστατικό με την προσάραξη του Β. Κορνάρος μας έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση νησιών, όπως η Κάσος, η Κάρπαθος και η Χάλκη.
Θεωρώ ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο των επιδοτούμενων γραμμών κάτω από το πρίσμα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ακτοπλοΐα. Χρειάζεται ευελιξία και αναθεώρηση του πλαισίου των προκηρύξεων, γιατί σε λίγο καιρό μπορεί να υπάρχουν προκηρύξεις, αλλά να μην υπάρχει ενδιαφέρον.

• Τη Μ. Δευτέρα θα αποφασιστεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από κοινή πρόταση των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Πιστεύετε πως χρειάζεται κάτι τέτοιο τώρα που η χώρα δεν έχει μπει σε θετική τροχιά;
Θεωρώ ότι η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους της, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της και να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτό είναι το μείζον αυτή τη στιγμή. Έχουμε πικρή πείρα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Εξεταστικές Επιτροπές αλλά και τις σκοπιμότητες που συνοδεύουν τη λειτουργία τους. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν την αλήθεια, αν και νομίζω ότι έχουν ήδη αποδώσει τις ευθύνες, εξαφανίζοντας σχεδόν από τον πολιτικό χάρτη, κόμματα αλλά και πρόσωπα. Θα μπορούσε να σχηματιστεί, με απόφαση της Βουλής, μία ανεξάρτητη επιτροπή οικονομικών εμπειρογνωμόνων και διακεκριμένων οικονομολόγων και πανεπιστημιακών, που θα διερευνούσε τις συνθήκες αλλά και ενδεχόμενες πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο. Αυτή η ανεξάρτητη επιτροπή θα μπορούσε να καταθέσει το πόρισμά της και η Βουλή να αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις. Μία ανάλογη πρόταση είχε καταθέσει και η κ. Μπακογιάννη.

• Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά έχουν αναδειχθεί ως το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Πιστεύετε πως θα υπάρξει θετική κατάληξη και αν ναι αυτή θα συνοδευθεί με νέα μέτρα;
Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις ιδεοληψίες και τις αντιφάσεις στο εσωτερικό της αλλά και στις προσδοκίες που καλλιέργησε.
Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε ότι η χώρα δεν χρειάζεται τη δόση των 7,5 δις και δεν θα την πάρει και τώρα εκλιπαρούμε γι’ αυτήν, γιατί ένα πιστωτικό γεγονός θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία μας. Η λεγόμενη δημιουργική ασάφεια της κυβέρνησης είναι διπλά επικίνδυνη, Πρώτον, γιατί δείχνει έναν εφησυχασμό και μια υποτίμηση των δεδομένων και των κινδύνων, την ώρα που φεύγουν λεφτά από τις τράπεζες και δεν υπάρχει οξυγόνο στην οικονομία. Δεύτερον, γιατί ενδέχεται να υποκρύπτει σκληρότερα μέτρα. Όσο επιδεινώνεται το κλίμα και παρατείνεται η αβεβαιότητα, τα μέτρα έρχονται πιο κοντά και ενδέχεται να είναι επώδυνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, ένα δικό μας ρεαλιστικό και τολμηρό σχέδιο που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας. Πάνω σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να γίνει μία συμφωνία με τους εταίρους μας.

• Ποιοί λόγοι σας οδήγησαν να δηλώσετε πως χρειάζεται να δημιουργηθεί τουριστικό επιμελητήριο στη χώρα;
Είναι κοινή απαίτηση και απόφαση όλων των φορέων του τουρισμού για μία ενιαία και αυτόνομη εκπροσώπηση. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που θα συμπεριλάβει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Το Τουριστικό Επιμελητήριο θα διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και οργάνωση, ώστε να αναδείξει τη δυναμική του τουρισμού στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία. Η τουριστική αλυσίδα είναι ενιαία και πρέπει να έχει ενιαία αντιπροσώπευση.

• Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι αρκετά άτομα με ειδικές ανάγκες δέχονται αφόρητες πιέσεις από τράπεζες για τις δανειακές τους υποχρεώσεις;
Κατέθεσα Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα προς τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Σταθάκη, μετά και από τις καταγγελίες εκπροσώπων και συλλόγων ΑμεΑ. Οι τράπεζες οφείλουν να σέβονται τους νόμους και το θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορεί να χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές.
Από εκεί και πέρα κατέθεσα και συγκεκριμένη πρόταση που αφορά στη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων και κριτηρίων για την ένταξη των ΑμεΑ, αλλά και των οικογενειών τους, στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας.

• Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ . Υπάρχει ελπίδα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας Υγείας;
Και αυτό είναι ένα ζήτημα που έφερα στη Βουλή πριν από δύο μέρες. Είναι τραγικό να αντιμετωπίζεται η Ρόδος, ένα μεγάλο νησί και ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορεί να στέλνονται τρεις διασώστες μόνο, όταν υπάρχουν τόσο αυξημένες ανάγκες και όταν αρχίζει η τουριστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ανάγκες αλλά και ο πληθυσμός του νησιού αυξανονται κατακόρυφα. Πρέπει να ενισχυθούν οι τομείς του ΕΚΑΒ Ρόδου με πληρώματα ασθενοφόρων αλλά και με τρία ασθενοφόρα. Ενα από αυτά πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών για να μπορεί να κυκλοφορεί και στη Μεσαιωνική Πόλη. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι οι πρωτοβουλίες μου, για την ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές του ΕΚΑΒ Ρόδου, δεν χαρακτηρίζονται από αντιπολιτευτική διάθεση. Όλοι γνωρίζουν ότι ενοχλούσα και πίεζα με τον ίδιο τρόπο και την προηγούμενη κυβέρνηση. Στα ζητήματα της υγείας δεν υπάρχουν σκοπιμότητες. Η Ρόδος διεκδικεί τα αυτονόητα.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot